Astăzi, 29 aprilie, Curtea de Apel Piteşti a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi medicul Ramona Ionela Herişanu împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Piteşti, prin care doctoriţa a fost condamnată la doi ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, cu suspendarea, sub supraveghere, a executării pedepsei. Magistraţii Curţii de Apel au desfiinţat, în parte, sentinţa din 11 septembrie 2020 şi au înlăturat condamnarea medicului pentru comiterea infracţiunii precizate, cu toate consecinţele care decurgeau din aceasta.
Totodată, instanţa superioară a înlăturat şi ceea ce a hotărât Judecătoria Piteşti care a admis acţiunile civile formulate de tatăl lui Alin, Viorel Liviu Niţescu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş, cărora Ramona Herişanu fusese obligată de prima instanţă să le plătească despăgubiri civile.
Curtea de Apel Piteşti a rejudecat cauza şi a achitat-o pe dr.Ramona Herişanu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Acţiunea civilă, exercitată de părţile enumerate, a fost lăsată nesoluţionată. Apelul declarat de părintele pacientului decedat, în calitate de parte civilă, împotriva aceleiaşi sentinţe, a fost respins ca nefondat. Viorel Niţescu a fost obligat să achite 500 de lei, cheltuieli judiciare către stat, pentru judecata în apel. Astfel s-a decis prin Hotărârea nr.364/20.04.2021, care este definitivă.
♦Parchetul a cerut achitarea doctoriţei Herişanu
Pe 11 septembrie 2020, s-a încheiat judecata la prima instanţă, pe baza rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, după un an şi jumătate de la debutul procesului. Toamna trecută, doctoriţei Herişanu i s-a aplicat pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării ei sub supraveghere, considerată „cea mai indicată în cazul inculpatei, având în vedere profesia acesteia, lipsa antecedentelor penale şi conduita în societate.” Pe durata termenului de încercare, fixat de Judecătorie la 2 ani, medicul era obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Ramonei Herişanu i se mai impusese obligaţia ca, pe durata termenului de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Argeş sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În plus, i se fixase sarcina de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Câmpulung sau al Consiliului Local Câmpulung.
În privinţa despăgubirilor, au fost acceptate de instanţa de fond, în cuantumurile solicitate, doar pretenţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti – 1.035,04 lei şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş – 249 lei. Tatălui lui Alin i s-au admis sume incomparabil mai mici decât cele pretinse: 90.000 lei, daune morale şi 10.000 lei, daune materiale, pe care ar fi trebuit să le recupereze de la dr.Herişanu. Părintele lui Alin ceruse daune morale de 2 milioane de euro şi materiale de 50.000 de euro.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, tatăl lui Alin, Viorel Niţescu, în calitate de parte civilă, şi Ramona Ionela Herişanu, au atacat condamnarea aplicată de prima instanţă. Parchetul şi-a menţinut, pe parcursul procesului derulat la Judecătoria Piteşti, concluziile expuse printr-o ordonanţă din toamna anului 2018, prin care s-a dispus clasarea cauzei faţă de medicul câmpulungean. Procurorul a solicitat achitarea Ramonei Herişanu, pe motiv că fapta acesteia nu este prevăzută de legea penală. Opinia acestuia a fost întemeiată pe raportul medico-legal întocmit de Serviciul de Medicină Legală Argeş, prin care „s-a concluzionat că moartea lui Niţescu Alin George a fost cauzată de insuficienţa cardio-respiratorie acută la un organism cu tare cardiace preexistente şi nu s-a putut stabili felul morţii şi nici legătura de cauzalitate dintre administrarea tratamentului injectabil cu Zypadhera şi deces.”
Solicitarea Parchetului de achitare a medicului a avut la bază şi raportul de expertiză medico-legală întocmit de INML Bucureşti, în care se arată că „nu se poate stabili felul morţii, din cauza lipsei dovezilor obiective în acest sens”. „Se mai menţionează în raportul de expertiză medico-legală că au fost respectate toate protocoalele de monitorizare a tratamentului cu olanzapină, iar, conform documentaţiei medicale avute la dispoziţie, medicul a dispus măsurile medicale corecte. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public apreciază întemeiate şi declaraţiile martorilor (…), dar şi declaraţiile inculpatei.”, redăm un fragment dintr-una dintre încheierile de şedinţă, emise pe parcursul procesului de fond.
Curtea de Apel le-a dat câştig de cauză Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti şi medicului Ramona Herişanu, care scapă astfel de condamnarea pentru moartea lui Alin Niţescu, produsă în anul 2013. Vom reveni cu amănunte în ediţia tipărită.
Magda BĂNCESCU