Pe 14 mai s-a dat startul unei noi ediţii a Concursului Internaţional de Procese Simulate Moot Court Europe, cu liceeani în roluri de avocaţi sau procurori. În acest an, competiţia se desfăşoară online, din cauza pandemiei de COVID-19, şi a adunat la start 14 echipe. România e reprezentată la acest concurs de două echipe de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, pregătite şi coordonate de profesorul Laura Căciulă şi avocatul Brânduşa Popescu.
Copil soldat, acuzat sau nu de înfăptuirea unor crime de război?
Echipele participante au simulat pe rând rolul Apărării şi al Acuzării, susţinându-şi cauza în faţa unui juriu din care au făcut parte experţi în drept internaţional şi internaţional precum prof. dr. Jaap de Zwaan, prof. dr. Mischa Wladimiroff, Debra Lesser, Barbara Gluck Reid, prof. dr. Iulia Antoanella Moţoc, Judge Alphons Orie, Kiril Kalev, Iulia Elena Dragănescu, Iskren Radoslavov, Mireille de Jonge, Puiu Ciprian Boboc, Valeria Maclacova, Ştefan Bogrea, Vlad Cristian Soare, Magda Papaianopol, Rich Vagas şi Randy Kaminsky. Toate cele 14 echipe s-au întâlnit în runde până pe data de 20 mai, când au fost programate semifinalele, finala urmând să se desfăşoare pe 21 mai. Atunci se va afla dacă un copil soldat va fi acuzat sau nu de înfăptuirea unor crime de război. Cazul este imaginar, dar ar putea fi oricând o realitate dramatică a lumii în care trăim. „O nouă competiţie foarte provocatoare, dar trebuie să mărturisesc că şi de data aceasta lucrurile au ieşit foarte bine. Există judecători de renume mondial, organizarea este extraordinară, copiii participanţi au putut fi conectaţi unii cu alţii foarte uşor. Este un concurs deja cu tradiţie la care Colegiul Pedagogic a participat de multe ori şi cu rezultate foarte frumoase; să nu uităm că a câştigat de două ori etapa europeană a concursului. Sperăm într-un parcurs cât mai bun şi de această dată. În fiecare an provocarea este tot mai mare, concursul devine tot mai cunoscut, iar nivelul de cunoştinţe al participanţilor creşte de fiecare dată”, a declarat avocatul Brânduşa Popescu.
Proiect iniţiat de Fundaţia Olanda-România şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”
Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Olanda-România şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, este sprijinit de Guvernul de la Haga şi este susţinut de Ministerul Olandez al Afacerilor Externe şi de Centrul American pentru Resurse Juridice din New York. De asemenea, proiectul promovează educaţia civică, drepturile omului şi justiţia pe plan internaţional, oferind participanţilor oportunitatea de a dezbate şi schimba idei într-un cadru multicultural şi de a se familiariza cu noţiunile de bază ale dreptului şi justiţiei penale internaţionale. Valorile democratice ale statului de drept şi dreptul internaţional sunt doar doi dintre pilonii care stau la baza iniţiativei. „Anul acesta s-au împlinit douăzeci de ani de când colegiul nostru are un parteneriat extraordinar cu Fundaţia România-Olanda şi de-a lungul timpului cred că mii de elevi au participat la o serie de proiecte, în special la un proiect de suflet, prin care copiii noştri merg în Olanda, mai exact la Haga, şi fac un schimb de experienţă atât cu elevii din Haga, cât şi cu alţi elevi din ţări precum Polonia, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Damenarca, ţări europene în general. E un privilegiu pentru noi şi pentru şcoala noastră să participă la aceste activităţi. Din 2014, Colegiul Carol I s-a alăturat acestui mare concurs internaţional de simulare de procese. De-a lungul timpului, elevii noştri au reprezentat cu cinste şcoala noastră în Polonia, au câştigat marele premiu, iar în România, acum doi ani, au reuşit să câştige iarăşi o ediţie. Acest concurs internaţional îşi propune să promoveze justiţia, dreptatea, echilibrul, iar copiii noştri se familiarizează cu un limbaj specific acestui mediu, intră în rolul avocaţilor apărării cât şi al avocaţilor acuzării”, a precizat profesorul Laura Căciulă. Unul dintre juraţii din acest an este Ciprian Boboc absolvent al colegiului câmpulungean şi participant la ediţiile anterioare ale competiţiei.
14 elevi participanţi la ediţia din 2021
Din componenţa echipelor României au făcut parte următorii elevi:
Echipa 1
Defence:
Speaker 1: Alexia Spătaru (ISSUE 1)
Speaker 2: Maria Enache (ISSUE 2)
Speaker 3: Sânziana Şendroiu (ISSUE 3)
Prosecution:
Speaker 1: Alexia Nicolăescu (ISSUE 1)
Speaker 2: Ana Ioan (ISSUE 2)
Speaker 3: Runa Petrache (ISSUE 3)
Reserve: Nariana Tuţă
Echipa 2
Defence:
Speaker 1: Anastasia Coşa (ISSUE 1)
Speaker 2: Lavinia Brătulescu (ISSUE 2)
Speaker 3: Cristina Pop (ISSUE 3)
Prosecution
Speaker 1: Răzvan Manole (ISSUE 1)
Speaker 2: Bianca Popescu (ISSUE 2)
Speaker 3: Andreea Preduţ (ISSUE 3)
Reserve: Rebecca Cefalan
Echipa Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, alcătuită din elevii Andreea Preduţ, Bianca Popescu, Răzvan Manole şi Rebecca Cefalan (rezervă) s-a calificat, joi seara, în semifinala concursului împotriva echipei olandeze Altena College, Sleeswijk. Semifinala s-a disputat aseară, de la ora 19.00. Vom reveni cu amănunte. Narcis MANOLE
Articolul precedent
Articolul următor