4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Cum înţeleg unii să se protejeze de coronavirus: îmbulzindu-se la coadă, la alocaţii

Muscelenii şi-ar fi dorit măsuri mai drastice în această perioadă, mai ales că specialiştii preconizează că pandemia de coronavirus este abia la început. Cel mai mult îngrijorează iresponsabilitatea oamenilor, îngrijorarea fiind amplificată de nepăsarea celor întorşi din afara ţării, care, la rândul lor, nu respectă măsurile minime impuse. Cel mai greu de monitorizat sunt cei care nu declară că vin din zonele de carantină, dar aceştia trebuie să înţeleagă riscul la care se expun, iar, pe lângă ei, îi pun în pericol şi pe cei din jur, inclusiv membrii familiei. Aceste cazuri intră sub incidenţa Codului Penal.

Numărul cazurilor de coronavirus creşte zi de zi, iar autorităţile fac tot posibilul pentru a stopa răspândirea temutului virus, aşa că principala responsabilitate revine cetăţeanului de rând, care trebuie să rămână în casă cât mai mult posibil. După valul de români întorşi din Italia, au început să vină autocarele din Spania, care aduc compatrioţi încărcaţi cu multe bagaje, mai ales că mai e doar o lună până la Paşti. Oamenii nu recunosc că au fugit de coronavirus, ci pretind că li s-au încheiat contractele, că nu mai au de lucru până în luna mai.

La nivelul tuturor administraţiilor locale din Muscel au fost înfiinţate Comitete pentru Situaţii de Urgenţă, au fost emise Hotărâri ale Consiliilor Locale cu privire la măsurile impuse localnicilor pentru limitarea răspândirii contaminării cu coronavirus. Cei mai panicaţi sunt edilii care au în comună comunităţi de romi, care nu prea respectă regulile impuse, iar cei care se întorc din străinătate nu vor să recunoască asta.

Un astfel de caz e şi la Valea Mare Pravăţ, localitate în care, aşa cum ne-a spus edilul, s-ar fi întors vreo 50 de romi, care, chipurile, au „lucrat” prin afară şi au omis să anunţe lucrul acesta. Şi, ca să arate că nu sunt speriaţi şi nu le pasă de sănătatea lor, etnicii de la Nămăeşti aproape că s-au călcat în picioare în faţa sediul Poştei din localitate, unde s-au împărţit alocaţiile copiilor. Miercuri, la prânz, pe latura sudică a Căminului Cultural din Valea Mare, chiar vizavi de sediul Primăriei şi al Secţiei de Poliţie Rurală, era omor, zeci de oameni îşi suflau în ceafă unul altuia, aşteptând să le vină rândul la ghişeul Poştei. Măsura a fost impusă de conducerea Poştei, care le-a interzis angajaţilor să se mai ducă la poarta romilor cu banii, mai ales că există suspiciunea că sunt mulţi întorşi din străinătate şi care nu se supun regulilor minime de protejare a lor şi a celor cu care intră în contact.

„Sunt la coadă să ia alocaţiile. Cei de la Poştă nu aveau cum să se ducă la ei, că au venit mulţi din străinătate şi era periculos. Ţigănie curată! Ăştia sunt ţiganii, au venit vreo 50 din străinătate. La Primărie am dezinfectat, am izolat. În Căminul Cultural e ghişeul Poştei, iar cei de la Poşta Română nu i-au lăsat pe angajaţi să se ducă în ţigănie, i-au chemat la sediu, ca să nu aibă contact cu ei. Le-am dat şi ajutoare cu materiale de igienă personală, dar şi haine, lenjerie, noi, cu etichete, probabil, confiscate. M-a sunat un domn dacă vreau mai multe baxuri, pe care le-a băgat în Primărie şi după le-am împărţit. Au fost mai mult pentru copii, i-am îmbrăcat pe „balauri”. La cei veniţi din afară, chiar acum a plecat Poliţia (n.r. miercuri, 18 martie), cu reprezentantul lor, Tiberiu Mondoc, şi doamna Irina Pâtea, tot reprezentanta lor, să vadă ce se întâmplă acolo. Sunt de vină şi cei de la graniţă care nu au închide-o, Dumnezeului! Apoi ne văităm că ne-am umplut toţi!”, ne-a declarat primarul Ion Boncoi.

Cum se descurcă edilii din Muscel unde sunt comunităţi de romi

La Cetăţeni, aşa cum a declarat edilul Claudius Ciobanu săptămânalului „Ancheta”, romii „sunt cam recalcitranţi, neînţelegători, nu vor să respecte reguli şi nu spun, nu vor să recunoască. Sunt cu poliţistul de dimineaţa până seara printre ei. Ne aşteptăm să revină în jur de 100 de persoane, dacă nu se ia alt gen de măsuri cu închiderea graniţelor.”

Primarul Vasile Tudorel Miriţă, de la Schitu Goleşti, a transmis că „deocamdată, oficial, nu avem pe nimeni în carantină, dar ne aşteptăm, pentru că avem şi noi locuitori în afară. Sunt de ordinul sutelor, şi români, şi de etnie. (…) Am semnale că au venit locuitori din zonele afectate şi nu declară. (…) Mai avem o lună şi sperăm că, dacă se încălzeşte vremea, va scădea şi numărul cazurilor. Pe noi ne îngrijorează foarte mult şi partea economică. Dacă firmele dau faliment, încasările la stat sunt mai mici.”

Pentru aceeaşi publicaţie, edilul de la Stoeneşti, Ion Marin, a transmis că „deocamdată, nu ne confruntăm cu probleme. Avem trei persoane venite în ultimele trei săptămâni din afară, sunt monitorizate, să sperăm că nu se confirmă. Le-am recomandat să stea la domiciliu. Ţin legătura cu Poliţia şi cu medicul. (…) Sunt foarte mulţi plecaţi din localitatea noastră şi mă tem că vor veni foarte mulţi, dar să sperăm că vor fi ţinuţi în carantină, 14 zile, la graniţă. Ce avem deja venit, monitorizăm la domiciliu şi avem grijă să nu plece de acolo. (…) Să dea Dumnezeu să ţinem lucrurile sub control, deşi cred că o să ne pască necazul pe fiecare. Sperăm să ţinem din scurt totul, doar că noi informăm, verificăm, dar când am întors spatele… Mă rog, suntem cu ochii pe ei!”

Petre Andrei, de la Hârtieşti, se declară depăşit de situaţie, nu neapărat de problemele provocate de coronavirus, ci de munca cu omul, care declară că e cel mai greu de gestionat. Redactorilor de la „Ancheta”, Petre Andrei le-a spus: „La noi, cum vine din afară, mergem la ei, îi înştiinţăm, le spunem să stea acasă. Unii înţeleg, alţii nu înţeleg, te lupţi cu ei. La acest moment (n.r. 12 martie), avem în izolare patru persoane, şi romi, şi români. Să ştiţi că romii sunt mult mai ascultători, mai supuşi. La români mai găseşti câte o doamnă din aia fandosită, că de ce, cu nu are… Fiecare ar vrea să-şi facă legea lui! (…) Le-am spus că nu mor şi nu crapă 14 zile în izolare. Noi nu putem în fiecare minut să-i păzim, mai ţine şi de conştiinţa omului. (…) Abia aştept să scap de Primăria asta, că mi s-a luat. După 24 de ani, mi s-a luat, nu mai candidez. Am hotărât să ies la pensie, mă retrag onorabil şi cu asta-basta. Mi-ajung 24 de ani de stres! Cu omul este munca cea mai grea!”

Din comuna Mihăeşti, aşa după cum spune edilul Gheorghe Matei, ar fi plecaţi în afară peste 1.200 de romi. „Sunt convins că doar de forţă, de măsuri ferme, vor asculta să respecte izolarea. Lucrurile stau la noi ca peste tot (…), suntem nepregătiţi, nu avem dotările necesare. Niciodată, nu am avut ce trebuie. Ca să fim pregătiţi, farmaciile trebuia să fie dotate cu minimum de măşti, că nu le găsim. Nici spirt nu mai găsim. (…) Avem forte mulţi rromi plecaţi în afară, peste 1.200. Cei mai mulţi sunt plecaţi în Anglia. Nu avem niciun punct de carantină şi tratare. În privinţa cazurilor de izolare la domiciliu, avem comandamentul nostru, trei medici de familie, aparatul de specialitate al Primăriei… Băiatul cu ISU merge prin localitate, le vorbeşte oamenilor ce trebuie să facă în astfel de cazuri… Se face informarea populaţiei din gură în gură. Astfel, nu avem cum să ne asigurăm că vor sta la domiciliu. Oamenii nu au cultură, nu au spirit civic. Sunt convins că doar de forţă, de măsuri ferme, vor asculta ca să respecte izolarea, dar de unde luăm noi un jandarm sau un poliţist la 10 familii? Oamenii sunt speriaţi, să ştiţi! Poate cu ocazia asta mai învăţăm şi noi de frică, pentru că numai aşa ne mai dăm şi noi mâna!”, a spus Gheorghe Matei pentru „Ancheta”.

La Dragoslavele, primarul Ion Băcioiu e mai liniştit, pentru că are o comunitate de romi ascultătoare, dar, în acelaşi timp, le-a spus colegilor de la Piteşti că are emoţii că se apropie Paştele şi vor veni mulţi acasă: „Suntem foarte atenţi, mai ales că avem o comunitate de romi şi aşteptăm şi noi să revină câteva zeci. Doi au venit recent din Austria, respectiv Germania. Am luat legătura cu Poliţia, ne-am asigurat că stau acasă. Nu avem nici o problemă cu ei. De Paşte avem emoţii. Din fericire, avem un mediator sanitar, care locuieşte chiar acolo. În fiecare zi, ne spune care sunt toate măsurile de acolo. Colaborează cu doamna doctor, cu noi, cu Poliţia. Zi de zi, trebuie ţinută situaţia din scurt. Sunt atât de speriaţi, că ne anunţă ei, în primul rând. Am o comunitate ascultătoare. Nu sunt ca cei de la oraş, mai răi, mai violenţi. La noi sunt chiar cuminţi.”

Coşeşti, fiind o comună mare şi cu populaţie multă, are şi localnici plecaţi în afara României. Partea bună, după cum a transmis primarul Nicolae Pană redactorilor de la „Ancheta”, este că majoritatea sunt plecaţi în ţările nordice. „Părerile şi reacţiile sunt împărţite cu privire la această pandemie. Unii sunt mai panicaţi, alţii tratează cu responsabilitate şi calm toată situaţia. (…) Până acum, nu am avut cazuri de oameni izolaţi la domiciliu. S-au întors semeni de-ai noştri acasă, nu mulţi, dar înainte de a se impune autoizolarea. Suntem îngrijoraţi, pentru că avem câteva sute de cetăţeni plecaţi în afară, şi romi, şi români. Partea bună este că majoritatea sunt plecaţi în ţări nordice: Suedia, Norvegia sau Germania, mai puţin Spania şi Italia. Totul depinde de corectitudinea fiecărui om. Eu sper că vom declara în mod corect şi că se vor comporta responsabil. Noi suntem atenţi la maşini, la vignietele de pe acestea, dar românul e inventiv, găseşte soluţii să fenteze. Necazul este că nu ne fentează pe noi, ci pun în pericol viaţa tuturor, inclusiv viaţa celor dragi. Rămâne de văzut câţi cetăţeni vor alege să se întoarcă. Sper că majoritatea au contracte legale în străinătate, deoarece tentaţia acestora de a se întoarce este mult mai mică, iar nivelul lor de responsabilitate, mult mai mare.” “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!