13.5 C
Campulung Muscel
11/10/2024

Pieţarii vor fi mutaţi, după demolarea halei, pe terenul din vecinătatea PSD, eliberat de „ruşi”

Între proiectele acceptate la finanţare de către Compania Naţională de Investiţii este şi unul al Câmpulungului: reconstruirea unei hale noi a Pieţei Agroalimentare pe locul actualei, vechi de aproape 60 de ani. Vineri dimineaţă, primarul Elena Lasconi, viceprimarul Nicolae Zaharia, arhitectul Ionuţ Dascălu şi şeful Pieţelor, Eduard Boeru, au mers la Ministerul Dezvoltării, pentru parcurgerea ultimei etape înaintea punerii în practică a proiectului. Delegaţia Câmpulungului era programată să intre ultima la tratativele cu finanţatorul. Elena Lasconi a vorbit cu organizatorii, la amabilitatea cărora a apelat ca să nu fie lăsaţi să aştepte până erau epuizate discuţiile cu solicitanţii de fonduri aflaţi înaintea sa. Aşa au ajuns ai noştri primii pe ordinea de zi, primăriţa fiind grăbită să prindă şedinţa de la Parlament, la care trebuia să fie prezentă. După jumătatea de oră petrecută la Ministerul Dezvoltării, a urmat o oprire la Compania Naţională de Investiţii, pentru semnarea actelor. În această săptămână, seria de semnături va fi completată cu cea a ministrului Dezvoltării.                   

Iar emoţii pentru primăriţă. Documentaţia nu era impecabilă

Elena Lasconi a semnat, vineri, 23 aprilie 2021, documentul care echivalează cu deblocarea unui proiect găsit, efectiv, abandonat de fosta administraţie. „Gata. După zece ani de blocaje şi nici nu mai spun ce… am obţinut avizarea Consiliului Tehnico-Economic de la Ministerul Dezvoltării. Urmează ca C.N.I. să implementeze proiectul. Pe scurt, vom avea o Piaţă Centrală nouă şi, mai ales, sigură. Nu a fost uşor, însă nu ne mai uităm în urmă. Avem treabă! E un semn bun, astăzi, de Sfântul Gheorghe.”, a fost mesajul primăriţei, care a însoţit fotografiile de la „faţa locului”.

Dialogul s-a derulat cu emoţii, după cum mărturisea Elena Lasconi, fiindcă a apărut din nou o „chichiţă” care i-a înfiorat pe ai noştri. Ca o paranteză, proiectul Pieţei Centrale a trecut, numai în acest an, prin trei modificări. În primul rând, i s-au modificat indicatorii tehnico-economici, din cauza creşterii cotei C.N.I. din deviz de la 5 la 8%. Indicatori modificaţi şi în decembrie 2019, şi în ianuarie 2020. În al doilea rând, s-a redus durata investiţiei de la 24 de luni la 12 luni. În al treilea rând, s-au schimbat iar cifrele lucrării, Primăria fiind nevoită să le recalculeze fără valoarea unei şarpante peste corpul administrativ, care trebuie consolidat înainte. Sarcină pe care şi-au asumat-o autorităţile, prin urmare, această intervenţie trebuia eliminată din proiectul plătit de Compania Naţională de Investiţii. Nu şi din hotărârea de Consiliu, care a fost redactată cum trebuie, autorităţile noastre asumându-şi chiar mai mult decât li s-a cerut. Şi anume nu doar şarpanta, ci şi consolidarea şi faţada. Asta ca să se evite orice interpretare, în sensul că Primăria cheltuieşte banii pe un acoperiş peste un imobil nesigur. „Nu este vorba despre o sumă mare. Ca suprafaţă, are 70 de metri pătraţi. Valoarea din deviz a şarpantei era de 50.000 de lei, adică 10.000 de euro.”, a precizat primarul Lasconi.   

A patra oară când documentaţia a ajuns în faţa finanţatorului… din nou probleme! Asta s-a întâmplat vineri, 23 aprilie 2021, când a sosit la Bucureşti delegaţia câmpulungeană. În documentele finale nu trebuia să mai apară nicio explicaţie legată de clădirea administrativă, cu două birouri, din spatele pieţei: cine o face, de ce o face ş.a.m.d. „Ne-am simţit iar certaţi. Dar, în cele din urmă, au cerut să voteze pentru avizare, moment în care mi-au dat lacrimile. Mi s-a părut că a fost un proiect blestemat, fiind de atâta timp. Şi vineri, când bănuiam că nu vor mai avea ce să ne spună, mi-au zis despre acel lucru (n.r. prezenţa şarpantei corpului administrativ în documentaţie, asumată de municipalitate).”, ne-a povestit Elena Lasconi după runda de tensiune încercată din nou, după o săptămână şi un pic de la precedenta vizită la Bucureşti, „soldată” cu o amânare şi o nouă hotărâre a Consiliului Local.   

Fericită că a depăşit şi acest hop, primăriţa a ţinut să-i salute pe toţi şi să le spună „La Mulţi Ani!”, fiind zi de sărbătoare. „A fost un moment extraordinar, cu o încărcătură foarte mare pentru mine. Nu se preconiza că o să obţinem banii în acest an. A fost foarte importantă discuţia cu ministrul Dezvoltării, pe care l-am dus la faţa locului. Nu erau aşezate planetele în aşa fel încât noi să deblocăm acest proiect. Până la urmă, mă bucur că am lucrat cu oameni care ne-au înţeles.”, ne-a mai spus aceasta. 

Momentul consumat vineri oferă certitudinea că C.N.I. va realiza, pe banii săi, proiectul în valoare de 15.466.875,50 lei. Din acest total, programul Companiei Naţionale de Investiţii susţine 14.768.606,65 lei, în timp ce bugetul local contribuie cu 698.268,86 lei. Din totalul precizat, valoarea construcţiilor şi montajului se ridică la 11.241.946,41 lei (10.823.010,83 lei – C.N.I. şi 418.935,57 lei – bugetul local).

Elena Lasconi: „În mod cert, în acest an, vom începe demolarea”

Existând garanţia că C.N.I. va realiza investiţia de la Câmpulung, autorităţile planifică mutarea activităţii comerciale. „Mă gândesc să-i relocăm în partea din faţă, unde au fost tarabagiii. Apoi vom face demolarea. În mod normal, într-un an şi jumătate, ar trebui să se încheie construcţia.”, este încrezătoare primăriţa. 

Mutarea pieţarilor în viitoarea Piaţă „Neacşu”, înfiinţată pe locul „ruşilor”, este o variantă. A doua, care va fi analizată împreună cu un arhitect, este închiderea străzii de pe laterala dinspre tarabele „ruşilor”. Odată eliminat traficul auto pe această parte – pe la “Ionică” -, pe unde se iese în strada Republicii, s-ar putea instala nişte module provizorii. „În această săptămână, asta fac. Vreau să vorbesc cu arhitecţii, ca să-mi dea o gândire, că eu nu sunt specialist. Îmi doresc să nu arate groaznic, căci superb n-are cum să arate. Tejghelele le vom vopsi, ca măcar să aibă aceeaşi culoare. Trebuie să facem cu toţii un efort. E ca atunci când îţi zugrăveşti în casă şi trebuie să scoţi tot.”, a mai spus şefa Executivului.               

Câmpulungenilor nerăbdători să vadă şantierul instalat cât mai curând le spunem că, în perioada următoare, va debuta procedura de achiziţie a serviciilor constructorului, sarcină ce revine finanţatorului. Municipalitatea are obligaţia de a demola hala actuală, moment care, probabil, va fi sincronizat cu avansarea etapei de licitaţie. „În timp ce ei fac licitaţia, noi ne vom apuca de demolare. În mod cert, în acest an, vom începe demolarea. Eu aş vrea s-o şi încheiem, pentru ca, la sfârşitul anului viitor, să avem o piaţă nouă şi sigură. De fapt, asta este „buba” şi durerea mea. Că trebuie să fie sigură. Dacă vine un vânt puternic, eu n-am certitudinea că nu va fi luată pe sus.”, a încheiat aceasta.

În locul actualei hale, va fi ridicată de la zero o construcţie cu etaj, cu scări de acces prin faţă şi prin spate, cu toalete pe fiecare nivel. Chioşcurile din jurul Pieţei vor fi încorporate de noul imobil, care era prevăzut cu dormitoare la etaj şi un mic bar destinat celor cazaţi aici şi nu numai pentru aceştia. Tot la etaj era urcat tot ceea ce nu avea specific alimentar, în ideea de a desfiinţa bazarul de haine din vecinătate. Acesta căpăta destinaţia de spaţiu de comercializare a produselor din carne şi lapte. Acoperişul conţine o porţiune de sticlă de 130 de metri pătraţi. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!