17.9 C
Campulung Muscel
June 15, 2021

De pe locul III la alegeri, PNL a ajuns să conducă Câmpulungul

Situaţie nefirească în administraţia publică locală, în care deciziile legate de conducerea instituţiilor şi serviciilor subordonate Primăriei şi Consiliului Local par a fi dictate de liberali. Culmea, politicienii deţinători ai scorului ruşinii, după alegerile din 27 septembrie 2020, au ajuns să conducă Câmpulungul! Dacă reuşesc să-şi impună şi să-şi menţină oamenii în funcţiile revendicate, de regulă, de formaţiunea propulsată la putere după un scrutin electoral! Cele mai patetice figuri din politica locală, ale căror hotărâri greşite, şi în administraţia PNL, şi în administraţia PSD, cu care au ţinut-o într-o frăţie a intereselor personale, ne-au adus pagube de milioane de lei, manevrează „ghilotina” funcţiilor publice, pentru a-şi promova, vremelnic, membrii sau simpatizanţii de partid.
„Execuţia” managerilor, declanşată după votul din toamna trecută, a decapitat şi conducerea Liceului cu Program de Atletism, singura unitate şcolară rămasă cu director impus de PSD. Ceea ce revoltă în cazul LPS este nu atât înlăturarea din raţiuni politice a Danielei Păcioianu, cât maniera brutală în care s-a produs schimbarea acesteia, sub pretextul unui management cu deficienţe, în ciuda mandatului dinamic, cu propuneri îndrăzneţe în materie de proiecte menite să dezvolte un domeniu care şi-a pierdut atractivitatea pentru copiii de astăzi.
Prăbuşire ruşinoasă a PNL Câmpulung, justificată de lipsa oamenilor buni
2020 a reprezentat pentru palmaresul PNL cea mai jenantă prestaţie electorală, dar explicabilă, în condiţiile menţinerii aceloraşi oameni din mandatele trecute. Singura noutate lansată de liberali cu foarte mare întârziere, mizând pe notorietatea de cadru didactic şi director de şcoală, a fost Nicolae Zaharia. Restul erau rămăşiţe ale unor administraţii detestate de câmpulungeni, pricopsite, nemeritat, cu încă un mandat: Anca Dumitrescu, Cristi Creţu şi Ionel State. La asemenea reprezentanţi în partea eligibilă a listei PNL, şi patru consilieri au fost prea mulţi.
Şi, totuşi, cu patru inşi strecuraţi chinuit în Consiliul Local, perdanţii alegerilor au ajuns să deţină puterea. Nu au ajuns la putere, graţie alianţei cu USR-PLUS, ci chiar deţin puterea şi şi-o şi exercită, de vreme ce decid cine pleacă şi cine vine în funcţiile subordonate administraţiei locale.
Să ne amintim ce „brânză” au făcut pe 27 septembrie aceste personaje sterpe, fără mesaj şi fără prestanţă, care „fac jocurile” în materie de directori ai instituţiilor publice. Toamna trecută, PNL Câmpulung a scos cel mai slab rezultat de când participă la alegerile locale: 2.552 de voturi, reprezentând 18,78%. Asta la Consiliul Local. La funcţia de primar, a fost mai rău de atât: Nicolae Zaharia a fost ales de 1.956 de câmpulungeni, însemnând 14,57% din totalul voturilor valabil exprimate. Diferenţa de peste patru procente între partid şi candidatul care n-a reuşit să tragă partidul, fiind tocmai invers, a constituit o premieră nefericită pentru perdanţii într-o manieră dezonorantă.
Semne că liberalii au o problemă cu alegerea oamenilor, neavând pe cine opune celui cotat ca favorit, au apărut cu patru ani înainte. Atunci, Bogdan David, pretendent la funcţia de primar, s-a plasat sensibil înaintea partidului, scorurile arătând astfel: David – 3.056 voturi; PNL la Consiliul Local – 3.028 voturi. Şi partidul, şi candidatul au obţinut 26% din voturile valabil exprimate la alegerile din 2016.
Nu este cazul să comparăm cu spectacolul pe care îl făcea Călin Andrei la alegeri, nefiind niciodată plasat sub 30%, la primul tur de scrutin, iar PNL, la Consiliul Local, fiind pe aproape (4.453 voturi, 28,7% – în 2004; 3.562 voturi, 29,3% – în 2008; 8.328 voturi, 54,92% – în 2012, alături de PSD, ca USL).
În 2020, la o asemenea „performanţă” de râs, locul lor era în spatele sălii în care se ţin şedinţele Consiliului Local. Când colo, sunt “moţ”, în fruntea Câmpulungului. În afara declinului vădit în materie de priză la electorat, câmpulungenii fiind scârbiţi de circul făţarnic livrat de PNL în mandatul 2016-2020, a existat o cauză verosimilă a scorului aproape penibil înregistrat de PNL. Cele 1.957 de voturi direcţionate către POL Câmpulung, traduse într-un 14,58% şi trei locuri în Consiliul Local, au afectat preponderent PNL, de aici provenind o bună parte a votanţilor unui partid proaspăt înfiinţat.
Să nu ne amăgim că, dacă n-ar fi fost POL, PNL sălta la şapte consilieri, cât USR-PLUS. Dacă lumea ar vota după comportamentul în Consiliul Local, nu este exclus să se inverseze locurile între poziţionaţii pe 3 şi 4 de la alegerile trecute. Adică să vedem, în 2024, PNL după POL. E o teorie cu şanse să se probeze în practică.
Deşi ajuns la stadiul de fâs politic, PNL conduce la Edilul, Pieţe, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi la şcoli
În ciuda scorului catastrofal, liberalii au acces la putere ca urmare a parteneriatului cu USR-PLUS, care avea nevoie de majoritate în Consiliul Local. În schimbul votului şi al liniştii în administraţia locală, revendicările oportuniştilor de la PNL, care nu au preferinţe ale cui rotunjimi pupă, atâta timp cât sunt aninaţi de “ciolan”, le-au fost satisfăcute până la ultima.
Şi-au pus directorii agreaţi la Pieţe SRL, unde au consimţit să fie înlăturat Ionel Vlădescu, pe care l-au înlocuit cu Eduard Boeru. Liberalii au fost de acord şi cu înlocuirea lui Liviu Cioacă cu Liviu Iana, membru PNL şi consilier judeţean, care merita postul de director al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” mai mult decât colegul propulsat şi mătrăşit politic.
Cele două numiri reprezintă, fără discuţie, satisfacerea pretenţiilor PNL-iste, care bănuim că au pus ochii şi pe Biblioteca Municipală „Ion Barbu”. Şcolile au fost adjudecate, până la ultima, de PNL, după înlăturarea directoarei Daniela Păcioianu, produsă săptămâna trecută. Este adevărat că decizia aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar cui aparţin propunerile de manageri noi? Celor din teritoriu. Admise fără probleme de ISJ Argeş, unde Învăţământul din zona noastră este reprezentat de doi musceleni impuşi în funcţia de adjunct, dintre care unul este consilierul local Cristi Creţu.
În cazul Câmpulungului, puteţi fi convinşi că Elena Lasconi n-a avut niciun cuvânt de spus în cazul directorilor de şcoli daţi jos şi al înlocuitorilor, stratagema aparţinând 100% PNL.
Împrospătăm informaţia privitoare la noii şefi ai şcolilor din Câmpulung, desemnaţi în funcţie de afinităţile politice: Veronica Oprei, soţia liberalului Cătălin Oprei, directorul Ocolului Silvic Câmpulung, numită la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, în locul lui George Ghinescu, membru PSD; Mihaela Popa, revenită la şefia Şcolii Gimnaziale „C.D. Aricescu”, pe care a mai condus-o în timpul PDL, permiţându-i astfel PSD-istului Ciprian Neculăescu să se aplece asupra sarcinilor de ales local; Alina Avram, instalată de PNL la conducerea Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, de unde a fost dată la o parte Steluţa Popescu, soţia lui Liviu Popescu, fostul director al ADP, un apropiat al lui Liviu Ţâroiu; Ani Odoroagă, altă preferinţă a PNL, la conducerea Grădiniţei cu program prelungit „Sfântul Nicolae”.
Probabil, PNL şi cea care îi „vâna” funcţia Danielei Păcioianu nu mai aveau somn, de au ticluit schimbarea taman în preajma examenelor de final de an – şi ce an! -, când altele sunt priorităţile. La LPS, prioritatea liberalilor a fost s-o dea jos pe directoare şi s-o instaleze pe Mariana Lovişteanu. Schimbarea se produce la cinci luni distanţă de precedentele.
La Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, cel mai probabil, Liliana Moise a fost alegerea lui Nicolae Zaharia, pentru a-i ţine locul ocupat cât lipseşte el, în acest mandat. Îşi păstrează funcţiile directori cu viziuni de dreapta precum George Radu, la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, şi Stelian Anastasie, la Liceul Tehnologic Auto, membru de partid din vremea în care PDL-istul Gabriel Bratu conducea Inspectoratul. La fel, n-au fost afectate de valul schimbărilor directoarele Marilena Costescu, de la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”, şi Mariana Şerban, de la Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Marina”, care au făcut dovada maleabilităţii şi faţă de dreapta, şi faţă de stânga.
Cel mai probabil, Adriana Nedelcu va ieşi la pensie din funcţia de director, neavând nimeni îndrăzneala să se atingă de scaunul ei. Şi nu trebuie să se atingă nici de al ei şi de al niciunui director care reuşeşte să atragă programe, fie investiţionale, fie educaţionale, care promovează – căci tot este la modă conceputul – Câmpulungul în ţară şi în lume.
Singura numire de director din alt partid decât PNL a fost acceptată la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, unde Octavian Dumitraşcu, ales din partea POL, n-avea concurenţă din partea colegilor la capitolul popularitate şi, mai ales, rezultate. Dar, odată cu Petre Parghel, politicienii de la ISJ i-au „zburat” şi adjuncta PSD-istă, Magdalena Dorcioman, înlocuită cu Iulian Nicolaescu.
PNL n-a pus mâna, deocamdată, pe spitale. La Spitalul Municipal a fost propulsat ca manager Mădălin Iordache, un susţinător al USR în campania electorală. Iar la TBC, Ionela Costinela Dună, care a câştigat funcţia în timpul PSD, se află în perioada de interimat, în care se derulează un nou concurs. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!