-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

15 ani de închisoare pentru insul care şi-a ucis amicul în noaptea de Crăciun

Un tânăr de 29 de ani, din Vlădeşti, a murit în noaptea de Crăciun, anul trecut, după ce a fost înjunghiat în gât, cu un cuţit, de către un tânăr de 20 de ani, din Aninoasa. Incidentul s-a petrecut în urma unui scandal la beţie, iar, la o jumătate de an, s-a pronunţat şi instanţa în acest caz, condamnându-l pe agresor la mulţi ani în spatele gratiilor şi la plata de daune morale către părinţii şi sora victimei. Tânărul are să le achite acestora 150.000 de euro, serviciile prestate de avocatul angajat de familie, dar şi cheltuielile judiciare făcute de stat. După pronunţare, condamnatul şi Parchetul au atacat hotărârea instanţei, urmând ca decizia finală să o dea instanţa superioară, Curtea de Apel Piteşti.

Victima n-a avut nicio şansă, fiind înjunghiată pe la spate

Pe 25 decembrie 2020, în ziua de Crăciun, Florin Emanuel Modan, de 20 de ani, din Aninoasa, se afla în vizită la vărul său, la Vlădeşti, unde a consumat o cantitate însemnată de alcool, ajungând în stare avansată de ebrietate. În acest context, l-a sunat prin messenger pe un amic, pe care l-a insultat şi ameninţat, provocându-l pe acesta să vină pentru a se bate. După miezul nopţii, cel contactat a mers la Vlădeşti, alături de trei prieteni, printre care şi Florin Miulescu, de 29 de ani, victima incidentului care avea să urmeze. Între cei şase a avut loc o altercaţie, medie ca intensitate, în sensul că aceştia s-au îmbrâncit reciproc, s-au lovit cu pumnii şi picioarele, dar nu şi-au provocat leziuni grave. Florin Emanuel Modan a povestit că a fost trântit la pământ de către Florin Miulescu şi îmbrâncit de către alt bărbat, fără să ştie cine a fost, în cădere lovindu-se cu capul de stâlpul porţii de la intrarea în curtea vărului său. Conflictul s-a stins de la sine, iar cei implicaţi au început să discute amiabil.

Mânios că a fost trântit la pământ de către Florin Miulescu, deşi altercaţia încetase şi bărbaţii îşi strângeau mâinile cu intenţia de a se despărţi prieteni, Florin Emanuel Modan a intrat în casă, s-a înarmat cu un cuţit de mari dimensiuni şi cu acesta l-a lovit foarte puternic pe Miulescu în zona gâtului. Victima s-a întors, şi-a dus mâna la gât, spunând că nu mai poate respira, a trecut podişca de la poartă şi a căzut pe carosabil, unde a decedat. Imediat după ce a lovit, Modan s-a dus şi a aruncat arma folosită în wc-ul din grădina vărului său, acolo unde au găsit-o organele judiciare.
Imediat cum a fost anunţat incidentul, la faţa locului au ajuns poliţiştii şi cadrele medicale, care au constat decesul lui Florin Miulescu.

Din raportul de necropsie medico-legală, emis de Serviciul de Medicină Legală Argeş, moartea lui Miulescu a fost violentă şi s-a datorat unei hemoragii externe, consecinţa unui traumatism latero-cervical dreapta, fractură de coloană cervicală, cu secţiune de esofag şi trahee, produs prin lovire cu un corp tăietor – înţepător – cuţit. La necropsie s-au constatat şi alte leziuni traumatice, echimoze, excoriaţii, care s-au putut produce prin lovire cu sau de un corp dur, cu puţin timp înainte de deces, fără avea legătură directă de cauzalitate cu acesta. Un amănunt important menţionat în raportul medico-legal a fost acela că, cel mai probabil, poziţia agresor-victimă a fost faţă-spate.

Agresorul a cerut schimbarea încadrării juridice, din omor în loviri cauzatoare de moarte
Pe 26 decembrie 2020, Florin Emanuel Modan a fost reţinut pentru 24 de ore, iar după ce ordonanţa de reţinere a expirat, judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Argeş a dispus arestarea lui preventivă, care a pornit de la 30 de zile şi a fost prelungită şi menţinută de instanţă până în prezent, agresorul fiind în prezent la Penitenciarul Mioveni.

Odată cu acţiunea penală, Tribunalul Argeş a avut de soluţionat şi pe cea civilă, în care părinţii şi sora victimei au solicitat daune morale. Maria, Micşunel şi Maria Loredana Miulescu au cerut fiecare câte 50.000 de euro, daune morale pentru suferinţa cauzată de pierderea fiului, respectiv fratelui.
Pe parcursul procesului, Florin Emanuel Modan a cerut Tribunalului Argeş schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată, din omor, în loviri cauzatoare de moarte, solicitare care i-a fost respinsă. Magistratul a mai stabilit că victima, Florin Miulescu, nu a lovit nicio persoană în încăierarea produsă, iar majoritatea martorilor au declarat, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţei, că alt bărbat l-a pus la pământ pe Modan. În acest context, instanţa a reţinut ca nesincere afirmaţiile lui Modan, în sensul că Miulescu a venit şi l-a tras de la spate de gât, moment în care a căzut, lovindu-se la cap de stâlpul porţii.

Afirmaţiile lui Modan, cum că a ieşit din curte având cuţitul în mână doar pentru a-i speria pe cei veniţi, fără intenţia de dori să provoace moartea victimei, au fost contrazise de toţi cei prezenţi, care au spus că totul s-a petrecut atât de rapid încât nu l-au văzut pe agresor că ar avea un cuţit în mână. În plus, toţi au menţionat că, după ce a intrat în curte şi a luat cuţitul, agresorul a ieşit rapid către victimă, trecând peste cei aflaţi în faţa porţii şi lovind puternic victima în zona gâtului. De asemenea, nereale au fost şi afirmaţiile agresorului în sensul că, în momentul în care a ieşit la poartă, victima s-a apropiat cu intenţia de a-i da un pumn, moment în care s-a ferit cu mâna stângă şi cu dreapta l-a lovit cu cuţitul. Dar din nicio probă n-a reieşit această variantă prezentată de individ, toţi martorii declarând că, după ce el a intrat în curte, conflictul s-a stins, iar Florin Miulescu s-a dus la cei aflaţi la poartă pentru a da mâna cu el, acela fiind şi momentul în care a fost lovit cu cuţitul, neavând timp să schiţeze vreun gest şi în niciun caz să încerce să-l lovească pe ucigaş.

150.000 de euro, daune morale acordate părinţilor şi surorii victimei

În final, Florin Emanuel Modan, de 20 de ani, a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 15 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa a fost emisă pe 30 iunie 2021 şi nu este definitivă, fiind atacată cu apel atât de cel condamnat, cât şi pe Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Ca pedeapsă complementară, lui Modan i-au fost interzise exercitarea mai multor drepturi, pe o durată de 5 ani. În sentinţă se mai menţionează că din pedeapsa închisorii aplicată i se va scădea durata reţinerii şi arestării preventive, din data de 26 decembrie 2020 la zi, dispunându-se şi confiscarea specială a cuţitului cu care a săvârşit fapta.

Pretenţiile emise de părinţii şi sora celui ucis au fost acceptate de instanţă, care l-a obligat pe Modan să le achite fiecăruia în parte câte 50.000 de euro (sau echivalentul în lei, calculat la cursul din ziua plăţii), daune morale, dar să suporte şi contravaloarea onorariului avocatului lor, de 4.500 lei. Tot el trebuie să plătească cheltuielile judiciare avansate de stat, de 1.600 lei.

Cum decizia n-a fost definitivă, a fost atacată de infractor, cu speranţa că va primi o pedeapsă mai mică, dar şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, care au declarat apel.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!