12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Viceprimarul Zaharia a dispus ADP-ului să stropească strada

În calitate de coordonator al ADP şi de responsabil de curăţenia din municipiu, viceprimarul Nicolae Zaharia şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru incidentul având ca protagonist o stropitoare umană, cocoţată pe peria maşinii de salubritate în mişcare, producând şi zâmbete, şi indignare. Monotonia vieţii în târg a fost înlăturată marţi după amiaza, în momentul în care maşina de spălat străzile, cumpărată de Liviu Ţâroiu, a căpătat un accesoriu neobişnuit: muncitorul de la ADP, dotat cu un furtun, cu şezutul postat pe mătura din faţă, stropind carosabilul îmbâcsit de praf. Omul a răcorit strada, dar a încins Facebook-ul, oferind o comedie amară clienţilor de la terasele din zona Big&Small, cărora le-a mozolit maşinile cu apa amestecată cu praf. Presa naţională a preluat imediat imaginile savuroase, care nu i-a făcut să râdă şi pe cei care au avut nevoie de un drum neprevăzut la spălătorie, într-o zi perfectă, cu soare generos. Poftim belea, că în acea noapte a plouat, iar scheciul care s-a lăsat cu ocări la adresa superiorilor a fost degeaba.

 

Jetul aruncat când din cabină, când de pe peria pe care s-a urcat muncitorul    

În momentul în care l-am contactat telefonic, vicele Nicolae Zaharia a precizat că nu are nicio problemă în a-şi asuma răspunderea pentru acţiunea uluitoare a muncitorilor, care au exersat două metode de stropire. Una de la înălţime, din cabina maşinii de spălat, cu stropitorul postat lângă şofer, udând cu furtunul porţiunea din Negru Vodă, pe care s-a înlocuit conducta de apă. Numai că jetul eliberat de la înălţime făcea mai mult rău decât bine. Praful săltat de pe stradă era proiectat, îmbibat cu apă, fix pe autoturismele celor care se relaxau la terasele amplasate mai sus de Big&Small. La un moment dat, se şi aude dojana nervoasă a unei proprietare de automobil murdărit într-o zi fără strop de ploaie. „Uite, bă, ce praf face! Bă, nene, lasă-mi-o dracului!”, s-a stropşit prejudiciata la purtătorul de furtun, forţând echipa să regândească strategia.

Şi atunci s-a aplicat metoda stropitului cât mai aproape de sol. Numai că, din comoditate sau chiar lene, în loc ca insul care manevra furtunul să facă doi-trei paşi pe jos, întrucât distanţa care trebuia udată era mică, s-a urcat pe peria maşinii, care a făcut câteva ture ale zonei de lucru cuprinse între Primărie, Big&Small şi Policlinică.

 

Vicele Zaharia: „Îmi asum şi lucrurile bune, îmi asum şi lucrurile proaste”

Ca superior al ADP-iştilor, viceprimarul Nicolae Zaharia nu s-a dezis de fapta năucitoare a „starurilor” serviciului public, ci şi-a asumat-o. Acesta ne-a povestit de ce a fost nevoie de acţiunea care ne-a propulsat din nou în presa centrală. Oamenii din centru s-au văitat la viceprimar că le intră praful şi în case, şi în magazine, mai ales că, după trecerea echipelor constructorului Răuţoiu, care schimbă conducta de apă, a rămas multă mizerie în urma lor.

„Am avut mai multe reclamaţii de la cetăţenii de la Big&Small, în sus, până la strada Poenaru Bordea, tronsonul pe care s-a înlocuit conducta şi pe care constructorul n-a venit ca să pună asfalt. Nu era curăţată zona şi, fiind şi foarte cald, era mult praf. Oamenii de acolo au reclamat prin diferite forme, m-au şi sunat, şi atunci, marţi după amiază, l-am sunat pe domnul director de la ADP ca să găsească o soluţie ca să stropim zona, să nu se mai ridice praful. Cetăţenii erau afectaţi pe bună dreptate. Directorul ADP, care era pe teren, l-a sunat pe şoferul respectiv. Şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am înţeles că s-a intervenit cu maşina care era pentru spălat. Dar nu s-a spălat, ci s-a stropit. Maşina are un sistem de picurare automat, care este redus. Fiind acel picurător foarte mic, în spate, pică foarte puţină apă. Muncitorul de la ADP, cu furtunul, s-a urcat pe acele perii şi a început să stropească. Şoferul nu trebuia să-i permită să se urce acela pe mătură, se putea întâmpla un accident, chiar dacă viteza a fost foarte mică. Putea să găsească altă soluţie. Oprea maşina, stropea puţin acolo şi mergea mai departe. O soluţie era. Dar, probabil, în exces de zel, să facă şi să termine…”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Zaharia.

Miercuri dimineaţă, după tărăşenia penibilă, care ne-a aruncat în „gura lumii”, în toată presa centrală, viceprimarul a discutat cu cei de la ADP, cu toate că faptul era consumat. „Le-am spus în felul următor: „Când interveniţi, în primul rând, trebuie să fiţi siguri de siguranţa muncitorilor!” Chiar dacă viteza era mică, nu se face aşa ceva. Îmi asum şi lucrurile bune, îmi asum şi lucrurile proaste.”, a conchis acesta.

 

Şeful ADP, Bogdan Pătru: „A trebuit să găsesc o soluţie rapidă să facem treaba asta”  

Varianta viceprimarului nu numai că a fost susţinută de directorul ADP, Bogdan Pătru, însă acesta susţine că n-a găsit altă soluţie. „Am avut de la domnul viceprimar o solicitare, că sunt cetăţenii revoltaţi că este foarte mult praf pe zonă şi să stropesc cu ceva. Şi singurul utilaj pe care-l am de stropit este cel cu care se mătură şi care are un furtun pentru udat florile. A trebuit să găsesc o soluţie rapidă să facem treaba asta. Maşina de spălat strada are nişte orificii extrem de fine, ca vârful de ac, pentru periile rotative, ca să nu se încarce cu mizerie, dar atât. Credeţi că, dacă avea, nu foloseam? Şmecherii care au râs şi stau doar să mă vâneze să se pună în situaţia mea, să vedem, cu ce udam, cu stropitoarea?! Vă spun cu cea mai mare siguranţă: administratorul drumului şi al lucrării este firma Ratelen Construct, eu nici nu trebuia să mă bag. Dumnealor trebuia să-şi ia măsuri ca şantierul să fie în condiţii, semnalizat, să nu râdă lumea de noi, că e plin de pietre. Asta nu deranjează pe nimeni, căci, dacă făcea ADP-ul, lua foc toată lumea. Pietrele din oraş nu deranjează pe nimeni! Domnul viceprimar mi-a solicitat să ud într-un fel strada, să scăpăm de praf. Singura soluţie la îndemână pe care o are ADP-ul în momentul acesta, asta este. Dacă ştie cineva alta, să ne-o spună. Dacă am greşit, mi-o asum, că am percutat. Muncitorul nu şi-a pus viaţa în pericol, că maşina nu merge cu viteză şi am zis să dea de sus. Aceasta a fost soluţia de compromis, să rezolvăm o problemă care nu era a noastră. Când vrei să faci bine, aşa se întâmplă.”, a precizat şeful ADP, Bogdan Pătru.

ADP are în programul de investiţii achiziţia unei maşini de măturat de dimensiune mare, cu zonă de stropit, cu duze tip „gâscan”, dar, deocamdată, finanţarea nu este suficientă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!