20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Închisoare pentru doi dintre fraţii Guiman, hoţi de oi

Au fost condamnaţi fraţii Guiman, din comuna Stoenești, care s-au specializat în furtul de animale, mărindu-şi raza de acţiune până în judeţul Sibiu.
La mijlocul săptămânii trecute, cei trei fraţi din Stoeneşti şi încă un individ din Aninoasa au fost condamnaţi pentru furt calificat. Doi Guimani au de ispăşit închisoare cu executare, celălalt, cu suspendare, la fel, ciobanul din Aninoasa. De partea cealaltă, parte vătămată a fost un crescător de oi din Mioarele, care are deschis un proces separat pentru recuperarea prejudiciului cauzat de hoţii care l-au uşurat de peste 250 de oi şi miei, din care a recuperat circa 80.
Furtul oilor a fost premeditat de cei trei fraţi
Prin rechizitoriul Parchetului, Judecătoria Câmpulung a dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi din dosarul de furt calificat. Ilie şi Alexandru Guiman, pentru furt calificat, Adrian Guiman, pentru furt calificat în stare de recidivă, iar Gheorghe Puiu Bărboiu, pentru complicitate la furt calificat.
Urmărirea penală în cauză a fost efectuată de Biroul Investigaţii Criminale al Poliţiei Câmpulung, după ce, pe 29 aprilie 2019, Marian Gheorghe Boambeş a sesizat faptul că i-au fost sustrase 178 de ovine din Ferma Pomicolă Bilceşti – Valea Mare Pravăţ, în perioada 22 aprilie – 29 aprilie 2019. Ulterior, păgubitul a revenit, precizând că numărul oilor sustrase ar fi 251, dintre care 88 de oi adulte şi 163 de miei, după ce le-a numărat ulterior.
Marian Gheorghe Boambeş este crescător de animale şi păşunează oile pe terenul Fermei Pomicole Bilceşti, în baza unui contract încheiat cu aceasta. Cei trei fraţi Guiman, de asemenea, sunt crescători de animale şi obişnuiesc să le lase să pască pe terenul altor persoane, din pricina insuficienţei terenului lor, mod în care au creat, în repetate rânduri, litigii, care s-au lăsat cu plângeri la Poliţie. Ilie şi Adrian Guiman au mai fost implicaţi în fapte de sustragere de animale, cum ar fi furtul a 212 oi, din 11 noiembrie 2015, cauză în care a intervenit împăcarea.
Revenind la cauza actuală, pe 20 aprilie 2019, Marian Gheorghe Boambeş a revenit cu animalele, circa 720 de oi şi 720 de mei, pe care le păşunase în judeţul Dâmboviţa, la terenurile din incinta Fermei Pomicole Bilceşti. În acelaşi timp, fraţii Guiman închiriaseră o suprafaţă de teren pentru păşunatul propriilor animale, pentru care, de asemenea, deţineau contracte de închiriere. Astfel, în noaptea de 21 spre 22 aprilie 2019, între orele 22.00 şi 03.00, fraţii Guiman ar fi profitat de vremea nefavorabilă, s-au apropiat de locul unde se aflau oile lui Boambeş şi au rupt o parte din turmă, presupunându-se că au separat astfel 88 de oi şi 163 de miei. Boambeş şi un cioban au sesizat că ceva le-au speriat oile, însă n-au realizat lipsa unora dintre ele, la momentul respectiv, punând agitaţia turmei pe seama fenomenelor meteorologice. În zilele următoare, au constatat că unele oi nu îşi găsesc mieii pentru a-i alăpta (aceştia fiind ţinuţi separat) şi au numărat animalele „în mare”, constatând dispariţia unui număr semnificativ de oi şi miei.
Oamenii legii au ajuns la concluzia că fapta a fost premeditată de cei trei hoţi. Listingul convorbirilor telefonice a arătat că Guimanii au stabilit ca oile furate să fie transportate la Gheorghe Puiu Bărboiu, complice lor, în comuna Aninoasa. Pe 21 aprilie 2019, Adrian Guiman a vorbit cu Bărboiu şi l-a şi vizitat pentru a stabili detaliile primirii ovinelor ce urmau sustrase de la Boambeş.
Iniţial, Boambeş a efectuat anumite verificări prin demersuri proprii, suspectând deja faptul că oile au fost sustrase de fraţii Guiman, cu care are litigii în derulare şi despre care există un zvon potrivit căruia aceştia au sustras animale şi în dauna altor persoane, respectiv în alte împrejurări. Pe 29 aprilie 2019, păgubitul a făcut plângere penală.
Au găsit pe OLX cumpărători pentru animalele sustrase
După ce au sustras oile, întâi le-au dus la ferma din Mioarele a lui Adrian Guiman, apoi către Aninoasa, făcând două transporturi, pe 22 aprilie 2019, cu autoutilitara lui Ilie Guiman. Animalele au rămas în grija lui Bărboiu, înţelegerea fiind de a se încerca valorificarea mieilor în perioada respectivă, în care carnea era foarte căutată, fiind săptămâna de dinaintea Paştelui. Ilie Guiman, cel care se pare că a fost generatorul întregului plan, a mers la Bucureşti pentru a-şi rezolva unele probleme de sănătate, dar a urmărit şi site-ul OLX, unde a găsit postat un anunţ prin care persoane din judeţul Călăraşi se arătau interesate să cumpere miei pentru sacrificare. Astfel, Ilie Guiman i-a sunat şi s-a întâlnit cu ei pe Autostrada A1 şi, împreună, au plecat spre Aninoasa. Pe traseu, duba acestora a fost oprită de un poliţist, la Vlădeşti, care a controlat autovehiculul şi i-a legitimat pe ocupanţi.
Pe 23 aprilie 2019, ajunşi la ferma lui Puiu Bărboiu, care e chiar la domiciliul lui şi al partenerei, bărbaţilor din Călăraşi li s-au prezentat spre vânzare mai mulţi miei, vreo 160, după ce a fost stabilit preţul de 7 lei per kilogram. S-a încercat cântărirea acestora, dar se pare că operaţiunea a fost anevoioasă, întrucât vânzătorii nu deţineau un cântar corespunzător, ca, în final, călărăşenii să ia 70-75 dintre ei. Ulterior, Ilie Guiman i-a solicitat unuia dintre cumpărători să ia şi ceilalţi miei rămaşi în curtea lui Bărboiu, însă acesta a refuzat, suspectând că este posibil ca să provină dintr-un furt, întrucât nu erau însoţiţi de oi.
Păgubitul a solicitat daune de 170.000 de lei
Pe 30 aprilie 2019, Marian Boambeş l-a vizitat pe Puiu Bărboiu, la Aninoasa, pentru a-i propune să-l angajeze cioban la stâna sa. Cei doi purtaseră tratative în acest scop înainte de incident. Ajuns la Aninoasa, Boambeş a recunoscut aproximativ 100 de oi aflate în custodia lui ca fiind ale sale, după vopseaua de culoare roşu închis de pe spatele lor. Boambeş a anunţat Poliţia, stabilindu-se, cu ajutorul crotaliilor, că 73 de oi şi 5 miei din cele păşunate de Bărboiu aparţin lui Boambeş. În acest fel, au fost recuperate 78 de ovine. Pentru că păgubitul are în grijă şi animalele altor crescători, a numărat temeinic turma şi, la final, a susţinut că îi mai lipsesc 15 oi şi 158 de miei. Conform unei note de constatare, întocmită de un medic veterinar, potenţialul prejudiciu ar fi fost între 75.000 şi 100.000 de lei.
La audieri, fraţii Guiman nu au recunoscut săvârşirea faptei, susţinând că Ilie Guiman ar fi cumpărat 150 de ovine (oi şi miei) de la un cioban al lui Boambeş, pe care le-a dus la Bărboiu, la Aninoasa, pentru a le vinde. Cu toate acestea, la momentul la care s-a dus la Aninoasa cu cumpărătorii din Călăraşi, pentru a le vinde miei, Ilie Guiman le-a cerut acestora să ascundă poliţistului care a oprit vehiculul pentru control motivul real al deplasării.
În proces, Boambeş s-a constituit parte civilă, solicitând daune materiale de 160.000 de lei şi 10.000 de lei, daune morale. Daunele morale vin să îndestuleze prejudiciul moral, constând în temerea ce i-a fost creată ca urmare a furtului, iar daunele materiale reprezintă contravaloarea a 86 de oi mature şi a 198 de mei, la care se adaugă producţia de lapte, brânză, unt, produse din carne şi lână ce nu au putut fi realizate.
Pedepsele aplicate de prima instanţă
Pe 30 iunie 2021, la aproape un an şi jumătate de când a fost acceptat de instanţă rechizitoriul Parchetului şi mai multe termene de judecată, fraţii Guiman şi complicele lor au fost condamnaţi. Doi au de făcut închisoare cu executare, cel mai tânăr şi celălalt participant la infracţiune, cu suspendare, dar sentinţa Judecătoriei Câmpulung nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile, ce curge de la data comunicării.
Ilie Guiman, de 33 de ani, a primit doi ani de închisoare cu executare în condiţii privative de libertate. Din aceasta i se vor scădea cele 24 de ore, cât a fost reţinut preventiv pe 19 iunie 2019, iar pe durata a doi ani i-au fost interzise drepturile elective.
Alexandru Guiman, de 27 de ani, a scăpat cu 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata a trei ani, termen de supraveghere. În acest interval, trebuie să respecte mai multe măsuri, inclusiv să nu părăsească România, fără acordul instanţei, şi să presteze 60 de zile, muncă în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Stoeneşti şi cea de la Câmpulung. Şi lui i-au fost interzise drepturile elective, interdicţie care intră în vigoare din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală va fi executată sau considerată executată, în ipoteza în care ar interveni un caz de anulare sau de revocare a suspendării şi pedeapsa principală s-ar executa. Din condamnare i se va scădea reţinerea de 24 de ore, din 19 iunie 2019.
În cazul lui Adrian Guiman, de 42 de ani, pedeapsa a fost de doi ani, cu suspendare. Dar a fost dispusă revocarea suspendării executării pedepsei de un an şi patru luni, aplicată pentru evaziune fiscală, în 2017, şi a fost adăugată la cea din această cauză, de furt. În consecinţă, Adrian Guiman va executa 3 ani şi 4 luni, în condiţii privative de libertate, mai puţin o zi, când a fost reţinut preventiv.
Complicele fraţilor Guiman, Gheorghe Puiu Bărboiu, de 53 de ani, are de ispăşit un an de închisoare, cu suspendare, pe un termen de doi ani. Pe durata termenului de supraveghere are de respectat mai multe măsuri, printre care să nu părăsească ţara, fără acordul instanţei, şi să presteze 60 de zile, muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Aninoasa sau Berevoeşti.
Cei patru inculpaţi trebuie să plătească fiecare câte 750 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Decizia Judecătoriei Câmpulung poate fi atacată cu apel în primele 10 zile de la comunicare. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!