La iniţiativa primarului Elena Lasconi, sâmbătă, 24 aprilie, în zona Rotunda s-a derulat o campanie de igienizare. În frunte cu primarul, membrii USR PLUS Câmpulung, împreună cu câţiva colegi de la filiala judeţeană, au luat la pas străzile din Vișoi şi au colectat selectiv gunoaiele abandonate pe străzi, între blocuri, în locurile de joacă şi de parcare şi prin toate spaţiile pe unde au trecut. Alături de consilierii locali Andreea Ionescu, Cristian Ciobănică, Alexandru Hagi, Dan Belu, Iulian Zanvetor şi Constantin Ţurţulea au fost şi senatorul Narcis Mircescu şi liderii partidului de la Stoeneşti, Florin Oancea, şi Lereşti, Edi Şerbănoiu.
În urma campaniei au fost umpluţi zeci de saci cu diverse resturi adunate din zona dintre Rotunda şi Turn. În viitorul apropiat, aceeaşi echipă şi-a propus o acţiune similară care se va derula în cartierul Grui, unde localnicii sunt aşteptaţi şi ei să participe.
„Împreună cu colegii mei din USR PLUS am început operaţiunea de curăţenie, în cadrul campaniei „Arată că îţi pasă”. Ca să fie limpede de la început: este 100% acţiunea USR PLUS Câmpulung. Sacii, mănuşile, transportul gunoiului sunt făcute din contribuţiile proprii. Nu am implicat nicio instituţie. Este o acţiune pe care ar trebui să o facă fiecare câmpulungean. De ce? Simplu. Avem un oraş murdar şi m-am săturat să aud că ADP, primarul, etc., sunt de vină. Nu, oameni buni, e o acţiune de responsabilizare în primul rând! Haideţi să nu ne mai ascundem după deget. Avem o problemă, hai să o rezolvăm! Oraşul este al nostru, în egală măsură, ca şi casa în care locuiţi. Aruncaţi mucurile de ţigară pe covorul din sufragerie? Sau staţi şi vă uitaţi la vecinul care îşi aruncă restul de shaorma la voi în casă? Cred că e momentul să lăsăm ipocrizia. Hai să facem din oraşul nostru unul super curat, aşa cum arată casa voastră de Paşte. Gunoiul, felul în care se colectează, spun multe despre calitatea unui popor. Eu refuz să cred că nu o să devenim premianţi. Cred doar că e o chestiune de înţelegere a conceptului de cetăţean. Responsabilitatea, implicarea şi, mai ales, conştientizarea faptului că, pe lângă drepturi, ai şi obligaţii, au cam fost uitate. Provocarea mea, dragi cetăţeni responsabili: hai să ne apucăm de curăţenie! O să începem o campanie a Primăriei, dar vă spun: nu scăpăm de mizerie decât dacă de implicăm cu toţii! Le mulţumesc colegilor mei, consilierilor locali USR PLUS care se implică grozav în rezolvarea problemelor comunităţii (nu sunt doar participanţi la şedinţele Consiliului Local) şi senatorului Narcis Mircescu, pentru că s-a mobilizat într-o zi frumoasă se sâmbătă! Mulţumesc, pentru că vă pasă!”, a transmis primarul Elena Lasconi.
Aceasta i-a îndemnat pe câmpulungenii care deja au făcut ordine în faţa proprietăţilor sau în proximitatea lor să posteze pe pagina ei de Facebook fotografii cu zona înainte şi după acţiunea de curăţenie de primăvară.
Pe lângă ambalajele diferitelor produse, sticlele şi dozele de la bere şi suc, mucurile şi paletele de la paharele de cafea le-au dat mari bătăi de cap celor care au participat la campanie, acestea din urmă fiind cele mai prezente în spaţiile publice.
Chiar dacă a fost o campanie anunţată cu mult timp înainte, niciun locatar din zona amintită n-a participat. Din contră, în timp ce primarul aduna mucurile de ţigară şi gunoaiele, localnicii priveau de pe margine sau din uşa magazinelor din rondul de la Rotunda.
Curăţenia ar trebui făcută de fiecare cetăţean, dar, cum educaţia solidă şi simţul civic cam lipsesc pe la noi, va fi greu să reuşim să avem un oraş curat. O soluţie de educare forţată, pe lângă aplicarea amenzilor usturătoare pentru cei care aruncă chiştoace, hârtii, gunoaie, scuipă pe jos, ar fi şi implicarea cetăţenilor în astfel de acţiuni, poate aşa, unii vor deveni mai responsabili şi cu respect pentru mediu şi cei cu care convieţuiesc. Altfel, voluntarii se vor sătura de muncă voluntară în van.
Pe parcursul acţiunii, câmpulungenii au mai sesizat problema celor care-şi scot câinii de companie în parcuri şi pe toate spaţiile verzi ca să-şi facă nevoile, fără să strângă după ei, aşa cum ar fi normal. O altă nemulţumire a fost vizavi de cei care mănâncă seminţe pe stradă sau în parcuri şi aruncă cojile pe jos, la întâmplare. Asta e, schimbarea mentalităţii o să dureze destul de mult timp.
O propunere pertinentă a venit de la un câmpulungean, care a salutat treaba făcută de membrii USR PLUS, dar a sesizat lipsa coşurilor de gunoi, care, crede el, ar trebui să fie mai dese, să nu fie nevoit omul să se plimbe cu chiştocul de ţigară în mână câteva sute de metri. Şi să se înceapă colectarea deşeurilor selectiv, pentru că unii ar face-o, dar nu au cum, în sensul că nu există containere separate. Isabela FILIP