Colaborarea celor două Grupuri de Acţiune Locală, GAL Muscel şi GAL Câmpulung Muscel, concretizată într-un proiect care ţinteşte promovarea teritoriilor în care acţionează, continuă cu o Tabără de Film, în intervalul 6-15 august 2021. Precedenta activitate organizată în cadrul parteneriatului amintit a constat într-o săptămână de deprindere a unor îndeletniciri nelipsite odinioară dintre preocupările cotidiene ale românilor în general: cusut pe etamină, pictură cu acuarelă, ceramică-modelaj, decorare prin pictură şi olărit, organizate pentru cursanţi sub forma unor ateliere. Următoarea acţiune din calendarul de evenimente comune este Tabăra de Film de la Câmpulung, găzduită de Complexul Ceramus, care îşi propune „iniţierea tinerilor din teritoriile GAL în tainele regiei cinematografice şi sprijinirea orientării în carieră a acestora”. Proiectul Taberei de Film grupează 12 tineri, care, pe parcursul acestei săptămâni, vor fi instruiţi de profesionişti în domeniu, pentru a realiza o documentare corespunzătoare, care va sta la baza producţiei a patru filme tematice, de scurtă durată. Proiectul este condus de regizorul Nap Toader, alături de care se vor afla, la Câmpulung, alţi colegi cu nume sonore în domeniul cinematografic: Şerban Marinescu, Doru Niţescu, Paul Negoescu şi Bogdan Mustaţă.
Fiecare seară a taberei se încheie cu proiecţii de film
Cei 12 tineri au format patru echipe: regie, montaj, sunet şi imagine, care şi-au început munca gradual, cu trecerea în revistă a propunerilor de subiecte şi prezentarea echipamentelor de filmare, montaj şi sunet. După discutarea temelor care urmează să fie abordate în cele patru producţii, cu accent pe promovarea teritoriului GAL, tinerii au făcut mici exerciţii de filmare şi montaj. De altfel, în fiecare zi sunt stabilite exerciţii, vizionări şi discuţii, fie individuale, pe echipe, fie cu toţi cei implicaţi, în momentul analizei filmului prezentat cu o seară înainte. Filmările încep marţi şi se încheie vineri, în acest timp derulându-se şi celelalte operaţiuni, de montaj şi sunet, care includ şi ziua de sâmbătă.
Programul zilnic al taberei se încheie cu proiecţii de filme, programate astfel: sâmbătă, 7 august – „Restul e tăcere”; duminică, 8 august – filme documentare UNATC; luni, 9 august – „Doar cu buletinul la Paris”; marţi, 10 august – „Carmen” şi „După gâşte”; miercuri, 11 august – „Două lozuri” şi „Orizont” – Paul Negoescu; joi, 12 august – proiecţie de filme ale lui Bogdan Mustaţă; vineri, 13 august – „Nuntă în Basarabia” şi „Challenge Day”.
Seara de sâmbătă, 14 august, este rezervată prezentării muncii celor patru echipe. Proiecţia filmelor şi exerciţiilor realizate în timpul taberei va fi urmată de discuţiile de final, în cadrul cărora vor fi puse concluziile evenimentului. Sesiunile de analiză de film vor fi coordonate de regizorii Şerban Marinescu, Doru Niţescu, Paul Negoescu, Bogdan Mustaţă şi Nap Toader.
Potrivit regizorului Nap Toader, prezent la Câmpulung, vineri, 6 august, în ziua deschiderii Taberei de Film, „nu există o soluţie mai bună de a învăţa să faci un film decât făcând un film. În următoarele zile, facem ceva, orice, şi trecem prin această experienţă, cu puţină teorie predată astăzi, lucru care n-o să vă surprindă foarte mult, pentru că deja le intuiţi, vizionând în fiecare zi tot felul de produse vizuale. V-aţi pus problema: totuşi, cum sunt ele făcute? Şi cred că, de multe ori, v-aţi dat şi răspunsurile. O să intrăm noi puţin în detalii şi o să aflaţi că anumite lucruri se cheamă într-un fel.”, le-a povestit acesta tinerilor reuniţi pentru a se cunoaşte şi a se familiariza cu acţiunile propuse pe durata taberei.
Tabăra de Film reprezintă una dintre cele 12 activităţi pe care Asociaţia GAL Muscel s-a angajat să le realizeze, ca urmare a accesării unei finanţări în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Submăsura 19.3, destinată cooperării dintre GAL-urile din România. GAL Muscel colaborează cu GAL-ul municipiului, în ideea de a promova teritoriile acoperite prin activităţile acestora. „Filmuleţele tematice rămân la latitudinea regizorilor şi elevilor, pentru a găsi cele mai bune decoruri şi cele mai bune teme de abordat. Dorim să promovăm şi meşteşugurile, să filmăm la un război de ţesut tradiţional sau la nişte case tradiţionale vechi, poate, la un muzeu al portului popular, cum avem în zonă, sau la un edificiu popular din cele 14 comune ale zonei afiliate GAL Muscel.”, declara, pentru Muscel TV, Dragoş Iliescu, director executiv GAL Muscel. M.B.
Articolul precedent