18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Patimi aprinse la politicienii de la ţară Petre Andrei suferă că nu mai e primar. Fostul îl atacă pe actualul, liberalul Ştefan, că se laudă cu realizările PSD

După mai bine de un sfert de veac la conducerea Primăriei Hârtieşti, nu credem că Petre Andrei se simte confortabil din postura de spectator al prestaţiilor începătorului care i-a luat locul. Liberalul Cosmin Ştefan nu se poate lăuda cu o performanţă electorală nemaivăzută în Muscel. Şi anume să convingă electoratul să scoată la pensie un primar de carieră, care a optat să nu mai candideze, pe motiv că simţea nevoia să-şi ia o povară de pe umeri. Aşadar, Ştefan a câştigat prin abandonul lui Andrei, care a anunţat că se pensionează, deşi o nouă candidatură i-ar fi adus, mai mult ca sigur, un nou mandat. Cu ajutorul căruia ar fi împlinit trei decenii la conducerea comunei. Deşi s-a retras din activitate, Petre Andrei nu se odihneşte, ci urmăreşte ce face succesorul, căruia îi comentează negativ fiecare decizie. Preluând nişte proiecte începute, era normal ca şeful Executivului, ales toamna trecută, să le continue, dacă tot s-au angrenat nişte resurse în pregătirea lor. Însă „fostul” dă impresia că nu s-a împăcat cu ideea pierderii funcţiei şi, mai ales, a autorităţii, după cum trădează reacţiile nepotrivite la adresa comunicărilor noului primar.

Atacurile pe Facebook l-au forţat pe primarul cel nou să dea replica
Pătimaşi rău politicienii de la ţară, care ţin pasul cu cei de la oraş în materia exploatării avantajelor Facebook! După 26 de ani de carieră la Primărie, timp în care toată suflarea comunei i s-a ploconit cu „domnul primar”, Petre Andrei îşi umple timpul de pensionar analizând critic felul în care se descurcă debutantul de la PNL. Pe care lumea l-a ales pentru că n-a avut pe cine, după retragerea fostului edil, care a optat pentru pensionare. La Hârtieşti, rezultatul alegerilor din 27 septembrie 2020 a condus la o premieră în administraţia publică musceleană: s-a schimbat primarul, s-a schimbat aproape integral culoarea politică a Consiliului Local, care din preponderent PSD a devenit liberal, cu excepţia unuia. PSD, care n-a ştiut ce înseamnă concurenţa politică, atâta amar de vreme, a rămas într-un singur om, ajutat să facă opoziţie de fostul edil, activ pe Facebook.
Remarcând că se înteţesc postările răutăcioase ale fostului primar Petre Andrei, care îi impută actualului că se laudă cu realizările lui – şi nu numai ale acestuia -, Cosmin Ion Ştefan, primar de opt luni şi jumătate, a simţit nevoia unei replici. „În ciuda faptului că nu am nici timpul necesar şi nici nu sunt un fan al postărilor de dragul de a te afla în treabă”, cum îşi justifică acesta reacţia vizavi de un comentariu care l-a deranjat.
Prima explicaţie priveşte drumul „La Noana”, care va fi asfaltat cu fonduri europene, accesate de Primăria Hârtieşti prin GAL „Drumul Carelor”. „Se spune că „fostul” a accesat şi semnat. Domnul care a făcut afirmaţia ştie foarte bine procedurile de implementare a fondurilor europene. Pentru a efectua lucrarea, trebuie să plăteşti constructorului valoarea contractului, apoi să faci cerere de plată, pentru a recupera banii.”, precizează Ştefan.
Suma care trebuie achitată de Primărie pentru realizarea obiectivului este de 400.000 lei. „Exista posibilitatea de a solicita anterior începerii lucrării, la prima cerere de plată, până la 90% din valoarea totală. Fără să acuz pe nimeni, probabil, şi lipsa de experienţă, la prima cerere s-au solicitat 1.000 euro. Astfel fiind situaţia, analizaţi dumneavoastră!” Lămuririle şefului Executivului au fost completate de un consilier PNL, Codruţ Simion, care a precizat valoarea exactă a drumului „La Noana”: 374.000 lei, „sumă care trebuie plătită din bugetul local şi apoi decontată de la UE şi bugetul de stat, din care contribuţia Primăriei Hârtieşti este de aproximativ 74.000 lei”.
Fostul primar a scos la licitaţie reabilitarea dispensarului, fără să aibă cei 800.000 lei, preţul contractului
Următorul subiect clarificat de şeful administraţiei publice este reabilitarea dispensarului, pentru care „fostul” a încheiat un contract de 8 miliarde (n.r. lei vechi), fără a accesa nicio sursă de finanţare, lucrarea fiind prevăzută a se efectua din fonduri proprii ale Primăriei. La ce sume are, anual, la dispoziţie U.A.T. Hârtieşti pentru investiţii, cred că generaţia noastră nu mai apuca această reabilitare! Totuşi, vă asigur că voi obţine sumele necesare din diferite surse de finanţare, iar lucrarea va fi terminată în termen şi nu cum a fost prevăzută (ar fi fost o clădire nefuncţională).”, s-a angajat primarul să facă rost de suma copleşitoare.
Ştefan mai spune că datoriile preluate de la vechea administraţie, la investiţia în reţeaua de iluminat public, s-au cifrat la 250.000 lei. „Am achitat integral, am reuşit să montăm lămpi până la ultima casă şi am extins reţeaua cu 1,2 km, în plus de ce era prevăzut (de la terenul de fotbal, până la DN, lângă podul peste Argeşel, de la intersecţia cu fostele grajduri C.A.P., până la pod, „La Jan”, etc.).”, este a treia temă abordată de primar în intervenţia sa publică.
Liberalul susţine că nu va lansa acuzaţii la adresa nimănui şi că nu-şi va pierde timpul intrând în polemici. În completarea punctului de vedere al primarului, consilierul Codruţ Simion explică felul în care a fost împărţit excedentul bugetar de 500.000 lei în 2021: 374.000 lei sunt destinaţi plăţii drumului „La Noana” şi 120.000 lei, realizării unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea reţelei inteligente de gaz. „Din păcate, multă lume nu ştie că s-au plătit aproximativ 100.000 lei pentru un S.F. pentru gaze, făcut din birou, care nu corespunde legislaţiei actuale. Pur şi simplu, s-au aruncat banii pe fereastră.”, precizează Simion.
Andrei pare că nu suportă gândul că a pierdut puterea
„Ruşine! Minciuni PNL, USR.”; „Mă bucur foarte mult că te mândreşti cu proiectele PSD.”; „În campanie ai spus că sunt începute de PSD.”; „Nu ştiu cine mai poate crede în minciuni PNL, USR şi a se lăuda cu proiecte PSD, de fapt, cunoaşte lumea mincinoşii, ruşine… cum era să dea bani CJ la PNL…”, „deconspiră” Petre Andrei o practică nescrisă a celor care împart banii în funcţie de culoarea politică a primarului. Astfel se manifestă fostul primar, care face pe analistul activităţii Primăriei, sub conducerea PNL. Multe dintre comentariile sale au fost şterse, semn că autorul are o problemă cu asumarea ideilor lansate public. Unde sunt demontate de cei nemulţumiţi de stadiul în care se găseşte comuna. Unul dintre aceştia este Dorel Savu, care îi dă peste nas postacului Andrei: „A înnebunit lupul, oameni buni, s-a trezit şi neica Ion, căci şi el e om! Cine comentează, fraţilor?! Te doare capul când vezi că a prins curaj fostul edil. Mai bine capul în nisip precum struţul! Ciocul mic, neicuşorule, multe ai promis şi nimic nu ai făcut. Şi ce-ai făcut ai făcut totul de mântuială (vezi apa de la reţea, etc.) De fapt, nu tu, ci firmele pe care le-aţi agreat. Aşa faceţi toţi când sunteţi în funcţii, minciuni, când pierdeţi, daţi lecţii!”
Chiar dacă primarul a anunţat că se va ţine la distanţă de scandal, pare că are cine să-l apere, în afara numeroşilor consilieri PNL.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!