Ursul a făcut din nou prăpăd, de această dată, la Bughea de Jos, la o familie care locuieşte în satul Măcelaru. Era trecut de miezul nopţii, când localnicii au auzit nechezatul calului, apoi a ieşit din grajd, cu ursul în spate. Calul a luat-o la fugă, sperând astfel să scape de fiara care îl murseca, practic, mânca din săracul animal.
După ore de chin, calul a scăpat de sălbăticiune, însă starea lui e una gravă, este mursecat pe spate, pe burtă, e încă în viaţă, însă în chinuri groaznice.
“Sunt cinci urşi aici, ne-au speriat, nu se mai tem de nimic, lăsăm radiourile noaptea să urle în curte, lumini aprinse, dar nu se mai teme ursul de nimic. Ne-a omorât, porci, oi, acum calul ăsta, o vacă odată, e prăpăd. Stăm cu calul în agonie, ca să vină, când or veni, ăia de la comisia de constatare. E inuman, noi, oamenii, să ne uitam la o vietate cum se chinuie. Asta nu e urgenţă sau ce e? Să le fie ruşine, nu au ce căuta în funcţiile alea, trebuiau să vină urgent, nu numai aici. Vă amintiţi că au mai fost nişte porci măcelăriţi tot prin Muscel, pe la noi, şi au venit vedetele de la comisie după patru zile. Iau banii degeaba.”, spunea cu necaz un bughean.
“Calul a alergat cu ursul în spate, pe zeci de km! S-a întâmplat noaptea, duminică spre luni, la noi, în satul Măcelaru. Locuitorii de aici sunt disperați, pentru că, în fiecare noapte, sunt călcați de patru-cinci urși. Peste acest cal a intrat ursul în grajd, dar așa le-a mâncat și porcii, tot din coteț, și restul de animale. Calul mâncat de urs, pe toate părțile, încă trăiește și trebuie ținut așa în agonie, până când o comisie va veni la fața locului să constate pagubele făcute de urs!”, afirma alt localnic.
În ceea ce priveşte acest aspect, preşedintele F.N.P.A, Carmen Arsene, a precizat: “Cal atacat de urs, cu spinarea mâncată, abdomenul sfârtecat, lăsat în viaţă, până a doua zi, pentru a aştepta comisia care să constate acest incident în scopul despăgubirii proprietarului calului.
Aceasta regulă/directivă reprezintă cruzime incredibilă ce încalcă orice normă de minima etică.
Este ilegal, imoral ca autorităţile să solicite lăsarea în viaţă a animalului într-o suferinţă atroce pentru a condiţiona despăgubirea. Mai mult, comisia să se întrunească, teoretic, doar a doua zi!”, transmite Carmen Arsene, preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.
Pentru că situaţia nu putea rămâne aşa, preşedintele F.N.P.A, împreună cu instituţiile abilitate, şi juriştii, care au citit paragraful din lege, au ajuns la concluzia că legiuitorul a spus că animalul atacat de sălbăticiuni trebuie lăsat la locul unde s-a produs evenimentul, însă nu se stipulează în prevederea legală ca animalul să fie lăsat să agonizeze, în dureri atroce, ore sau zile în şir, până când se va putea întruni comisia care constată pagubele făcute de sălbăticiuni.
Astfel, instituţiile abilitate au luat legătura cu un medic veterinar din Câmpulung, care a plecat la locul unde se află cabalina mursecată şi a eutanasiat-o, acest fapt fiind perfect legal. Costurile integrale ale intervenţiei vor fi suportate de F.N.P.A. Adrian TĂNASE
Articolul precedent