6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Marcel Pârşan s-a trezit după 74 de zile să atace hotărârea care îl lasă fără loc de muncă. Termenul în care putea face plângerea prealabilă era de 30 de zile

În aceeaşi zi în care au fost emise dispoziţiile de concediere a agenţilor de pază ai Poliţiei Locale, respinşi la examenul impus pentru trierea lor, o hârtie similară i s-a înmânat lui Marcel Pârşan, funcţionar la un compartiment aproape inutil al Primăriei Câmpulung. În luna ianuarie a acestui an, când s-au aprobat noile organigramă şi stat de funcţii, valabile în 2021, a fost desfiinţat postul acestuia de referent în cadrul Compartimentului Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă. De fapt, Executivul a reorganizat cu totul structura respectivă, „aspirată” de Direcţia Tehnică. Liber de contract, Marcel Pârşan se va adresa, cel mai probabil, instanţei. Însă, înainte de a merge la Tribunal, a depus la Primărie o plângere prealabilă împotriva Dispoziţiei nr.195/25.03.2021, prin care s-a hotărât încetarea raporturilor de serviciu începând cu data de 1 mai 2021.

♦Plângerea lui Pârşan, tardivă

Prin plângerea prealabilă înregistrată la Primărie pe 13 aprilie 2021, fostul angajat reclamă că decizia de reorganizare, prin desfiinţarea postului său, „nu are la bază o justificare riguroasă a impactului” eliminării acestei poziţii din grila aparatului de specialitate al primarului. Iată cum îşi argumentează el demersul aflat, momentan, în etapa confruntării superiorilor: „Nu s-a justificat reducerea postului, prin raportare la prevederile articolului 518, alineatul 2, din Codul Administrativ, respectiv dacă atribuţiile fiecărui post redus s-au modificat în proporţie de peste 50% sau dacă s-au modificat condiţiile de ocupare a posturilor propuse spre desfiinţare referitoare la studii.”

„Personalul din structura Protecţiei Civile şi Situaţii de Urgenţă are pregătire de specialitate, de regulă militară, cu perfecţionări periodice. Subsemnatul, după cum se poate constata din piesele dosarului personal, îndeplineşte toate aceste condiţii, fiind cadru militar şi perfecţionându-mă prin diferite cursuri organizate în structurile de specialitate.”, motivează Pârşan, care acuză Executivul de încălcarea mai multor acte normative pe care le enumeră.

Plângerea despre care relatăm a făcut obiectul unei hotărâri de Consiliu Local, inserată pe ordinea de zi a şedinţei din 29 aprilie. Prin această hotărâre, Executivul a propus Legislativului municipal respingerea, ca neîntemeiată, a acţiunii lui Marcel Pârşan, care contestă şi Hotărârea din 28 ianuarie 2021, privind reorganizarea aparatului de specialitate al primarului, aprobarea organigramei şi a statului de funcţii.

Principalul argument care stă la baza propunerii Executivului de respingere a cerinţei lui Pârşan de a se reveni la structura anterioară votului din ianuarie îl constituie faptul că plângerea prealabilă este tardivă. Legea nr.554/2004 privind Contenciosul Administrativ prevede că: „Înainte de a se adresa instanţei de Contencios Administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori interes legitim, printr-un act administrativ individual, care i se adresează, trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.”

Or Pârşan n-a reacţionat vreme de două luni şi jumătate, deşi Hotărârea din 28 ianuarie 2021, care îl lăsa fără loc de muncă, a fost publicată pe site-ul Primăriei şi, astfel, adusă la cunoştinţa tuturor salariaţilor. Marcel Pârşan a depus plângerea prealabilă pe 13 aprilie, după 74 de zile de la comunicarea hotărârii referitoare la reorganizarea personalului Primăriei.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!