22/03/2025

Primarul Alin Văduva, obligat să le plătească moşnenilor daune pe zi de întârziere în punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti

De parcă n-ar fi de ajuns problemele cu iz penal ajunse în atenţia anchetatorilor şi instanţelor de judecată, primarul de la Davideşti, pădurar înainte de alegeri, a fost acţionat în judecată şi într-o cauză civilă, soldată cu obligaţia de plată a unor daune. Litigiul de natură funciară datează din timpul succesorului cu mandatul întrerupt de o condamnare penală, însă nici cel ales toamna trecută nu s-a grăbit să rezolve restanţele trecutului. Reclamanţii, moşnenii din comună, acuză autorităţile locale că, prin inacţiunea lor, au fost împiedicaţi să obţină titlurile de proprietate pentru o păşune şi o pădure cu întindere însemnată. Mai exact, de 12 ani aşteaptă actele, având un snop de hotărâri care le dau dreptate.
Cea mai recentă este o sentinţă a Judecătoriei Câmpulung, din anul 2018, care obligă Comisiile de Fond Funciar, Locală şi Judeţeană, să îndeplinească formalităţile legale. Responsabilii au stat, practic, cu mâinile în sân. Nici n-au atacat sentinţa care le obliga să-şi facă treaba, dar nici n-au executat de bună voie hotărârea judecătorească.

Instanţa le-a dat dreptate moşnenilor, cărora li s-a recunoscut, încă din 2008, proprietatea a 244 de hectare
Tărăşenia are ca punct de plecare data de 13 octombrie 2015, când Obştea Moşnenilor Davideşti, reprezentată, la acel moment, prin Codruţ Ion Neacşu, a chemat în judecată Comisia Locală de Fond Funciar Davideşti şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Argeş. A fost un proces de durată, care s-a încheiat trei ani mai târziu, pe 1 octombrie 2018. Reclamanta pretindea de la autorităţile locale s-o pună în posesie asupra a 34,25 hectare de păşune, pentru care reconstituirea dreptului de proprietate se dispusese printr-o hotărâre a Comisiei Judeţene din 11 decembrie 2008. Totodată, să întocmească fişa cu datele premergătoare emiterii titlului de proprietate, pentru acest teren, dar şi pentru altul de 210,46 hectare cu vegetaţie forestieră. Altă obligaţie a cărei respectare era cerută de Obşte consta în înaintarea documentaţiei către responsabilii de la judeţ, în vederea emiterii titlurilor de proprietate pentru cele două suprafeţe.

Neîndeplinirea formalităţilor, care au determinat reclamanta să se adreseze instanţei, a fost motivată de către Comisia Locală de Fond Funciar prin faptul că nu erau întocmite planurile parcelare. La proces s-au invocat şi alte motive şi anume că reprezentanţii Obştii nu s-au prezentat să identifice în teren şi, ulterior, să depună documentaţia planului de amplasament şi delimitare a imobilului, pentru suprafaţa validată de 34,25 hectare de păşune. Cei din Comisie au mai argumentat că nu cunosc amplasamentul acestui teren. De asemenea, că „procesul verbal de punere în posesie din 9 noiembrie 2011, pentru suprafața de 210,46 hectare de teren forestier, constituie dovada dreptului de proprietate până la eliberarea titlului de proprietate şi că nu a înaintat documentația pentru scrierea titlului de proprietate, din cauza lipsei procesului verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de 34,25 ha teren păşune.”

Magistratul câmpulungean a dispus să fie realizată o expertiză menită, printre altele, să identifice amplasamentul păşunii. Actele primare de proprietate ale Obştii indicau că reclamanta a deţinut 244,71 hectare. În decembrie 2008, Comisia Judeţeană i-a validat solicitantei această suprafaţă, din care 210,46 hectare de teren forestier şi 34,25 hectare de păşune.

Punerea în posesie s-a făcut pentru pădure, nu şi pentru păşune. Cum părţile implicate în litigiu nu au formulat obiecţiuni la rapoartele de expertiză, Judecătoria a admis acţiunea Obştii Moşnenilor Davideşti, impunând celor două comisii îndeplinirea obligaţiilor legate de punerea în posesie şi emiterea documentelor necesare.

Autorităţile locale, acuzate de rea credinţă în neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti

După procesul încheiat în octombrie 2018, Obştea Moşnenilor Davideşti s-a văzut nevoită să se adreseze din nou instanţei municipale. Noua acţiune decurgând din cea de acum şase ani a fost iniţiată pe 27 ianuarie 2021, în scopul de a fi obligat primarul de la Davideşti, Constantin Alin Văduva, în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar Davideşti, la plata unor daune cominatorii. Între timp, s-a schimbat şi conducerea Obştii, reprezentate în acest litigiu de Nicolae Toma. Şi de această dată, reclamanta a obţinut un verdict favorabil. Revendicările reclamantei urmăreau ca primarului comunei să-i fie impusă obligaţia de a plăti 300 lei/zi, până la punerea efectivă în executare a sentinţei civile din 1 octombrie 2018, pronunţată de Judecătoria Câmpulung, rămasă definitivă prin neapelare. În plus, Văduva să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată.

„Până la finalul anului 2020, C.L.F.F. Davideşti (n.r. Comisia Locală de Fond Funciar Davideşti) nu a întreprins niciun demers din care să rezulte punerea în aplicare a sentinţei. Şi nici după somarea acestora din partea executorului nu şi-au îndeplinit obligaţiile, pasivitate care, în opinia reclamantei, face dovada relei credinţe în neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti.”, redăm un fragment din hotărârea instanţei municipale, care s-a pronunţat pe 23 aprilie 2021.

În luna octombrie a anului 2020, văzând că pârâta, Comisia Locală de Fond Funciar Davideşti, „sub conducerea şi supravegherea preşedintelui C.L.F.F. Davideşti, nimeni altul decât primarul localităţii, nu efectuează niciun demers de punere în aplicare a hotărârii judecătoreşti definitive”, reclamanta a apelat la executorul judecătoresc. Pe 12 octombrie 2020, cererea Societăţii Civile Profesionale de Executori Judecătoreşti Mitu Mihai Ioan şi Mitu Mădălina Elena a fost admisă de instanţă, care a încuviinţat executarea silită, pentru recuperarea sumei de 4.000 de lei, cheltuieli de judecată, pe care Comisia Locală trebuie să le achite moştenilor, pe lângă cheltuielile de executare.

„Întrucât, nici în urma somării, nu s-au observat demersuri din partea pârâtei de punere în executare a hotărârii judecătoreşti definitive, reclamanta a formulat prezenta cerere. (…) Va reţine instanţa că în cauză este vorba despre o obligaţie de a face, ce nu poate fi îndeplinită de altcineva decât pârâta C.L.F.F. Davideşti şi că, în lipsa acestor acte, reclamanta nu poate beneficia de dreptul de proprietate ce i-a fost reconstituit nici după 12 ani.”, se menţionează în hotărârea judecătorească. Neîndeplinirea obligaţiei de către Comisia Locală punea Comisia Judeţeană în imposibilitatea de a-şi îndeplini sarcinile ce-i revin. „Apreciază instanţa că, la 12 ani de la reconstituire, reaua credinţă a pârâtei este evidentă, aceasta neîndeplinind niciun demers judiciar, în cadrul căruia să probeze contrariul.”

Prin urmare, judecătorul a considerat că este întemeiată cererea moşnenilor de a obliga autorităţile funciare locale la plata daunelor cominatorii. „În calitatea sa de primar al localităţii, conduce şi C.L.F.F. Davideşti şi are obligaţia de a asigura buna desfăşurare a activităţii comisiei şi de a se asigura de punerea în executare a hotărârii judecătoreşti definitive.” (sursa citatelor: rolii.ro). Astfel, primarului Constantin Alin Văduva, în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar Davideşti, i s-a impus plata sumei de 100 lei / zi întârziere, cu titlul de penalităţi, de la data comunicării sentinţei şi până la executarea efectivă a obligaţiilor. Plus 1.000 de lei, cheltuieli de judecată.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!