37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Racla Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost sfințită de către Patriarhul României

Ceremonia de sfințire a raclei Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel s-a desfășurat miercuri, 28 septembrie 2022, la în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală. La această ceremonie au participat Preafericitul Părinte Daniel, cel care a oferit binecuvântare asupra raclei Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, Patriarhul României, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Protosinghelul Ieronim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung Muscel, părinţi de la Reşedinţa Patriarhală.

Protosinghelul Ieronim Gheorghiţă a luat decizia execuţiei unei noi racle a Sfântului Ioanichie cel Nou

Din cauza deteriorării interiorului raclei în care se aflau moaștele Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, Protosinghelul Ieronim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung Muscel, a luat inițiativa construirii unei noi racle, în care moaștele Sfântului să fie mutate. „Ne-am gândit că trebuie făcută o raclă în Duhul Spiritului Ortodox, cu reprezentarea Sfântului pe ea, în pictură email, cu scene din viața Sfântului, mai ales ! A fost o lucrare tainică, discretă a Sfântului. Am avut o revelație pentru a face o nouă raclă !”, ne-a declarat părintele Ieronim Gheorghiţă.

Noua raclă a fost lucrată de maici de la Mănăstirea Pasărea, sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Dionisie Constantin. Costurile construirii pentru noua raclă au fost acoperite de către Mănăstirea Negru Vodă și de către buni creștini, care au ales să rămână anonimi.

Părintele Protosinghel Ieronim a primit Ordinul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”

Patriarhul României Daniel, ca semn de recunoștință și mulțumire pentru coordonarea lucrărilor de restaurare a Mănăstirii Negru Vodă și pentru inițiativa și realizarea raclei, i-a acordat Părintelui Protosinghel Ieronim Ordinul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. Ordinul se acordă pentru „activitatea deosebită în susținerea și promovarea credinței creștin ortodoxe, a filantropiei, a pelerinajelor, a culturii românești, a vieții parohiale și a vieții monahale”.

Prima raclă a Sfântului Ioanichie cel Nou

Prima raclă în care moaștele Sfântului Ioanichie cel Nou erau așezate a fost construită la inițiativa părintelui Modest, starețul de la Cetățuia Negru Vodă, iar suma pentru realizarea acesteia a fost adunată, printr-o minune a Sfântului, într-o singură slujbă la care a participat o mulțime de oameni.

Noua raclă se dorește a fi expusă în ziua de duminică, 9 octombrie 2022

În urma sfințirii noii racle a Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, aceasta a fost adusă la Câmpulung, urmând ca, printr-un delicat proces, moaștele Sfântului să fie mutate în noua raclă. Moaștele poartă sigiliul Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic și vor fi așezate, în noua raclă, de către însuși acesta.

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel este ocrotitorul Mănăstirilor Negru Vodă și Cetățuia Negru Vodă și, în mod deosebit, ocrotitorul Muscelului. Sfântul Cuvios Ioanichie a fost un renumit sihastru, ce s-a nevoit pe Valea Chiliilor, în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Râvnind pentru o viață pustnică fericită și arzând pentru dragostea lui Hristos, s-a închis de bună voie într-o peșteră săpată în peretele muntelui, unde a trăit timp de 30 de ani. Acesta a primit „darul” de a face minuni, de a se ruga pentru bolnavi și de a-i vindeca. De asemenea, a putut prezice anul când va muri, iar după mai bine de 300 de ani, moaștele i-au fost găsite în peșteră, iar unde avea așezat capul, era scris anul 1638, anul în care acesta a murit.

Robert Adrian ŞTEFAN

Sursa foto: basilica.ro, autor: Mircea Florescu; pagina de Facebook „Mănăstirea Negru Vodă”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!