17.9 C
Campulung Muscel
June 15, 2021

Lansare de carte la Muzeul Municipal Câmpulung – Caietele Constantin Noica

Muzeul Municipal Câmpulung – Secţia de Istorie a găzduit săptămâna trecută, pe 3 iunie, un eveniment cultural de excepţie: lansarea cărţii „Caietele Constantin Noica”, volumul 1. Manifestarea a fost organizată a Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi” şi face parte din proiectul „Câmpulung 2021 – Capitala scrisului românesc”, dedicat aniversării a 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu”, primul document oficial redactat în limba română, păstrat până astăzi.
Volumul cuprinde comunicări ştiinţifice de la simpozioanele dedicate lui Constantin Noica
Începând cu anul 2009, municipiul Câmpulung a găzduit, an de an, un simpozion dedicat marelui gânditor Constantin Noica, care a petrecut aproape 10 ani în urbea musceleană, unde a avut domiciliu obligatoriu, impus de autorităţile comuniste. În 2020, manifestarea nu a mai fost organizată din cauza pandemiei de coronavirus, însă, săptămâna trecută, la iniţiativa unor oameni de cultură locali tradiţia a fost reluată.
Profesori universitari, jurnalişti, discipoli şi oameni care l-au cunoscut pe marele filosof român au participat, joi, 3 iunie, la lansarea cărţii „Caietele Constantin Noica”. Lucrarea cuprinde comunicările ştiinţifice ale invitaţilor de-a lungul timpului la simpozionul organizat la Câmpulung. „Este un proiect mai vechi pe care l-am gândit la simpozioanele dedicate marelui filosof. Aceste simpozioane au fost organizate de-a lungul timpului şi o mare contribuţie la această ideea a avut-o domnul doctor Radu, care a fost unul dintre iniţiatori. De fapt a fost un grup mai mare de iniţiatori şi ne bucurăm că acest simpozion a fost la un înalt nivel academic. Ne dorim ca lucrul acesta să continue.”, a declarat în deschidere Emil Hagi, organizatorul evenimentului.
„Îl ai pe acest prieten în locul meu. El va fi fiul tău!”
Jurnalista Adina Ştefan, nepoata economistului Gheorghe Staicu, un bun prieten cu Constantin Noica şi cel care l-a găzduit timp de nouă ani în casa părintească de la Câmpulung, a vorbit despre întâlnirea dintre unchiul său şi marele gânditor. „Vorbim despre perioada când filosoful Constantin Noica, din 1949 după cum s-a menţionat, a primit domiciliu forţat la Câmpulung. În aceeaşi perioadă, unchiul meu, care era membru al Partidului Naţional Ţărănesc şi un apropiat al lui Ion Mihalache, el lucrând în Banca Naţională încă din anii studenţiei şi ajungând ulterior consilier ministerial în Ministerul Economiei, fusese epurat de comunişti. Făcuse deja doi ani de închisoare politică, fusese eliberat şi era, pur şi simplu, fugitiv. Se ascundea, nici familia nu ştia unde există el. Uneori, inopinant, venea şi la Câmpulung. În timpul unei vizite din ăstea scurte, la mama lui, a aflat că filosoful Noica stă undeva, prin Vişoi, la o familie, şi că trăieşte în condiţii precare. Şi s-a dus la dumnealui şi i-a spus: „Eu pot să vă găzduiesc”. Se cunoşteau, dar nu erau într-o relaţie foarte apropiată, mai mult unchiul meu îl ştia pe dânsul şi-l respecta, îl aprecia… I-a spus că poate să stea la mama lui, care era văduvă, în condiţii foarte bune. Aşa a stat filozoful Noica în anii 1951, 1952 şi 1953 acolo. Pe mine mă impresionează asta, pentru că unchiul meu atunci nu beneficia nici de serviciu, nici de casă, dar ea spus mamei lui: „Îl ai pe acest prieten în locul meu. El va fi fiul tău!”, îşi aminteşte Adina Ştefan.
Volumul a fost tipărit la editura Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă
Profesorul sibian Anca Sîrghie a avut norocul şi şansa de a-l cunoaşte îndeaproape pe filosoful Constantin Noica. În casa ei din Sibiu se organizau periodic serate culturale, unde în jurul gânditorului român se adunau la discuţii personalităţi ale culturii de astăzi. „Caietele Constantin Noica iată că au fost scoase la Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, un fel de privilegiu, nu-l obţine oricine de la Simion, academicianul nu acceptă orice şi este onorant că editura domniei sale a acceptat să patroneze editorial caietele noastre. Ca structură, volumul cuprinde 10 comunicări foarte interesante, frumoase, deosebite între ele, şi m-am simţit onorată să înceapă comunicările cu ceea ce am prezentat eu, începuturile lui Blaga şi Noica sub semnul unei apropieri elective. Mă bucur mai departe să văd, ca să închei ideea, că una dintre comunicări vine să completeze, pe alt nivel de abordare filosofică.”, a menţionat profesorul Anca Sîrghie.
Constantin Noica şi „Manuscrisele de la Câmpulung
În zona Vişoi, în vechea „Vila Luca”, între anii 1949 şi 1958, a stat cu domiciliu obligatoriu celebrul filosof şi om de cultură Constantin Noica. Aici, în această vilă de la marginea oraşului, scrie „Manuscrisele de la Cîmpulung”, iar între anii 1955 şi 1957 poartă o corespondenţă cu Nicolae Steinhardt, devenit ulterior Părintele Nicolae, viitorul monah de la Rohia. Pentru a avea o sursă de existenţă, Constantin Noica face meditaţii cu elevi de diferita clase la limba română, limbi străine şi chiar la matematică. Într-un alt punct al oraşului, pe fosta stradă 23 august, azi Col. Alexandrescu, a stat cu domiciliu obligatoriu fostul ministru secretar de stat Săvel Rădulescu. Casa în care a locuit se afla aproape de muchia Dealului Flămânda şi, ulterior, avea să devină sediul CAP Câmpulung şi cel al Protecţiei Plantelor. Ceva mai jos, pe aceeaşi stradă, la familia avocatului Nicolae (Nichi) Popescu, stăteau colonelul medic Ieftimovici (fost doctor al Palatului Regal) şi Mirea Demetrescu Burg, soră cu pictorul şi sculptorul Demetrescu Mirea. La aceeaşi familie, între 1950 şi 1955, fără să aibă D.O., îl întâlnim pe Alexandru Paleologu, fugit din Bucureşti pentru a nu fi arestat, având numele de clandestinitate Ion Craifăleanu. Constantin Noica, în scrisorile sale către Steinhardt, îl alinta pe Ion Crăifăleanu cu diminutivul de Craifi, el fiind cel care aducea la Câmpulung, de la Bucureşti, unele cărţi, manuscrise, scrisori pentru Constantin Noica.
Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!