Nu a existat mandat în care să nu povestim despre urâţenia „centurii”, căreia îi face concurenţă Şoseaua Naţională, fiind greu de spus care este mai neîngrijită din punct de vedere al vegetaţiei crescute haotic pe marginea drumului. Ai fi tentat să răspunzi „Grigore Alexandrescu”, însă, a ajuns pe paralela considerată principală, te oripilează gropile de gunoi străjuite de indicatoare mâncate de rugină, care are bag-ul groaza în oase cu amenzile valabile în 2002! „Nu aruncați gunoaie! Amendă: 100-200 lei, conform HCL nr.51/2002”, este avertismentul autorităţilor, care, legal vorbind, nu mai sunt valabile, deoarece, din 28 februarie 2018, avem altă hotărâre a Consiliului Local, cu amenzi în notă a hilarului. . . Nu că ar conta dacă ar fi mai mari, de vreme ce nu le primește mai nimeni.
ADP-ul ar putea măcar acum, când nu mai defrișează în centru, să curețe uscăturile de pe variantă
Şoferul străin de aceste locuri, care alege ca rută de intrare în Câmpulung şoseaua de „centură”, este şocat de aspectul de pârloagă al marginilor drumului. Cel puțin, între Cimitirul Apa Sărată și „Păsărica” este jale! Sunt tufișurile sălbatice crescute cât omul, de când n-au mai simțit „gâdilatul” unei drujbe trimise în zonă ca să facă ordine. De imagine demoralizantă trecătorul are parte și pe o bună parte a tronsonului la fosta electrică, unde bălăriile uscate împiedică deplasarea pe ruinele unor trotuare care, probabil, mai au așteptat mult și bine meritate reparații.Sunt înaintea lor spărturile din centru în care vă julești încălțările – vezi stătea execrabilă a celor de pe Frații Golești -, neavând alternativă de deplasare nici pe lângă ele, din cauza mașinilor parcate.
Revenind la strada Grigore Alexandrescu, bandă care a acoperit spațiul de deplasare al pietonilor a fostă cu pământ, iarbă, tufăriș și bolovani. Pe alocuri, rămăşiţele unor borduri tocite şi îngropate sunt dovada că acolo a existat cândva un trotuar de pe care asfaltul sa măcinat, predându-se în faţa pâlcurilor de scaieţi. Mergi pe fostul trotuar ca pe câmp. Dar sunt porțiuni pe care nici „câmpul” nu mai fi folosit din cauza rugilor care poate blochează înaintarea.Marginile șoselei tranzitate de lume din afara Câmpulungului sunt o sălbăticie în regulă, care deprimă, uluiește și revoltă în același timp, gândindu-te că toată grija autorităților a fost pentru împrejurimea Primăriei și atât. Lângă Primărie, locul strălucește, inclusiv pe banii cetățenilor lăsați în hățișuri,
Am înțeles că echipele de lucrători ai ADP-ului au fost angrenate, primăvara și vara, în lucrările de toaletare a centrului și a cartierelor, mai cu seamă că am avut parte de un an ploios, care a întreținut buruienile de care, din păcate, locatarii de la blocuri nu se prea ating. Prea puțini pun mâna să facă treabă și, atunci, sunt obligați să intervină ADP-iştii. Dar măcar acum s-ar putea ocupa de defrișarea crângului care să revărsat spre carosabil.Nu se poate ca nimeni de la Primărie să nu fi văzut ciulinii și mărăcinii înalte și să poată să te pierzi în ele!
Ajuns la Cimitirul de la Apa Sărată, de-o parte și de alta, dezastrul este desăvârșit de meteahna debarasării de gunoi a unor dobitoace neprinse, de vreme ce curățenia ține cât o părere. Gunoi și ușcături câte vezi cu ochii, de parcă a trecut pârjolul peste întinderea dezolantă a mahalalei de la intrarea în Câmpulung. Iată cum un termen desuet devine actual pentru a descrie ceea ce ar fi trebuit să fie o carte de vizită a municipiului. MB