17.9 C
Campulung Muscel
June 15, 2021

Şcoala în care a învăţat Calinic a primit numele Arhiepiscopului de Argeş şi Muscel

În cadrul unei manifestări deosebite, desfăşurate vineri, 4 iunie, în comuna nemţeană Crăcăoani, şcoala din localitatea Cracăul Negru a primit numele Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. Evenimentul a avut loc în prezenţa Ierarhului, originar din acest sat, a oficialităţilor locale şi a altor invitaţi. Arhiepiscopul Calinic a împlinit duminică, 6 iunie, vârsta de 77 de ani.
Chiriarhul Argeşean a evocat anii adolescenţei petrecuţi în localitatea Cracăul Negru, amintindu-şi în mod deosebit de şcoala în care a primit, prin intermediul dascălilor săi, lumina învăţăturii.
Mesajul Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost transmis prin intermediul părintelui dr. Cristian Alexandru Barnea, Consilier Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, iar Alexandrina Raclariu, primarul comunei Crăcăoani a rostit cuvântul de bun venit acasă, pe meleagurile muşatine.
Părintele arhimandrit Caliopie Ichim, Consilier Eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, a vorbit despre activitatea pe care Părintele Arhiepiscop Calinic a desfăşurat-o în anii de păstorire în Cetatea Basarabilor şi profesorul Ioan Romeo Roman, inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, a spus despre bucuria de a învăţa şi a subliniat grija pe care Ierarhul argeşean a avut-o faţă de şcoala din satul natal.
Din partea şcolii care a primit numele de „Calinic Argeşeanul” a vorbit directorul Adina Cristina Raclariu, care a subliniat dragostea pe care Întâistătătorul Eparhiei a avut-o permanent faţă de această instituţie de învăţământ, mulţumind pentru darurile primite, de-a lungul anilor.
Tot cu acest prilej a fost lansat şi un volum dedicat părintelui arhiepiscop Calinic, intitulat: „Calinic Argeşeanul, studiu monografic”, tipărit la editura Doxologia şi care are drept autor pe scriitorul Adrian Alui Gheorghe.
Un moment care a impresionat pe cei prezenţi la acest eveniment a fost întâlnirea Chiriarhului Eparhiei Argeşului şi Muscelului cu Mariana Vodă, învăţătoarea şi profesoara de Limba şi Literatura Română care l-a format pe tânărul elev Constantin Argatu.
În cadrul acestui moment emoţionant, Primăria comunei Crăcăoani a oferit fiului întors pe meleagurile natale o distincţie de vrednicie.
A mai luat cuvântul preoteasa Elena Apetroaiei, care a predat la această şcoală, şi care şi-a exprimat bucuria de a avea în mijlocul obştii pe Arhiepiscopul care s-a născut, a învăţat şi a ctitorit o biserică în satul Cracăul Negru, mulţumind pentru donaţiile de carte făcute bibliotecii, gospodărită de Teodora Andrișoaia.
Cadrele didactice ale şcolii (Mihaela Paval, Mihaela Andrişoaia şi Mihaela David), împreună cu elevii au pregătit pentru oaspeţi un program artistic presărat cu cântece şi jocuri cu specific moldovenesc, iar o parte dintre cei mici au adus în prezent personajele lui Creangă relatate în ,,Amintiri din copilărie”. După acest moment, elevii au primit daruri din partea Sectorului Social, Filantropic şi de Misiune al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Evenimentul petrecut în localitatea Cracăul Negru a fost completat duminică, 6 iunie 2021, când în prezenţa unui sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a fost oficiată slujba de sfinţire a noii biserici din această parohie al cărei ctitor este Arhiepiscopul Calinic Argeşeanul.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!