8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Şeful staţiei de betoane de la Ţiţeşti a fost condamnat, după ce un muncitor a suferit un accident de muncă

Acum doi ani, din neglijenţa a doi angajaţi ai unei staţii de betoane din Ţiţeşti, unul dintre ei a rămas infirm pe viaţă şi fără capacitate de muncă, după ce i-au fost prinse picioarele în malaxorul de beton. A avut nevoie de mai bine de trei luni pentru vindecarea rănilor. Celălalt implicat în incident, şeful staţiei, a fost condamnat pentru vătămare corporală din culpă, el acţionând utilajul care i-a sfărâmat picioarele muncitorului care încerca să remedieze o problemă a utilajului, dar şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Pentru că şi-a recunoscut şi regretat fapta, şeful vinovat s-a ales cu o reducere a pedepselor cu o treime. Pe partea civilă, procesul n-a fost încă soluţionat.

Muncitorul accidentat lucra la repararea contra balansului cântarului de ciment

Evenimentul s-a petrecut pe 27 august 2019, în zona staţiei de malaxare a staţiei de betoane, iar victimă a accidentului de muncă a fost Viorel Lică, care lucra la staţia de betoane de trei ani, în funcţia de manipulant.
Din declaraţiile lui Viorel Lică şi ale unui coleg de muncă, s-a stabilit că pe 26 august 2019, spre sfârşitul programului de lucru, cei doi au efectuat lucrări de sudură la contra balansul cântarului de ciment al staţiei de betoane, care era rupt de o perioadă de timp, urmare a dispoziţiei date de şeful de staţie, Florin Duţescu.
După efectuarea operaţiunii de sudură, contra balansul cântarului de ciment trebuia prins cu un şurub de cuva de ciment, pentru fixare. Fiind sfârşitul programului de lucru, cea din urmă activitate a fost lăsată pentru a doua zi, adică pe 27 august 2019. Nici în după amiaza lucrării, nici în ziua următoare, cea a accidentului, şeful staţiei, Florin Duţescu, nu i-ar fi întrebat pe niciunul dintre muncitori care este stadiul lucrărilor efectuate. Mai mult decât atât, pe 27 august 2019, după ce s-a schimbat în ţinuta de lucru, fără a discuta în prealabil şi fără a-l anunţa pe şef, Lică şi colegul s-au urcat pe staţia de betoane ca să finalizeze lucrarea începută în ziua anterioară, respectiv să prindă şurubul care trebuia să fixeze contra balansul cântarului de ciment de cuva lui. Pentru a putea face acest lucru, unul dintre muncitori s-a poziţionat pe podina metalică îngrădită cu balustradă de protecţie, situată în partea exterioară a staţiei de beton, cu scopul de a prinde şurubul. Cum Viorel Lică nu avea posibilitatea de a ajunge la contra balansul cântarului pentru a-l centra, s-a dus pe partea opusă a cuvei de ciment, a intrat în zona periculoasă şi s-a sprijinit cu picioarele de marginea cuvei şi malaxorului de ciment. După ce s-a prins cu mâna dreaptă de o bară de metal, aflată deasupra capului său, Viorel Lică a apucat cu mâna stângă contra balansul cântarului de ciment, pentru a oferi colegului posibilitatea de a fixa şurubul.

În acest timp, Florin Duţescu a pus în funcţiune staţia de beton, iar paleţii malaxorului au efectuat nişte rotaţii în jurul axului şi i-au prins lui Viorel Lică picioarele, care, datorită prezenţei de spirit, a reuşit să se prindă şi să se ridice prin puterea braţelor, pe bara metalică de care, iniţial, se ţinea cu mâna dreaptă şi a evitat astfel să fie strivit în interiorul cuvei malaxorului.

Un muncitor a leşinat când şi-a văzut colegul cu piciorul zdrobit

Florin Duţescu, la rândul lui, a declarat că, în dimineaţa zilei incidentului, s-a dus la staţia de betoane ca să o pună în funcţiune. A ieşit din birou, împreună cu un client care plătise materialul, a mers la staţie, unde a constatat că fusese deja activată electric. Unul dintre angajaţi, ca mecanic utilaj, avea ca sarcină de lucru manevrarea draglinei pentru alimentarea cu agregate a buncărului staţiei, fapt pentru care era necesar să fie activată electric staţia de la pupitrul de comandă, iar în dimineaţa zilei de 27 august 2019, Florin Duţescu nu a făcut această ultimă operaţiune. Deoarece la siloz se afla deja un camion care descărca ciment, iar în staţie se afla şi autobetoniera, Duţescu nu a avut o vizibilitate foarte bună să observe cântarul şi a pornit mai întâi programul staţiei din calculator, a introdus comanda ce trebuia onorată şi a dat „Start” procesului din calculator. În momentele imediat următoare, a auzit strigăte şi a oprit imediat malaxorul staţiei de beton. A ieşit din cabina de comandă şi l-a văzut pe Viorel Lică, care avea piciorul stâng zdrobit şi se ţinea cu o mână de buza malaxorului şi cu celălalt picior se sprijinea de o traversă aflată în partea de risc a malaxorului, opusă zonei de lângă cântar. Imediat, din partea neexpusă aflată în zona cântarului a ieşit colegul care-l ajuta pe Lică, care a trecut pe lângă şeful de staţie, a coborât şi i s-a făcut rău după ce l-a văzut pe acesta cu piciorul zdrobit. Duţescu l-a luat pe Lică şi l-a dus în cabina de comandă, l-a aşezat pe un scaun şi i-a acordat primul ajutor, improvizând un garou cu care a încercat să-i oprească hemoragia puternică, după care l-a pus la orizontală, i-a acoperit rana şi a sunat la ambulanţă, dar, între timp, anunţase accidentul altcineva. La acordarea primului ajutor celui rănit a participat şi o angajată, dar şi şoferul camionului care descărca ciment. În concluzie, Duţescu le-a spus anchetatorilor că cei doi, Viorel Lică şi colegul său, nu trebuiau să se află în acel loc, la acel moment.

Raportul de expertiză a evidenţiat că a existat o culpă comună, a şefului de staţie şi a muncitorului rănit
Viorel Lică a avut nevoie de circa 100 de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării rănilor, a rămas cu o infirmitate permanentă şi nu îşi poate recăpăta integral sănătatea. Leziunile suferite i-au pus în pericol viaţa, capacitatea de muncă a pierdut-o în totalitate, prezintă prejudiciu estetic grav şi permanent şi nu există o posibilă recuperare viitoare totală a lui. Aceste lucruri au fost stabilite printr-o decizie a Casei Teritoriale de Pensii Argeş, datată 24 februarie 2020.

De asemenea, din Raportul de Expertiză Tehnică Judiciară, din 28 aprilie 2021, întocmit de un expert tehnic judiciar, din cadrul Biroului de Expertize Tehnice de pe lângă Tribunalul Argeş, a rezultat că: modul în care s-a poziţionat Viorel Lică pe cuva malaxorului şi piciorul stâng sprijinit de paleţii malaxorului au constituit efectul producerii pornirii staţiei de betoane, cauza care a favorizat producerea accidentului a constituit-o pornirea efectivă a utilajului. Prin acest raport s-a dovedit că victima nu a respectat prevederile din fişa postului, prin care „să execute numai operaţii tehnologice pentru care este calificat, instruit şi numit de superiorul ierarhic”, precum şi instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru întreţinerea şi exploatarea staţiei de betoane, prin care „în timpul cât se face reparaţia, întreţinerea sau orice alt gen de lucrare la un utilaj sau agregat al staţiei de sortare se va elimina posibilitatea pornirii electromotorului de acţionare, se vor monta tăbliţe avertizoare”.

Astfel, anchetatorii au constatat că Florin Duţescu, şeful staţiei de betoane, nu a respectat prevederile din fişa postului, prin care „pornirea şi oprirea instalaţiei de betoane se vor face cu anunţarea postului de comandă printr-un sistem de semnalizare acustic, care trebuie să fie auzit la toate locurile de muncă ale instalaţiei”. Din analiza întregului material strâns la dosar, oamenii legii au concluzionat că a existat o culpă comună, a şefului de staţie şi a muncitorului rănit.

Şeful staţiei de betoane şi-a recunoscut greşeala

Florin Duţescu şi-a recunoscut greşelile şi le-a regretat, beneficiind de o reducere cu o treime a limitelor pedepselor pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, respectiv închisoarea de la patru luni la doi ani sau amendă, pentru fiecare faptă.

Cercetarea penală a şefului de staţie a început în ziua incidentului, pe 27 august 2019, prin ordonanţa Poliţiei Judiciare din cadrul Secţiei Rurale nr. 15 Stâlpeni şi a fost continuată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Pe 4 februarie 2021, a fost declinată competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung.

Pe parcursul anchetei penale, muncitorul accidentat, Viorel Lică, s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 de euro, contravaloarea unei proteze metalice, şi cu 300.000 de lei, daune morale, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti cu 9.682,52 lei, contravaloarea îngrijirilor medicale acordate victimei.

În martie, anul acesta, Florin Duţescu a recunoscut comiterea faptei şi a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord să fie condamnat la nouă luni de închisoare, pentru vătămare corporală din culpă, şi la şase luni, pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Cumulate, au rezultat pentru acesta 11 luni, cu dispunerea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de doi ani, termen care se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii.

La finalul procesului, pe 7 iulie 2021, Florin Duţescu s-a ales cu condamnarea pentru care a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, pe durata termenului de supraveghere având de respectat mai multe măsuri, inclusiv să presteze 60 de zile, muncă în folosul comunităţii la Primăria Bălileşti. Bărbatul are de achitat contravaloarea cheltuielilor judiciare către stat, de 1.200 lei. Acţiunea pe latura civilă a rămas nesoluţionată. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!