18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Elena Lasconi le cere constructorilor care se înscriu la licitaţiile lipsite momentan de finanţare: „Fraţilor, nu vă gândiţi la bani!”

Primăriţa linişteşte pe toată lumea: „Nu vă faceţi griji, pentru că bani eu o să aduc aici! Nu este grija nici a câmpulungeanului, nici a constructorilor, a nimănui!”

Proiectanţii au stabilit un necesar de peste 22,5 milioane de lei pentru realizarea celor 13 spaţii verzi

Primăria Câmpulung a făcut SF-urile şi DALI-urile pentru 13 spaţii verzi, răspândite în mai toate cartierele de blocuri, exceptând Flămânda. În ediţiile trecute, v-am relatat cum sunt grupate. Două care, conform asigurărilor primăriţei, au banii asiguraţi în bugetul acestui an, au şi constructorul stabilit. Este vorba despre parcul de la Grădişte şi parcarea prevăzută cu spaţiu verde de lângă sediul PSD. Contractele pentru acestea două au fost atribuite direct unei cunoscute firme din Piteşti, Florimar Construct Total SRL, care va începe lucrul la primăvară, când vremea va permite. Următoarele cinci parcuri fac obiectul unei licitaţii, prin care se încearcă atribuirea unui contract în valoare de 18.035.548,55 lei. Altfel spus, un singur constructor va câştiga lucrarea de amenajare a celor cinci spaţii verzi, patru în Grui şi unul în Vişoi. Alte şase spaţii verzi, plasate în intersecţii şi scuaruri, sunt grupate sub denumirea „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, un concept a cărui punere în operă costă 3.578.240,63 lei. Adunând intenţiile de „înverzire” a Câmpulungului, rezultă un necesar de 22.558.699,47 lei. Din acest total, Primăria are nevoie de 21.613.789,18 lei, bani care nu există în bugetul Câmpulungului. Singura sumă de care dispun autorităţile este în valoare de 944.910,29 lei, pentru Grădişte şi „La ruşi”.

Două licitaţii în derulare, pentru spaţii verzi, n-au finanţare asigurată. Primăriţa ne cere să nu ne mai gândim la bani

Primăriţa Elena Lasconi nu a avut nicio reţinere în a scoate la licitaţie „pachetul” cu cinci parcuri, la o valoare estimată a contractului de peste 18 milioane de lei, fără a avea finanţarea asigurată. Bugetul Câmpulungului nu-şi permite o asemenea investiţie, însă, din câte am înţeles din mesajul şefei Executivului, lansat la o televiziune locală, nici nu vor fi cheltuiţi banii locuitorilor municipiului pentru aceste amenajări. Constructorului care va câştiga lucrarea i se cere să aibă încredere că ea va obţine sumele necesare achitării preţului contractului.

Iată cum au sunat asigurările Elenei Lasconi că banii – sau, mai bine zis, lipsa lor în acest moment – nu constituie un impediment nici pentru atribuirea contractelor, nici pentru derularea lor. „Eu aş zice să nu vă mai gândiţi la bani. I-aş ruga şi pe oamenii serioşi care vor să lucreze şi care vor să intre în licitaţii la Primărie: Fraţilor, nu vă gândiţi la bani! În primul şi în primul rând, diferenţa faţă de cum aţi lucrat până acum, nu ştiu unde, nu dau nume şi nu vreau să intru în bârfe, dar cu mine nu trebuie să împărţiţi nimic. Este exclusă şpaga, numai dacă vreţi să faceţi puşcărie. Şi să lucraţi corect! Nu vă faceţi griji, pentru că proiecte şi bani eu o să aduc aici! Nu este grija nici a câmpulungeanului, nici a constructorilor, a nimănui! Ideea este să facă treabă bună. Foarte multe dintre lucrurile acestea n-or să fie făcute din banii câmpulungenilor. Hai să nu ne mai plângem! Eu mor cu chestia asta. Atâta ne plângem că nu avem cutare. (…) Ei (n.r. primarii de dinainte) nu au făcut nu pentru că nu au avut bani, ci pentru că nu au avut nici actele, nici nimic şi pentru că nu au vrut să facă. Nu au vrut să facă, domnule!”, este mesajul Elenei Lasconi, care are în licitaţie două contracte, unul de 18 milioane de lei, altul de 3,2 milioane de lei, pentru care s-a angajat să obţină banii necesari plăţii lucrărilor.

“Când aud lucrurile acestea… că sunt bani mulţi, că sunt milioane… măi, oameni buni, putem să facem cu bani mai puţini, cârpeli! Dacă voiam campanie electorală, toţi banii aceştia, 18 milioane, 20 de milioane, la cât o să se ducă, erau folosiţi pentru diferite chichiţe care să-ţi ia faţa în Câmpulung. Trebuie să lucrăm bine, nemţeşte. Aveţi un pic de răbdare, pentru că o să se schimbe total faţa oraşului!”, a mai spus aceasta.
Sună prea frumos ca să fie adevărat, în condiţiile în care câmpulungenii au trăit experienţa amară a eşuării catastrofale a Proiectului „Kretzulescu”, care, la fel ca proiectul parcurilor Elenei Lasconi, avea tot cinci fronturi de lucru. Diferenţa este că fostul primar Călin Andrei a avut finanţarea asigurată din fonduri europene şi tot nu l-a convins pe constructor să se încadreze în termenul de execuţie de doi ani. Din 2013, până în 2015, Grup Corint a executat sub 25% din contract, Câmpulungul pierzând finanţarea UE şi fiind obligat să returneze cele peste 8 milioane de lei, consumate cu bătaia de batjocură din Grădina Publică şi Parcul „Kretzulescu”.

Elena Lasconi, care n-a fost martora rateului de proporţii, a avut curaj să liciteze cinci parcuri pe un singur contract, urmând să procure ulterior atribuirii lucrării cele 18 milioane de lei necesare. Afirmaţie valabilă pentru „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, care, din cele peste 3,5 milioane de lei, valoarea reieşită la proiectare, beneficiază de 700.000 lei alocaţi din cele 2 milioane de lei primite de la Guvern pentru evenimentul „Câmpulung 500”.

Cele 13 spaţii verzi şi valorile estimate de proiectanţi sunt următoarele:
=Parcul de pe strada General Dragalina (peste drum de parcul Bisericii): 2.221.233,55 lei;
=Parcul de pe strada Alexandru cel Bun: 2.723.287,22 lei;
=Parcul de pe strada Gruiului (în zona terenului „Focului lui Sumedru”): 3.942.652,49 lei;
=Parcul „Prichindel”: 3.185.548,62 lei;
=Parcul central din Grui: 5.962.826,67 lei;
=Parcarea de lângă sediul PSD („La ruşi”): 433.526,06 lei;
=Parcul de la Grădişte: 511.384,23 lei.

„Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”
=Zona Pieţei Centrale („La ruşi”): 95.508,97 lei;
=Zona Gardă: 766.277,12 lei;
=Cartierul Vişoi – „Rotunda”: 899.426,10 lei;
=Centru, în zona magazinelor „Romarta”: 689.380,46 lei;
=Zona Schei, spaţiul verde de la Jandarmi: 896.835,40 lei;
=Zona Grui, spaţiul verde aflat peste drum de Cimitirul Grui: 324.152,58 lei.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!