Animalele sălbatice continuă să facă pagube în gospodăriile muscelenilor, zona de Nord fiind una dintre cele mai afectate din judeţ, când e vorba de atacul jivinelor. La sfârşitul săptămânii trecute, ursul i-a luat porcul din coteţ unui localnic din Lereşti, satul Pojorâta, şi a plecat cu el. Pur şi simplu, omul a găsit oborul gol când s-a dus să hrănească godacul. Şi-a dat seama, după urmele lăsate, că ursul a fost autorul „furtului” pe care se pregătea să-l anunţe la Poliţie.
Acesta este cazul cu numărul „n” în Muscel, când urşii intră în gospodăriile localnicilor şi produc pagube materiale, omoară animalele domestice sau pleacă cu ele, cum a fost cazul de la Lereşti, rup garduri, uşile coteţelor, distrug stupii cu albine.
„Avem probleme mari cu animalele sălbatice. Săptămâna trecută, unui cetăţean din Pojorâta ursul i-a luat porcul din coteţ. Porcul de 140 de kilograme a fugit cu el sub braţ. Zilele acestea ar fi o întâlnire la Vidraru, la care este chemată şi presa centrală, în cadrul căreia să ne prezentăm toate durerile legate de animalele sălbatice. Ce am putut noi să facem a fost să convocăm comisia, care a constatat paguba şi cam atât. Poate s-o schimba ceva şi se pune preţ pe viaţa omului înaintea celei a animalelor. Avem probleme cu ursul, cu vulpile şi cu mistreţii.”, ne-a spus Marian Toader, primarul comunei Lereşti.
Oamenii îşi pun speranţa în noua ordonanţă care va permite împuşcarea urşilor agresivi
Oamenii păgubiţi, primarii şi chiar prefecţii care s-au perindat au depus nenumărate memorii la factorii decidenţi, prin care au solicitat rezolvarea problemelor. Acum, toată lumea îşi pune speranţa în noua ordonanţă a Guvernului, care va permite împuşcarea urşilor agresivi.
„Vom propune ulterior ordonanţei de urgenţă o modificare şi vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari şi ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situaţii de urgenţă, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situaţiile de forţă majoră în funcţie de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus şi acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om şi nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranţă este nevoie şi de o astfel de intervenţie”, a detaliat ministrul Mediului Tanczos Barna.
Urşii care nu se sperie de om vor fi împuşcaţi
Astfel, gonirea, alungarea animalului sălbatic, este prima intervenţie, de fiecare dată se începe cu acest lucru, următoarea etapă este tranchilizarea şi relocarea, acolo unde acest lucru este posibil – pentru că trebuie să te apropii la 30 – 50 de metri de animalul sălbatic ca să poţi să-l tranchilizezi, a precizat Tanczos Barna. „În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor şi nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge, în aceste situaţii trebuie să creăm această posibilitate de intervenţie de extragere prin împuşcare.”, a mai spus ministrul. El a repetat că va fi interzis ca această extragere să se facă de către altcineva decât personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic.
Isabela FILIP