9.7 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Elena Lasconi, nevoită să-şi asume cel mai slab raport anual al Primăriei

Magda BĂNCESCU

Cu o uşoară întârziere generată de schimbarea primarului, după alegerile din 27 septembrie, ni s-a prezentat „Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Câmpulung, pentru anul 2020”. Raportul primarului pe anul anterior, cum îl ştie toată lumea, sau scrisoarea cu realizările Primăriei – căci, la începuturi, fiţuica era trimisă, prin Poştă, cetăţenilor -, a ajuns şi în Consiliul Local, unde a generat o singură întrebare. Emitentul ei: Liviu Ţâroiu, semnatarul documentului în intervalul 2015-2019, care a vrut să ştie cine îşi însuşeşte rezumatul activităţii de anul trecut, întrucât lipseau numele şi iscălitura autorului. Deşi din maniera în care era redactat textul, la persoana întâi, feminin, era lesne de înţeles că primăriţa îşi asuma materialul inclus pe ordinea de zi a şedinţei de la sfârşitul lunii aprilie. În plus, planurile de viitor, care încheie raportul, sunt ale Elenei Lasconi. Pesemne, Ţâroiu a vrut să insinueze că nu este corect ca primarul care a condus două luni şi un pic, la finalul anului 2020, să-şi asume meritele întregii activităţi coordonate de el. Situaţie în care n-avea decât să-i propună şefei Executivului să redacteze împreună raportul şi unul să semneze pentru intervalul ianuarie – septembrie, iar celălalt, pentru octombrie – decembrie.
Nimeni nu contestă că „realizările” pe 2020 îi aparţin merituosului Ţâroiu care, deşi a beneficiat de o prelungire a mandatului cu patru luni, n-a fost în stare să încheie lucrări cu termene mult depăşite. În locul unor contracte finalizate şi al unor lucrări recepţionate, plăpânda enumerare de investiţii denotă că, anul trecut, nu s-a făcut mai nimic. Singura noutate a anului 2020 este un program neprevăzut, prin care UE le decontează celor două spitale cheltuielile avute cu îngrijirea bolnavilor de COVID. Nu era nicio problemă dacă această „realizare” lipsea din raportul de activitate de-o sărăcie şocantă în privinţa investiţiilor. Şi nici acelea puţine n-au fost încheiate. Urmaşa lui Ţâroiu, obligată să prezinte cetăţenilor informarea anuală, a preluat Piaţa Primăriei la un stadiu de 99%, plus alte trei lucrări ajunse la 95%: strada Ion Ţicăloiu, având ca rest de executat lucrările de semnalizare rutieră şi marcajele, casa pentru medici de pe Maior Gâldău şi faţada casei de pe Negru Vodă/Republicii, cu Casa Vacanţei la parter.
Ca să nu-l nedreptăţesc pe fostul primar, a cărui muncă pe 2020 numai a dezvoltare nu arată, voi puncta şi ce s-a raportat ca finalizat: apa pe Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii, canalizarea pe Petre Ţuţea, Valea Bărbuşii, Maramureş, Calea Pietroasă, Drăceşti şi Calea Măgurii, esplanada de la Piaţa Mare şi gazul pe Şoseaua Naţională, Grigore Alexandrescu, Pârşeni, Valea Unchiaşului, Gheorghe Mitu, Drăceşti şi Maramureş. Doar lucrarea la reţeaua de gaz a fost realizată integral anul trecut, restul au fost „rămăşiţe” ale unor contracte vechi, întinse pe o bună parte a mandatului lui Liviu Ţâroiu. Lista a fost umflată cu SF-urile şi DALI-urile pentru lucrările plătite prin GAL, cu SF-urile celor două parcări supraetajate, în privinţa cărora avem dubii justificate că se vor construi vreodată, şi cu alte documentaţii de trebuinţă Primăriei. Şi cetăţenilor, care află, de pildă, că este în curs de actualizare – de vreo trei ani este în curs de actualizare – P.U.G.-ul Câmpulungului. Care, într-o variantă realistă, după cum susţine Elena Lasconi, nu va intra în vigoare mai devreme de un an şi jumătate. Este pomenită, tot ca “umplutură”, şi licitaţia cu „cântec” de la blocul social, pe care s-au „bătut” italienii înţeleşi între ei care să câştige.
Din mandatul actual provine o singură menţiune, în completarea listei moştenite: iluminatul public, a cărui finanţare a fost obţinută tot de fostul, dar implementarea îi aparţine actualului. La finele lui 2020, serviciul a fost delegat operatorului Pet Electric, rămânând să se finalizeze în această perioadă licitaţia pentru desemnarea executantului noii reţele cu LED-uri.
Ţâroiu a lăsat „în curs de execuţie” şi podul de la Apa Sărată şi Staţia de Epurare şi s-a grăbit să demoleze Bulevardul „Pardon”, altă realizare care figurează, ca importanţă, între primele trei, după Piaţa Primăriei şi strada Ion Ţicăloiu. În schimb, s-a încheiat proiectul nevoiaşilor, care a îmbogăţit trei angajaţi ai Primăriei cu mai bine de 70.000 de lei de „căciulă”, bani pe care trebuie să-i dea înapoi, după cum a impus Curtea de Conturi. De ce nu apar şi astfel de lucruri în raportarea primarului, care mi se par cu adevărat interesante, prin comparaţie cu preţioasa informaţie că s-au muşuroit trandafirii?! Cei care fac sinteza anuală a Primăriei, asumată de primar, probabil, nu realizează cât de penibili sunt, menţionând muncile mărunte ale lucrătorilor statului, care au măturat în fiecare an, nu numai în 2020. Şi-apoi a da cu mătura prin oraş e informaţie de inserat într-un rezumat la acest nivel?
S-a împământenit obiceiul de a fi consemnate în raport rezultatele diferitelor servicii din componenţa Primăriei Câmpulung. Căci altfel scrisoarea edilului pentru câmpulungeni ar fi semănat cu un răvaş de întinderea podului palmei, dacă ar fi fost obligat să se limiteze la cât s-a spetit el pentru comunitatea locală. Graţie prestaţiilor subordonaţilor – inclusiv ale celor de la cimitir! -, s-a ajuns la un “cearşaf” întins pe 23 de pagini – care l-a „bătut” pe cel din 2019, limitat la 15 pagini -, ca să fie convins plătitorul de taxe şi impozite că-şi merită chenzinele conţopiştii Primăriei. Inclusiv cel/cei care au copiat rapoartele precedente, schimbând doar cifrele acolo unde era cazul.
Foarte slabă agenda de investiţii a anului trecut, care n-a fost ajutată nici de obiectivele atinse de ADP, întrucât serviciul condus de Bogdan Pătru şi-a umplut timpul de lucru cu parcări. Muncitorii Primăriei au avut planificate mai multe tronsoane de străzi, care trebuiau asfaltate, sacrificate în favoarea parcărilor de reşedinţă, care vor produce nişte încasări la bugetul local.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!