O parte din contribuţia Spitalului Municipal provine din banii noştri, ai câmpulungenilor, care susţinem cu 100.000 lei investiţia atât de necesară
Din donaţii şi din recenta alocare de la bugetul local, în sumă de 100.000 lei, direcţionată către Spitalul Municipal, cele două unităţi medicale din municipiu au reuşit să strângă, împreună, 586.060 lei. TBC-ul va folosi cei 152.000 lei pentru echipamentele de protecţie şi serviciile necesare în perioada cât funcţionează ca spital suport de tratament al bolnavilor de COVID-19. Spitalul Câmpulung împarte cei 433.560 lei obţinuţi de la sponsori şi Consiliul Local pentru achiziţia de materiale de care este nevoie mai departe – căci stocurile actuale ajung pentru trei săptămâni – şi pentru procurarea unui aparat de testare COVID-19. Acestei din urmă investiţii îi alocă 264.000 lei sau 55.000 euro. Cu aceeaşi sumă contribuie la realizarea achiziţiei Holcim Câmpulung, care ajută spitalul şi municipalitatea să se doteze cu acest aparat obligatoriu într-o instituţie de sănătate, în perioada pandemiei, care a schimbat prioritatea serviciilor medicale furnizate în municipiu. La şedinţa extraordinară de miercuri, 22 aprilie, s-a invocat necesitatea testării, în primul rând, a personalului medical, care a avut cel mai mult de suferit, fiind indisponibilizate mai bine de 30 de cadre medicale, atât cele 16 confirmate pozitiv, cât şi cele izolate pe perioada testelor.
Medicii au optat pentru cazarea la „Ciobănaşu’”, care nu percepe bani. În schimb, municipalitatea trebuie să suporte plata serviciilor oferite de Hotelul „Muscelul” şi C.D. Sofa, până vin banii de la minister
Alocarea a 100.000 lei, în completarea celor aproximativ 400.000 lei direcţionaţi către spitale, luna trecută, a fost justificată astfel de Liviu Ţâroiu, în timpul dialogului online cu consilierii locali. „Am considerat necesară achiziţionarea unui aparat pentru testarea acestui flagel. Suma aproximativă este de 120.000 euro, o estimare a valorii. Am avut discuţii cu o parte dintre dumneavoastră dacă este cel mai bun şi am încercat să-l luăm pe cel mai bun. Avem şi o propunere de la Ministerul Sănătăţii şi am considerat că este necesar să-l achiziţionăm. Sumele pe care le-au primit spitalele, şi Spitalul Municipal, şi Spitalul de Pneumoftiziologie, cu titlu de sponsorizare, vor fi folosite pentru achiziţia acestui aparat. Plus alte materiale. Pe lângă acestea, venim şi noi cu o suplimentare de 100.000 lei din bugetul propriu, pentru partea de achiziţii la Spitalul Municipal.”, a afirmat primarul.
În paralel cu ajutorul acordat din nou unităţilor sanitare, s-a produs o creştere cu alţi 100.000 lei a cheltuielii municipiului impuse de pandemie. Din aceşti bani va fi acoperită şi plata cazării către patronii de hoteluri care găzduiesc cadre medicale, care, între serviciul de gardă, nu mai merg acasă, pentru a-şi expune familiile riscului de îmbolnăvire. Excepţie face Complexul Panoramic, ai cărui manageri nu percep bani pentru cazarea şi masa asigurate gratuit celor aproximativ 60 de medici şi asistente primite în complexul hotelier de patru stele. „Am suplimentat şi noi, pentru ceea ce am făcut pentru cetăţeni: măşti, mănuşi şi restul echipamentelor de protecţie. Nu-i cheltuim imediat, dar să-i avem în buget, pentru ca, atunci când considerăm necesar, să putem să-i cheltuim. Prin această treabă, ne-am asigurat un pic şi partea de cazare a personalului medical. Ei vor fi finanţaţi conform contractului pe care l-am încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică, dar când va fi necesar, să putem să alocăm o primă parte, după aceea să ne recuperăm banii de la Ministerul Sănătăţii. Spitalele vor putea folosi banii din sponsorizări, pe care trebuie să şi-i introducă în buget. Noi le alocăm partea noastră ca să depăşim un moment dificil.”, a adăugat Liviu Ţâroiu. Potrivit primarului, la Hotelul “Muscelul” sunt rezervate 60 de camere, la “Ciobănaşu’”, 10 camere şi la C.D. Sofa sunt cazate 30 de persoane. “Dacă vor fi solicitări în continuare, avem şi alte oferte. Cei mai mulţi dintre medici au optat pentru Complexul Panoramic.”, a adăugat acesta.
Aparatul de testare COVID-19 va fi putea fi folosit şi după pandemie, pentru depistarea altor boli infecţioase
Revenind la aparatul de testare COVID-19, timpul propus de conducerea Spitalului Municipal pentru realizarea acestui obiectiv este de trei săptămâni, conform estimării directorului Nicolae Alexe. În afară de cele două săptămâni de instruire a personalului care îl va manevra, personal trimis la Institutul „Matei Balş”, în scop de pregătire, este nevoie de amenajarea spaţiului în care va fi instalat. Căci dispozitivul nu va fi pus în laboratorul unităţii, ci, efectiv, va fi nevoie de amenajarea unui laborator special pentru el. Cu optimismul caracteristic, Liviu Ţâroiu este încrezător că, după finalizarea achiziţiei, sunt şanse ca Ministerul Sănătăţii să deconteze cheltuiala cu cumpărarea aparatului, pe lângă alte costuri suportate pe plan local pentru limitarea epidemiei.
Investiţia de peste 100.000 euro nu va fi, oricum, doar pentru COVID-19, ci va fi folosită şi pe viitor, pentru depistarea altor boli de natură infecţioasă. „Aparatul se va putea folosi şi pentru alte servicii medicale. Am discutat cu medicul nostru de laborator şi cu doamna doctor Podea, directorul medical, şi au spus că putem să-l folosim în continuare, nu numai pentru COVID.”, a precizat directorul financiar-contabil Marinela Cristian.
Prefectul vorbeşte despre o săptămână şi jumătate, directorul Spitalului, de trei săptămâni
La două zile după aprobarea sumelor punctate în acest articol, sume care vor sta la baza achiziţiei descrise, şi prefectul Emilian Soare a făcut un anunţ în care durata de timp precizată de directorul Nicolae Alexe este redusă la o săptămână şi jumătate. Şeful Prefecturii a transmis cetăţenilor că, în curând, va fi funcţional un aparat de testare de tip Real Time PCR la Spitalul Câmpulung, cumpărat prin contribuţia companiei Holcim, care a donat 55.000 euro, în completarea cărora vin alţi 55.000 euro asiguraţi din sponsorizările obţinute de Spitalul Câmpulung şi din bugetul local. „Într-o săptămână, o săptămână jumătate, vom avea un aparat de testare PCR la Câmpulung, cu sprijinul Consiliului Local şi al Holcim. Procedurile de achiziţie sunt făcute foarte bine, pentru a nu se întâmpla problemele de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Înţeleg că acolo există o ofertă pentru tot laboratorul de microbiologie. Cei care vând PCR-ul, în general, nu mai vând celelalte elemente, s-a pornit greşit din start. La Câmpulung, avem personal care a început deja programul de formare, care va fi gata până la sfârşitul achiziţiei aparatului.”, a declarat prefectul Emanuel Soare.
Şi la nivelul Consiliului Local s-a simţit o uşoară tensiune politică între PSD şi PNL, în încercarea de a-şi atribui meritele pentru aducerea PCR-ului la Câmpulung.
Magda BĂNCESCU