20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Aida Cheche, fostul director de Îngrijiri, a renunţat la procesul cu Spitalul

Aida Cheche, fost director de Îngrijiri al Spitalului Câmpulung, pentru o perioadă scurtă, fiind cooptată în echipa de conducere a instituţiei, în timpul mandatului lui Nicolaie Alexe, a renunţat la procesul deschis angajatorului. Luna trecută, pe 7 iunie 2021, mai precis, Tribunalul Argeş s-a pronunţat pe marginea cererii înaintate de aceasta în luna septembrie a anului trecut. Aida Cheche solicita anularea unei decizii din 26 august 2020, perioadă în care Liviu Ţâroiu l-a adus la conducerea unităţii medicale pe Grigore Stănescu, după ce prefectului Emanuel Soare i-a reuşit, pentru a doua oară, suspendarea lui Nicolaie Alexe din funcţie.
Fostul director de Îngrijiri solicita daune de 15.000 de lei pentru hărţuirea la care a fost supusă la serviciu
Pe 15 septembrie 2020, Aida Cheche s-a adresat Secţiei pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Argeş, cu o acţiune având ca obiect anularea unei decizii emise cu două săptămâni înainte. Decizie pe care reclamanta a considerat-o emisă ilegal, în perioada în care se afla în concediu medical şi avea contractul suspendat de drept, conform prevederilor Codului Muncii. „Decizia nu a fost avizată de legalitate de consilierul juridic al Spitalului, întrucât şi acesta se afla în concediu, şi a fost vizată de economistul Alexe Nicolaie, care nu avea această calitate.”, şi-a argumentat demersul Aida Cheche.
Judecata a început pe 1 martie 2021 şi s-a încheiat pe 7 iunie, când instanţa a luat act de renunţarea reclamantei la proces. Anularea deciziei emise de Grigore Stănescu nu era singura ei revendicare, Aida Cheche solicitând instanţei reîncadrarea ca director de Îngrijiri şi plata drepturilor salariale aferente funcţiei, începând cu data emiterii Deciziei nr.175/26.08.2020 şi până la reîncadrarea pe funcţie, inclusiv dobânzile aferente. Totodată, ea mai dorea ca pârâtul, Spitalul Municipal Câmpulung, să fie obligat la plata daunelor compensatorii şi morale, ca urmare a hărţuirii morale la care a fost supusă la locul de muncă, în sumă de 15.000 lei, plus cheltuieli de judecată.
Aida Cheche şi-a construit acţiunea pe faptul că ea a promovat un concurs organizat de Spital pentru ocuparea funcţiei vacante de director de Îngrijiri, din postura de asistent şef la Spitalul de Pneumoftiziologie. Se întâmpla în luna noiembrie a anului 2019, după aproape o jumătate de an de când conducerea Spitalului Municipal fusese preluată de Nicolaie Alexe.
În vara anului următor, după ce Alexe a rămas fără funcţie, pentru a doua oară în anul pandemic, s-au produs schimbări în lanţ la conducerea Spitalului Municipal. După reinstalarea ca director general a lui Grigore Stănescu, cu câteva luni înainte de pensionare, au părăsit Comitetul Director directorul medical Iuliana Alina Podea şi directorul de Îngrijiri Aida Florina Cheche. La momentul demisiilor, primarul Liviu Ţâroiu ne spunea că cele două directoare au renunţat din cauza volumului mare de lucru şi a neadaptării în colectivul de conducere, însă a fost contrazis de motivele indicate de Aida Cheche în acţiunea înaintată instanţei. „În toată această perioadă, am fost tracasată, hărţuită moral, de către conducerea Spitalului, respectiv de către doctorul Stănescu Ion Grigore, chiar din primele zile când şi-a început activitatea ca manager interimar, dispunând efectuarea unui raport de audit, vizavi de examenul pe care l-am susţinut pe funcţia de director de Îngrijiri. Însă am demonstrat că acest raport de audit a fost întocmit în mod abuziv, numai pentru a mă şicana şi forţa să-mi dau demisia, întrucât Ministerul Sănătăţii mi-a răspuns în mod concret că ocup legal această funcţie. Şi, astfel, am solicitat conducerii anularea raportului de audit.
Am încercat tot timpul, de când a fost numit la conducerea Spitalului managerul interimar Grigore Ion Stănescu, să trec peste toate şicanările zilnice şi să-mi văd de atribuţiile mele, însă, oricâtă bunăvoinţă aş fi avut ca lucrurile să se desfăşoare într-o normalitate, mă loveam zilnic de acoliţii acestuia, plasaţi în funcţii de conducere: şef birou RUNOS, Compartiment Audit, etc., care refuzau orice fel de colaborare. Mai mult, încercau, pe cât posibil, să mă împiedice să-mi pot exercita atribuţiile de director, respectiv să-mi distragă atenţia de la sarcinile mele de serviciu, prin presiunile pe care le făceau asupra mea.
În astfel de condiţii de muncă, ţinută sub stres continuu, am fost nevoită să apelez la servicii medicale, inclusiv concediu medical, având episoade de hipertensiune arterială.
Văzând că sănătatea mea este pusă în pericol, deşi am făcut faţă acestei perioade complexe, în contextul pandemiei de COVID-19, am avut o bună colaborare cu personalul medico-sanitar, totuşi, am hotărât ca, la data de 7 august 2020, să-mi depun demisia din funcţia de director de Îngrijiri, începând cu 1 septembrie 2020, să încetez contractul de administrare încheiat cu Spitalul Municipal Câmpulung. Am fost contactată de domnul primar Liviu Ţâroiu, care m-a sfătuit să renunţ la demisie. Domnul primar s-a prezentat personal la sediul Administraţiei Spitalului, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, şi a cerut conducerii Spitalului să ia măsuri pentru menţinerea mea în această funcţie. Văzând punctul de vedere al primarului municipiului, cât şi al preşedintelui Consiliului de Administraţie, ţinând cont că am avut o bună colaborare atât cu Primăria Municipiului Câmpulung, cât şi cu membrii Consiliului de Administraţie, în toate această perioadă de urgenţă-alertă, şi nu era momentul potrivit ca Spitalul să rămână fără această funcţie, specifică Comitetului Director, am procedat la retragerea demisiei în data de 31 august 2020, dată la care m-am şi reîntors la serviciu din concediu medical şi am depus cerere, prin care am adus la cunoştinţă conducerii Spitalului retragerea demisiei. Cu toate acestea, personalul angajat la Biroul RUNOS, condus de economista Matei Elisabeta, a făcut operaţiunea de încetare a contractului meu de administrare, deşi era cunoscut faptul că era depusă de subsemnata cerere de retragere a demisiei.”
La acel moment, Ţâroiu, împreună cu vechea conducere, înnoită la nevoie, a găsit două interimare: medicul cardiolog Camelia Taus, ca director medical, şi asistenta de la Neonatologie, Ancuţa Deliu, ca director de Îngrijiri.
Apărarea Spitalului: retragerea demisiei s-a produs după încetarea contractului de administrare
Aşadar, litigiul a fost generat de auditul din 22 iulie 2020, care a constatat că Aida Cheche a fost admisă ilegal pe funcţie, deoarece nu ar fi îndeplinit condiţiile de studii. Raport contrazis de punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Cei de la Spitalul Câmpulung au cerut instanţei „respingerea acţiunii ca netemeinică şi nelegală, arătând că încetarea contractului de administrare s-a făcut ca urmare a demisiei reclamantei, iar cererea de retragere a demisiei depusă de către aceasta în data de 31.08.2020 nu a fost luată în considerare, întrucât era emisă deciziei în acest sens.” Conflictul s-a încheiat ca urmare a cererii formulate de Aida Cheche la începutul lunii iunie 2021, prin care a informat instanţa că renunţă la proces.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!