3 C
Campulung Muscel
25/10/2021

Garajele trebuie să dispară! Majoritatea câmpulungenilor sunt pentru demolare

O mânuţă de inşi, care au citit pe Facebook îndemnul unei vecine de la bloc, erijată în postura de lideră a rezistenţei garajiştilor, s-au strâns, marţi, 22 iunie 2021, în parcul din Grui. Nu ştim sigur pentru ce. Iniţiatoarea întâlnirii, care a uitat să anunţe partenerul de dialog că doreşte prezenţa lui la faţa locului, scrie pe pagina ei că motivul era ascultarea ofului titularilor de contracte expirate după data de 30 iunie 2021. Oful garajiştilor se ştie: să nu se dărâme şandramalele. Cerere injustă faţă de cea mai mare parte a populaţiei Câmpulungului, care detestă garajele. Ar fi culmea ca peste 30.000 de câmpulungeni să fie obligaţi să trăiască pe mai departe cu imaginea hidoasă a spaţiilor dintre blocuri, asociată cu mizeria şi şobolanii atraşi de resturile depozitate în interior, că aşa vor 863 de cetăţeni! 1.200, după inventarierea care i-a scos la iveală şi pe cei fără contract. O parte dintre ei înţeleg că e timpul să ne civilizăm acceptând parcări amenajate decent în locul unor amenajări rudimentare, care blochează împrejurimea blocurilor.
Garajele blochează spaţiile unor viitoare parcări de reşedinţă
Şi dacă Primăria n-ar avea un proiect de amenajare a terenurilor eliberate de garaje, acestea trebuie demolate din raţiuni estetice şi de salubritate, căci între ele se adună mormane de gunoi, care atrag rozătoarele. Ar fi culmea ca un oraş să se cramponeze de cei 15 inşi scoşi din casă la aer, în parc, la o întâlnire cu autorităţile, la care n-a fost convocată nicio autoritate. Noi am întrebat la Primărie dacă doamna primar sau alt responsabil din Executiv a primit o cerere de a accepta o discuţie, la faţa locului sau la sediul instituţiei, cu garajiştii. Ni s-a comunicat că nu există o asemenea solicitare adresată Executivului.
Până la urmă, şi să se fi produs, intuim că cei 15 nu deturnau planurile administraţiei locale de a curăţa domeniul public de magherniţe. Lecturaţi comentariile din subsolul ştirilor despre intenţia de demolare a garajelor, ca să vă convingeţi câtă lume susţine acest demers. Incomparabil mai mulţi decât titularii de contracte, care o asaltează pe Elena Lasconi la audienţe cu presiuni de a renunţa la proiectul cutezător. N-are de ce să renunţe, căci, electoral vorbind, nu pierde nimic. Dimpotrivă, comunitatea va aprecia curajul şi, după amenajarea primelor spaţii verzi, şi aspectul decent al cartierelor alterate în prezent de „fierătaie” pe fiecare alee, în fiecare parcare, în fiecare spaţiu dintre blocuri.
Protestatarii din Grui, cu ameninţările cu procese în vârful limbii, urlau că n-au unde-şi lăsa maşinile. Unde le lasă şi cetăţenii lipsiţi de garaje, adică grosul populaţiei din cartiere: în parcările de reşedinţă ale blocurilor. Care s-ar înmulţi odată eliminate aceste obstacole din peisaj. Cetăţenii fără garaje se descurcă cu depozitarea şi a cauciucurilor, şi a bicicletelor, şi a săniuţelor, şi a jucăriilor copiilor deveniţi liceeni sau studenţi.
Viaţa la bloc nu este uşoară, dar te adaptezi restricţiilor ei. Pentru lucrurile care nu încap în apartamentele mici există boxele blocurilor, există şi uscătoriile transformate în magazii în majoritatea imobilelor. Iar acolo unde aceste spaţii comune au fost adjudecate de vecini cu tupeu, am remarcat alte posibilităţi de păstrare a obiectelor mari. Bicicletele, de pildă, prin bună înţelegere cu vecinii, sunt garate în interiorul scării, la parter ori pe palier. Nici aşa nu e corect, dar dacă oamenii s-au înţeles între ei… Săniuţele sunt atârnate în golul scării, legate straşnic, ca să nu rănească pe cineva. Nu-ţi trebuie garaj, ca să contribui la urâţirea cartierelor, şi aşa întunecate, aglomerate şi murdare.
Dacă întrebi pe o scară de bloc – experiment probat şi de noi – câţi sunt pentru demolare, plâng cu icnete garajiştii! Vă dau exemplul unei scări a primului bloc după Carrefour, unde, din 20 de apartamente, câte sunt pe scară, 19 sunt lipsite de garaj. Şi oamenii, fireşte, sunt împotriva garajelor. Din cauză că, în spatele blocului, au loc reparaţii auto şi, câteodată, şi chefuri într-unele dintre magherniţele ridicate cu duiumul. Prezenţa acestora, dezlânate în toată parcarea, împiedică o lucrare de asfaltare. Aşa se face că locul a rămas singurul nereparat din cartier.

Elena Lasconi: “Pe perioada mandatului meu, vom demola toate garajele din Câmpulung”

La şedinţa extraordinară a Consiliului Local, programată miercuri, 23 iunie 2021, Elena Lasconi a dezminţit informaţiile false, lansate de o parte a media locale, cum că Primăria a refuzat să onoreze invitaţia la dialog. Invitaţie care n-a existat.
“Am observat, în cursul zilei de ieri şi astăzi (n.r. 22 şi 23 iunie), două ştiri care aduc grave prejudicii instituţiei şi municipiului Câmpulung, propagând informaţii false, neverificate, ceea ce încalcă grav deontologia profesională. Este vorba despre discuţia cu garajele. O persoană fizică a creat un eveniment pe Facebook, în care a spus că un reprezentant al Primăriei va veni să discute cu ea, ceea ce este total fals. Noi nu am organizat şi nici nu avem de gând, în pandemie, să organizăm astfel de întruniri, la care s-ar putea strânge foarte multă lume. Consider că aceasta aduce prejudicii grave imaginii instituţiei noastre şi dumneavoastră.
Pentru că aud tot felul de invenţii şi de zvonuri, lucrurile se vor întâmpla în felul următor: există pe teritoriul Câmpulungului, 1.200, dar eu cred că sunt 1.500 de garaje, multe dintre ele, ilegale. Noi nu vom demola toate garajele în primă fază, deşi, pe perioada mandatului meu, vom demola toate garajele din Câmpulung, pentru că nu mai putem să trăim ca-n India. Vom împărţi operaţiunea în mai multe etape. În momentul de faţă, cred că cea mai bună strategie este în patru puncte. Prima etapă va fi anul acesta şi vizăm garajele din zona Grui (parcul Grui şi vizavi de el), Vişoi III şi Grădişte, unde lucrurile sunt simple, căci toate sunt ilegale. De asemenea, toate garajele răzleţe, pe care le vedeţi în mijlocul unei parcări, în spatele unui bloc, lipit de alt bloc şi aşa mai departe. Toate aceste construcţii vor dispărea.
Vreau să înţeleagă cetăţenii că asta înseamnă progres şi tot ceea ce vom face este să punem în loc nişte proiecte foarte frumoase şi care vor creşte calitatea vieţii câmpulungenilor.
Aceste garaje trebuie să dispară, pentru că nu au nicio legătură cu un oraş civilizat din Europa!
Sunt primul primar care îşi asumă asta şi care „rupe pisica”, dar sunt hotărâtă să facem acest lucru, pentru că am intrat în administraţie pentru a face lucruri bune şi concrete pentru Câmpulung.
Vom prelungi contractele celorlalţi, care nu se află nici pe lista celor cu garaje ilegale, nici cu garaje răzleţe, din zona Grui, Vişoi III şi Grădişte, unde vom face, anul acesta, trei proiecte minunate, vom lucra numai cu firme de top pentru asta. Vom prelungi contractele încă 6 luni, până la 31 decembrie 2021 cu ceilalţi, care vor primi notificări în luna decembrie şi vor avea la dispoziţie două luni să-şi demoleze garajele, în alte trei etape.
Vreau să înţeleagă cetăţenii că am nevoie să fie alături de noi în acest demers, pentru că este vorba despre oraş. Oraşul este al tuturor câmpulungenilor şi merităm să trăim într-un oraş civilizat.
Dacă vor avea înţelegere şi vor demola, vor putea să ia fierul vechi şi să-l valorifice, dacă nu, nu vom acorda nici locuri de parcare pentru persoanele care sunt rău voitoare.
Sper să înţelegeţi că doar în felul acesta putem să avem un oraş european.”, a fost mesajul primăriţei.
Iniţiatoarea întâlnirii, care a instigat locuitorii cartierului Grui să participe la aşa-zisa întâlnire cu un reprezentant al administraţiei locale, ar trebui să zică “merci” că a scăpat fără să fie amendată de Jandarmerie, Poliţie sau Poliţia Locală. Pentru organizarea unei întruniri publice îi trebuia aprobarea Primăriei, deoarece nu a fost una spontană, ci una anunţată public. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!