Liviu Ţâroiu nu dă în clocot să le angajeze un secretar consilierilor locali, pentru că el este cel mai bun secretar al aleşilor. Sau secretară. Şi una fâşneaţă, la iuţeala cu care le-a ordonat agenda de evenimente, pe care, chipurile, au de gând să le onoreze săptămâna viitoare, când avem Centenar, Unire şi Zi Naţională de sărbătorit. Colac peste pupăză, Satira Socială, trântită neinspirat în această perioadă aglomerată, în care, tradiţional, se sărbătoreşte, de Sfântul Andrei, Colegiul Pedagogic. I-a luat cu ameţeli pe aleşi şi, culmea, ni s-a părut că dau mărunt din buze tot cei care nu servesc îndatoririle „extra” activităţii propriu-zise de consilieri locali. Adică îi doare în cot de manifestările organizate pentru câmpulungeni, deşi, la majoritatea, Consiliul Local apare organizator, alături de Primărie şi instituţiile subordonate. Anticipând febra generată de urcările de trepte şi căratul de coroane, „moşnegimea” din Consiliu, mai tânără cu două decenii decât primarul pensionar, a susţinut mutarea şedinţei ordinare din ultima joi a lunii, când se ţine de obicei. Asta pentru că ziua de joi, 29 noiembrie, este plină de evenimente, pe care le vom urmări cu mare atenţie, pentru a surprinde prezenţa la toate a celor care au miorlăit că nu le convine programul. Adevărul e că, la cum sunt fixate, din oră în oră, îţi trebuie şi străzi libere în Câmpulung, şi condiţie fizică, urcând şi coborând etajele instituţiilor gazdă.
În mod sigur, mutarea şedinţei de joi în prima parte a săptămânii, luni sau marţi, când nu era programată nicio însărcinare pentru reprezentanţii comunităţii, nu le convenea subordonaţilor lui Ţâroiu, care, niciodată, nu sunt gata cu documentaţiile la timp. Miercuri nu i-a convenit lui Liviu Ţâroiu, care trebuie să onoreze – şi nu numai el, ci şi consilierii locali – o manifestare desfăşurată la Mausoleul Mateiaş, organizată de Armată şi Muzeu, tot pe tema Centenarului, în cadrul căreia se va lansa o lucrare a locotenent-colonelului Corneliu Calotescu, „În luptă cu Regimentul Muscel No.30”, şi se vor depune (sau nu) coroane. Cum lansarea de la Mateiaş se consuma cu începere de la ora 11.00, era timp şi pentru şedinţa de Consiliu, în după amiaza zilei. Şi nu se supăra nici Sergiu Cicu, gazda Festivalului de Satiră Socială „Tudor Muşatescu”, al cărui debut era programat tot miercuri, de la ora 16.00, cu o expoziţie de caricatură, reviste şi carte umoristică. Directorul Clubului ARO, conştient că tovarăşii consilieri nu gustă vernisajele de niciun fel, chiar dacă le finanţează, a propus el însuşi compromisul devansării dezbaterii Consiliului. Şi nu cerea asta ca să-i aibă alături pe colegi în ziua cea mai importantă a festivalului, joi, când era spectacolul propriu-zis, anunţat a se derula într-un alt format, profesionist, de nivel naţional. Ci pentru că era păcat să rămână nemediatizat, dacă presa era reţinută la Consiliu.
Joi se prezintă ca o probă de viteză pentru atleţi de carieră, ceea ce aleşii noştri, chiulangii în masă, când vine vorba de a respecta cu prezenţa lor acţiunile de aniversare sau comemorare, nu sunt. Să spunem ceva despre agenda mijlocului de săptămână, ca să vă amuzaţi, cum s-a amuzat Liviu Ţâroiu pe seama smiorcăiţilor din Consiliu, pe care i-a asigurat, cu un zâmbet larg, din ureche în ureche, că vor face faţă galopului de sărbătoare. El, în sinea lui, ştie că-i pierde pe traseu, dar nu e supărare, căci îi rămân lui toate camerele foto şi tv, toate microfoanele şi toată atenţia. Ora 13.00: încep ceremoniile la „Carol I”, în amfiteatrul şcolii. Ora 15.00: şedinţă de Consiliu, la Primărie. Ora 15.30: expoziţie de pictură la Big&Small. Ora 16.00: scriitorul Stelian Tănase îşi lansează o carte la Câmpulung, în sala de festivităţi a Primăriei. Ora 17.30: Gala de Premiere a Festivalului de Satiră Socială şi un spectacol de teatru, la Clubul ARO.
În ciuda iureşului cultural, căruia i-ar fi rezistat numai nişte exemplare pur sânge de politicieni cu adevărat interesaţi de imagine, Liviu Ţâroiu a insistat ca întrunirea aleşilor să rămână joi. „De la 13.00, până la 16.00 (de fapt, până la 15.00, căci ora a fost schimbată), avem timp suficient. N-au cum să dureze (festivităţile) mai mult de două ore.”, i-a liniştit primarul pe cei care i-au amintit de invitaţia de la „Carol I”. Durează sigur mai mult de două ore, dar dacă autorităţile stau doar la început… n-au de unde să ştie. „Masa e după… pe la şase.”, a anticipat Ţâroiu îngrijorarea aleşilor că, din cauza întrunirii Consiliului, ratează recepţia tradiţională, care urmează spectacolului de la „Carol I”. Aluzia înţepătoare la adresa consilierilor, cum că de grija burţii cer degajarea programului, n-a rămas neîntoarsă. De la PNL i s-a amintit că, anul trecut, după ce şi-a ţinut speech-ul omagial şi electoral, Ţâroiu a întins-o, fiindu-le gazdă şefilor de partid de la Bucureşti şi Piteşti, în loc să asiste la spectacolul muncit al liceenilor. „M-am întors la masă.”, a făcut primarul dovada unei dispoziţii de neegalat în toată administraţia locală. Iar joi, a asigurat el, e timp şi pentru masă, şi pentru festivalul lui Cicu, care e hăt… târziu! Dac-o mai ajunge vreunul de la masă la satiră…
Unul dintre liberali a plusat cu o propunere, probabil, în băşcălie: şedinţă de Consiliu vineri, 30 noiembrie, că tot era zi liberă. Primul şi singurul care s-a arătat de acord a fost Liviu Ţâroiu. Şi putea să se facă convocarea dimineaţa, cât de devreme. Numai că, atunci când primarul a cerut să fie supusă la vot, nimeni n-a îndrăznit să susţină sacrificarea liberei de la stat, pentru a munci – vorba vine, căci numai a muncă nu arată maimuţăreala din Consiliu – pentru Câmpulung. Să-i vedem de 1 Decembrie, de două ori nelucrătoare, ce vrednicie îi loveşte, la o nouă tură de coroane. Şi de castroane. Asta dacă nu cumva mută fasolea, cu sau fără ciolan, într-o zi de serviciu, ca nu le strice mini-vacanţa bugetărească. E treaba românilor de acum o sută de ani că şi-au stricat duminica pentru Marea Unire!