2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Şofatul maşinii Primăriei în stare de ebrietate apropiată comei alcoolice, considerat de instanţă “doar o sincopă comportamentală”, conştientizată de inculpatul Ţâroiu

Liviu Ţâroiu n-are motive să se plângă de asprimea verdictului instanţei câmpulungene, pronunţat pe 4 mai 2021, la al doilea termen al procesului debutat în Săptămâna Mare şi încheiat în Săptămâna Luminată. Pedeapsa de nouă luni de închisoare, a cărei aplicare se va amâna timp de doi ani, cu condiţia ca inculpatul să nu calce iar în străchini „penale”, este una blândă, moral vorbind. Juridic, însă, era competenţa judecătorului să aprecieze şi să sancţioneze fapta fostului primar al Câmpulungului, care ar fi trebuit să fie un model pentru oamenii de rând. Or numai un model n-a fost, la halul de beţie în care a condus în seara de 6 ianuarie 2020, când, la prima probă de sânge, i-a ieşit o alcoolemie de 2,43 grame/1000 ml. Ceea ce înseamnă că starea de ebrietate a şoferului se plasa la limita între medie şi avansată sau comă alcoolică. Pentru instanţă a cântărit faptul că a fost prima dată când Ţâroiu a fost prins băut la volan, că alte fapte penale nu i-au fost descoperite şi că insul este bine văzut în oraş, prin prisma funcţiilor deţinute.          

Alcoolemie de 2,43 grame/1.000 ml, la prima probă, 2,18, la cea de-a doua    

Fostul primar al Câmpulungului a fost trimis în judecată la aproape un an şi două luni distanţă de momentul producerii accidentului. Pe 23 februarie 2021, la Judecătoria Câmpulung, a fost înregistrat dosarul deschis pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, infracţiune prevăzută de articolul 336 din Noul Cod Penal. 27 aprilie 2021 a constituit primul termen al procesului, la care au avut loc dezbaterile pe fond, rămânând ca instanţa să se pronunţe o săptămână mai târziu, pe 4 mai.

Fapta, aşa cum a fost prezentată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, din 2 februarie 2021, s-a petrecut în seara de Bobotează, 6 ianuarie 2020, la ora 19.10, în dreptul casei cu numărul 33, pe strada I.C. Brătianu, în apropierea intersecţiei de la Turn. „Din verificările efectuate a rezultat că numitul Ţâroiu Ioan Liviu, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia Duster (…), a provocat un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În urma testării cu aparatul alcooltest, acesta a indicat valoarea de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Municipal Câmpulung, pentru a-i fi recoltate două mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.”, redăm un fragment din procesul verbal de constatare, întocmit de lucrătorii Poliţiei Rutiere Câmpulung, informaţii preluate în documentul de sesizare din oficiu.

Edilul le-a explicat anchetatorilor că SUV-ul era folosit, în mod obişnuit, de referentul Gabriel Corleanu. Însă, după programul de lucru al acestuia, se mai iveau situaţii care impuneau deplasări şi, de aceea, o cheie a maşinii se afla la primar. Atât maşina Primăriei, cât şi Opel-ul Vectra lovit de Ţâroiu au suferit  avarii semnificative în partea stângă din faţă. Duster-ul condus de primar s-a ales cu roata din faţă, de pe partea stângă, ruptă, fiind întoarsă invers, în timp ce pagubele Opel-ului Vectra, toate în partea stângă faţă, au constat în: bara, ruptă, proiectorul şi grila proiectorului, sparte, aripa, îndoită şi portiera înfundată, la fel pragul, înfundat. Stricăciunile  ambelor maşini au fost reparate ulterior, pe cheltuiala lui Ţâroiu.  

Ambii şoferi au fost verificaţi cu alcooltestul, însă numai în cazul primarului a reieşit că băuse. Edilul a semnat că este de acord cu examinarea fizică şi recoltarea de probe biologice, prin urmare, a fost condus la Spitalul Municipal, unde i s-au prelevat două probe de sânge, la interval de o oră. 

„Din buletinul de analiză toxicologică nr.07 din data de 10.01.2020, emis de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Argeş – Laboratorul de Toxicologie, reiese faptul că inculpatul Ţâroiu Ioan Liviu a avut o alcoolemie de 2,43 gr/1000 ml, în proba recoltată la ora 20.00, şi de 2,18 gr/1000 ml, în proba recoltată la ora 21.00.”, sunt aspecte esenţiale reţinute în actul instanţei.  

„Inculpatul a manifestat o atitudine de recunoaştere şi de regret vădit”

În octombrie, anul trecut, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a hotărât să preia de la Parchetul Câmpulung cauza avându-l ca subiect pe Liviu Ţâroiu, în vederea efectuării urmăririi penale. În luna februarie, ancheta a fost finalizată şi dosarul a ajuns în instanţă. Pe 26 martie 2021, după cum v-am mai informat, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, de trimitere în judecată a inculpatului Ţâroiu. Totodată, magistratul a constatat că probele au fost administrate legal şi că urmărirea penală a fost efectuată în condiţii de legalitate, prin urmare a dispus începerea judecăţii.

Fostul primar a cerut să fie judecat în procedura simplificată, recunoscând că a săvârşit infracţiunea de care a fost acuzat. Şi anume a condus maşina băut, pe un drum public, acceptând astfel posibilitatea producerii unui accident. Soluţionarea cauzei pe baza recunoaşterii vinovăţiei de către cel tras la răspundere beneficiază de o reducere a limitelor pedepsei, prevedere care s-a aplicat şi în cazul lui Liviu Ţâroiu, graţie “atitudinii sale sincere şi de recunoaştere”, după cum a apreciat instanţa comportamentul ex-edilului Câmpulungului.    

„(…) Se reţine cu prioritate că, în fața instanţei de judecată, inculpatul a manifestat o atitudine de recunoaştere şi de regret vădit faţă de consecinţele faptelor, ceea ce dovedeşte stăruinţa depusă de acesta pentru înlăturarea rezultatului infracţiunii.”, redăm din hotărârea instanţei de fond. Judecătorul a considerat că „pericolul social concret al faptei săvârşite de inculpat este sporit, raportat la modalitatea de săvârşire a acesteia, raportat la valoarea mare a alcoolemiei cu efect perturbator al comportamentului, la care se adaugă comportamentul inculpatului, care se deplasa pe drumul public, de natură urbană, distanţa relativ mare parcursă, creând un pericol real pentru ceilalţi participanţi la trafic, în condiţiile în care inculpatul a intrat în coliziune cu un alt autoturism, faţă de care a înţeles să înlăture consecinţele produse, neexistând o plângere din partea persoanei păgubite.” Sunt „circumstanţe care conferă pericol ridicat faptei” şi care justifică pedeapsa aplicată pentru „reeducarea inculpatului”.

Fostul primar şi-a depus CV-ul la dosarul penal ca să arate că are o imagine favorabilă în comunitate 

„Sub aspectul circumstanţelor personale ale inculpatului, instanţa reţine faptul că inculpatul are vârsta de 67 ani, licenţiat – inginer, având funcţii publice şi manageriale, nu este cunoscut în evidenţe cu antecedente penale, realizează venituri din muncă în România, beneficiază de o imagine favorabilă în comunitatea de domiciliu, conform CV depus la dosar, nefiind cunoscut cu alte abateri sociale. Din fişa de cazier judiciar, emisă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, rezultă că inculpatul nu figurează cu antecedente penale.”, sunt aspecte care au “îmblânzit” sancţiunea aplicată lui Ţâroiu. 

„La stabilirea pedepsei, raportat la profilul inculpatului, instanţa va reţine că vorbim în speţă doar de o sincopă comportamentală care a fost conştientizată de inculpat, că acesta are valenţe reale de reconsiderare asupra comportamentului său în viitor, că a fost sancţionat de comunitate la nivel de imagine, că stabilirea unei pedepse este de natură să-l reeduce şi responsabilizeze pe inculpat şi, totodată, să aibă caracterul de exemplaritate pentru societate, urmând să orienteze pedeapsa spre limita minimă specială prevăzută de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului.”, reprezintă câteva dintre argumentele judecătorului care a tranşat speţa urmărită cu interes de comunitatea câmpulungeană, dată fiind notorietatea personajului principal. 

Recunoscând învinuirea, Liviu Ţâroiu a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor  pedepsei. Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este mai mică de 7 ani, Ţâroiu riscând pentru fapta comisă cel mult doi ani de închisoare. 

Astfel, acestuia i s-a stabilit o sancţiune constând în nouă luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Întrucât fostul primar şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, „instanţa şi-a format convingerea că, în cazul inculpatului, executarea efectivă a pedepsei nu se impune”, scopul putând fi atins şi fără executarea acesteia. Au cântărit în hotărârea adoptată „persoana şi conduita inculpatului, anterior săvârşirii faptei, inexistenţa antecedentelor penale, atitudinea de conştientizare manifestată în faza de judecată, când a fost accesată procedura recunoaşterii învinuirii, faptul că inculpatul nu s-a sustras de la urmărirea penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului, vârsta inculpatului, persoană instruită, integrat social, situaţia socială.”

Liviu Ţâroiu se poate reeduca sub supraveghere 

Judecătorul a considerat că reeducarea lui Liviu Ţâroiu va fi posibilă şi amânându-se aplicarea pedepsei, „existând premisele ca inculpatul să nu mai comită alte infracţiuni.” Dar că se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, fixată la doi ani, pe parcursul cărora condamnatul este obligat să respecte următoarele măsuri: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.”

Dacă, pe parcursul termenului de supraveghere, alesul local nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, amânarea aplicării pedepsei va fi revocată şi va face închisoare. Consecinţă valabilă şi în situaţia în care Ţâroiu săvârşeşte o nouă infracţiune pe durata termenului de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen. 

Termenul de doi ani se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunţate de Judecătoria Câmpulung. Cele 30 de zile de muncă neremunerată vor fi prestate în cadrul Complexului de Servicii Comunitare – Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie din Câmpulung. Liviu Ţâroiu poate ataca cele stabilite de Judecătoria Municipală în termen de zece zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti. Sursa citatelor din hotărârea judecătorească, inserate în acest articol, o constituie portalul www.rolii.ro. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!