De mai bine de două luni, locuitorii cătunului Valea Măcelarului, din Bughea de Jos, sunt de-a dreptul terorizaţi de urși, care, dincolo de faptul că se plimbă fără frică pe drumurile din localitate sau în imediata apropiere a acesteia, chiar și ziua-n amiaza mare, au dat iama în gospodăriile oamenilor, în căutarea hranei, omorându-le mai multe animale, de talie mică, și păsări. În zorii zilei de 9 august, însă, așa după cum v-am informat în ediția trecută a ziarului, o întâmplare fără precedent i-a îngrozit pe localnici și a șocat o țară întreagă, după ce a ajuns subiect de știri în presa națională! O namilă de urs a intrat într-o gospodărie și a rănit grav calul unei familii, animalul fiind, în cele din urmă, eutanasiat.
„La copii le e frică să mai iasă pe-afară!”
Era în jur de ora 5.00, când fiara a dat atacul în gospodăria lui Marian Onea. Țintă sigură a fost o iapă care se afla în curte și mânca fân din căruță. Animalul a încercat să se salveze și a alergat aproape o jumătate de kilometru, prin sat, cu ursul în spate, însă n-a scăpat de el până când nu au sărit sătenii și l-au gonit. Rănile provocate de sălbăticiune au fost, însă, mult prea grave, iar calul a fost eutanasiat de un medic veterinar, după care, cu aprobarea Primăriei, a fost îngropat departe de sat, pe malul Râului Bratia. „A venit în curte și mi l-a luat, ieri de dimineață, pe la 5-6, nu știu exact cât era ceasul. Da, a venit acolo în curte, s-a suit călare pe el, mi l-a luat, mi l-a scos pe drum, l-a dus până în jumatea satului… Acolo l-a scăpat oamenii, dar n-am mai avut ce să fac, abia l-am adus acasă cu niște băieți. I-a mâncat toată spata, i-a mâncat din burtă, din gât, l-a făcut zob, n-am mai avut ce să-i facem, așa că l-a injectat și a murit. A mai mâncat niște porci, a mai mâncat și niște câini, găini, vine prin curți la oameni, nu se sperie de nimic! Dăm cu petarde, dăm tot felul de lucruri și nu se sperie. A mai venit de două ori și o ursoaică cu doi pui… A venit la noi o dată, că a știut că e calul acolo, apoi s-a dus la porci, dar a nimerit peste niște oameni într-o baracă. Sunt peste tot urși! Ne e frică să ieșim din casă, ne e frică să ne încuiem și noaptea în casă, că avem uși din ălea de lemn, iar dacă se pune pe ușă, a rupt ușa! Ne e frică să mai stăm și în curte! La copii le e frică să mai iasă pe-afară. Vine ursul la noi de zici că vine o mașină!”, ne-a declarat Marian Onea.
Sătenii patrulează în grupuri şi fac focuri ca să se apere de urşi
Primarul comunei Bughea de Jos e convins că situația e critică, chiar dacă urșii din zonă sunt monitorizați. Oamenii au început să patruleze noaptea prin sat și să facă focuri pentru a speria urșii, însă aceste măsuri calmează de scurtă durată, precum scărpinatul.
„În noaptea dinspre duminică spre luni, s-a înregistrat un nou eveniment pe raza comunei noastre, la Valea Măcelarului, unde un urs a pătruns în gospodăria unui cetăţean din comunitatea de romi şi a mursecat… a atacat un cal, l-a rupt, l-a distrus. Chiar dacă nu l-a omorât, calul, a doua zi, a trebuit să fie eutanasiat, decizie stabilită de doctorul veterinar din comunitate. Față de această situație noi am luat măsuri, am întrunit comisia locală, a fost viceprimarul la fața locului, împreună cu specialistul de la Registrul Agricol, organele abilitate, conform Ordonanței Guvernului României, care astăzi (n.r. marți, 10 august) sunt la fața locului, pentru a stabili pagubele înregistrate și a întocmi formele pentru despăgubirea cetățeanului respectiv. În afară de aceasta, am luat și alte măsuri, în sensul că am discutat cu expertul de romi din comunitate, ca, în fiecare seară, să se constituie patrule. Aseară, de exemplu, pot să spun că au fost și Jandarmii, și Poliția în comunitate, iar locuitorii au făcut mai multe focuri pe marginea drumului pentru a-și asigura proprietățile și pentru a se proteja de urs. Este adevărat că așa se întâmplă, cunoaște toată lumea că, atunci când vine ursul la un animal și-l atacă și-l lasă cât de cât rănit sau mort, vine și a doua seara, și a treia, pentru a-și consuma hrana pe care și-a repartizat-o. Aseară au fost încă doi urși, dar nu s-au mai înregistrat evenimente deosebite, deoarece toți locuitorii din comunitate au fost prezenți cu fluiere și au înlăturat ursul din această zonă.”, a precizat primarul Dorel Tănăsescu.
Leşul calului, dezgropat pentru membrii comisiei de evaluare a pagubelor
În urma acestui incident sângeros, marți, a fost trimisă la faţa locului o echipă mixtă, formată din reprezentantul Primăriei, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Argeş şi reprezentantul fondului cinegetic, care au luat măsurile legale ce se impun pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor ce-i revin persoanei păgubite şi/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului de vânătoare. Totodată, procesul-verbal întocmit ca urmare a pagubei produsă de urs urmează să fie înaintat, în vederea aprobării, inspectorului şef al Gărzii Forestiere Ploieşti şi trimis ulterior la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru analiză şi acordarea despăgubirii. Pentru ca membrii comisiei să se edifice asupra celor întâmplate, a trebuit ca leșul animalului să fie dezgropat, cu ajutorul unui buldo-excavator, un alt moment dureros pentru proprietarul calului. Potrivit legii, persoana afectată trebuie să anunţe Primăria în maximum 24 de ore de la descoperirea pagubei, după care primarul are la dispoziţie alte 24 de ore pentru convocarea comisiei de constatare şi evaluare, comisie ce trebuie să se întrunească în cel mult 48 de ore de la anunţare. În astfel de cazuri, legislaţia este anevoioasă, iar dovezile oferite de păgubaşi trebuie să fie elocvente. Reprezentanţii Direcţiei Silvice, în calitate de administratori ai respectivului fond de vânătoare, susţin că a venit vara, iar urşii, urmându-şi instinctul, au ieşit la vânătoare acolo unde găsesc cu uşurinţă hrană vie, adică în gospodăriile oamenilor, refuzând să se mai ducă la punctele de hrănire ale Romsilva.
Sătenii cred că urşii au fost aduşi
Localnicii din Valea Măcelarului sunt disperați. De aproape trei luni, urşii atacă aproape noapte de noapte, fără a avea teamă de nimeni şi de nimic. Oamenii ezită să mai iasă din case la lăsarea întunericului și se tem pentru viața lor. „Toată noaptea n-am dormit deloc, am stat de pază, am făcut focul în tot cătunul, din cauza acestui urs! Mai e o ursoaică cu doi pui, dar puii sunt foarte mari, atacă și acești pui. Mie mi-a atacat porcul, acum calul ginerelui meu… La porc n-am făcut sesizare, că în spatele casei am avut oborul la porc, dar Dumnezeu știe ce să facem cu el! Am anunțat și pădurarul de vânătoare, dar n-avem soluții, să vedem cu ce ne ajută domnul primar, să vedem cu ce ne poate ajuta celelalte autorități. Uite, băiatul a rămas necăjit, din cauză că are trei copii, acel cal l-a avut, pe ăla i l-a luat ursul. Sunt foarte mulți, am văzut ursoaica cu doi pui, mai este un urs cu un emițător la gât, acela este adus de undeva, că n-avea cine altcineva. De unde să aibă zgardă la gât? Este aici, aprob cu martori, câți oameni l-au văzut. Nu știm ce să facem, toată noaptea am stat de pază, a venit până în spatele casei, dacă nu eram prin zonă, ne ataca, e jale cu ei, nu știm ce să mai facem! Nu ne mai ducem în pădure după zmeură, nu mai mergem la nimic, din cauza urșilor, se întâmplă de ne omoară… Copiii nu-i mai lăsăm să mai plece din curte așa, că vine și ziua. Dacă n-a trecut, uitați, pe aici, a trecut ursul ziua la amiză, am dat gură, am strigat, degeaba, domnule, e învățat cu gălăgia, e învățat cu zgomotul, e incredibil, nu avem putere ca să-i facem ceva, e prea mare. Astă iarnă nu ne-au atacat, dar n-au mai stat în hibernare, că a fost iarna blandă, n-a fost o iarnă aspră ca să poate să stea în hibernare. Dacă era de ceva timp aici, ieșea și în această iarnă, dar ăștia sunt aduși aici de 2-3 luni, din iunie, din mai sunt aduși aici. E prăpăd, nu mai știm ce să facem, nu mai avem curaj să plecăm că intră peste copii în case și ne omoară copiii, e foarte agresiv.”, ne-a spus Trandafir Coșcodaru. Alex BARBU