25/04/2025

Deficienţele sistemului de frânare şi viteza au luat viaţa unui bărbat

În cazul unui accident mortal, autorul şi firma de asigurări au contestat decizia primei instanţe, reuşind, după apel, să obţină reducerea termenului de supraveghere sub care execută inculpatul pedeapsa, dar şi valoarea daunelor materiale către urmaşii victimei.

Este cazul lui Marian Bîrloiu, de 30 de ani, din Cetăţeni, care, la începutul lunii ianuarie 2018, a accidentat mortal un câmpulungean, care se deplasa cu un triciclu pe strada Fraţii Goleşti.

Pe 13 ianuarie 2018, Nicolae Baldovinescu se apropia cu triciclul de intersecţia de la Jandarmi, când, din spatele său, în aceeaşi direcţie de mers, a ajuns cu un Volkswagen Golf, înmatriculat în Bulgaria, Marian Bîrloiu. În maşină cu acesta se mai aflau doi tineri, din Cetăţeni. Din cauza neatenţiei la volan, conducătorul autoturismului l-a observat târziu pe Nicolae Baldovinescu, care circula pe marginea carosabilului, a frânat brusc, dar, din cauza carosabilului umed şi a defecţiunilor majore la sistemul de frânare, acesta a derapat, s-a răsucit şi a lovit vehiculul electric în spate, cu partea din faţă a maşinii. 

În urma impactului violent, Nicolae Baldovinescu, de 84 de ani, a fost proiectat în aer şi a căzut pe trotuar, lovindu-se cu capul de bordură şi decedând pe loc. 

Din expertiza tehnică auto efectuată în timpul urmăririi penale a rezultat că singurul care putea evita producerea coliziunii era Bîrloiu, dacă adapta viteza la condiţiile de carosabil umed, era atent, dar, mai ales, circula cu un vehicul cu grave defecţiuni la sistemul de frânare, acesta având un coeficient de eficienţă de doar 43%. Tot cu ocazia expertizei s-a evidenţiat că bărbatul din Cetăţeni circula cu circa 74 de kilometri la oră, superioară limitei de viteză pe acel tronson de drum.

Unul dintre pasagerii autoturismului a fost cel care a sunat la Serviciul Unic de Urgenţă 112, ambulanţa venită în scurt timp la locul incidentului încercând resuscitarea victimei, fără succes, bărbatul decedând ca urmare a traumatismului complex suferit.

Individul care a provocat accidentul mortal a fost condamnat la mai bine de doi ani de la incident, după ce a fost judecat pentru ucidere din culpă. Astfel, pe 1 iulie 2020, Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat în caz, Marian Bîrloiu primind o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de patru ani, de la data rămânerii definitive a sentinţei.

Pe lângă obligaţiile stabilite pentru inculpat, pe care să le respecte pe durata termenului de supraveghere, instanţa l-a obligat şi la efectuarea a 120 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Cetăţeni sau Stoeneşti.

La termenul din vara anului trecut, Judecătoria Câmpulung a definitivat şi partea civilă a procesului, stabilind ca firma de asigurări, responsabilă civilmente, să achite urmaşilor victimei daune materiale şi daune morale. Cum părţi civile în proces au fost Spitalul Municipal Câmpulung şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, magistratul de caz le-a admis cererile, urmând ca societatea asiguratoare să le vireze 310 lei, respectiv 290,90 lei.

Cum decizia Judecătoriei Câmpulung nu era definitivă, a fost atacată de inculpatul Marian Bîrloiu şi de firma de asigurări Insurance Company Dall Bogg: Life and Health, prin mandatar Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România (BAAR).

În toamna anului trecut, pe 7 octombrie 2020, când s-a judecat apelul, Curtea de Apel Piteşti a acceptat contestaţiile celor doi. A desfiinţat în parte decizia Judecătoriei Câmpulung şi, la rejudecare, a redus durata termenului de supraveghere stabilit pentru inculpat, de la patru ani, la trei ani.

Curtea de Apel a redus şi cuantumul daunelor morale stabilite iniţial ca fiind proporţionale cu pierderea fulgerătoare a unui membru al familiei în condiţii atât de dramatice, de natură a crea o traumă psihică profundă şi persistentă în timp, cu efecte de necontestat, dar a apreciat că nu constituie un temei de îmbogăţire fără justă cauză, în condiţiile în care, în mod real, nicio sumă de bani nu poate compensa pierderea sufletească definitivă suferită. S-a ţinut cont că dispariţia soţului şi tatălui, în aceste condiţii, au dus la schimbări dramatice în viaţa familiei, fiind extrem de greu de depăşit un astfel de moment, care a afectat nu doar starea emoţională, ci şi viaţa socială a familiei pentru o lungă perioadă de timp, mai ales în cazul soţiei rămase văduvă, care are o vârstă înaintată şi sprijinul senectuţii sale era chiar victima, cu care era căsătorită de 52 de ani. Atât soţia, cât şi descendenţii au fost în situaţia de a-şi reconfigura parametrii vieţii, atât material, cât şi afectiv-emoţional şi social.

Revenind la Curtea de Apel, aceasta a redus cuantumul daunelor morale, de la 150.000 de euro, la 35.000 de euro, pentru soţie, Verona Baldovinescu, dar şi pentru ceilalţi doi urmaşi, Octavian Baldovinescu şi Alina Cristina Gidu, de la 100.000 de euro, la 30.000 de euro pentru fiecare. Firma de asigurări are să le transfere urmărilor, în loc de 350.000 de euro, cât a stabilit Judecătoria Câmpulung, 95.000 de euro, care reprezintă circa 27% din suma iniţială.

În rest, ce a hotărât instanţa câmpulungeană a rămas neschimbat. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!