18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Incendiu provocat de o ţigară, în pădurea de pini de la Mateiaş

Incendiile necontrolate de vegetaţie uscată s-au ţinut  lanţ în ultimii ani, iar în majoritatea cazurilor au fost provocate de proprietarii de terenuri, în ciuda avertismentelor autorităţilor, care interzic şi sancţionează cu amenzi de la 1.000 la 25.000 de lei arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. În plus, oamenii nu conştientizează că, de la un simplu foc de paie, se poate ajunge la incendii devastatoare, aşa cum s-a întâmplat şi marţi după amiază, în pădurea de pini de la Mateiaş. În acest caz, se bănuieşte că vâlvătaia ar fi pornit de la un chiştoc de ţigară rămas nestins şi aruncat la întâmplare de vreun trecător. 

Misiune dificilă pentru echipele de intervenţie

Focul a fost semnalat în jurul orei 12.45, într-o zonă greu accesibilă, pe Mateiaş, spre vârful Sturnul Pietrei. Imediat s-au mobilizat pentru lupta cu flăcările mai multe echipe de intervenţie, formate din pompieri, jandarmi, lucrători silvici şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Valea Mare Pravăţ, însă, din cauza traseului anevoios, pe care l-au avut de parcurs până la locul dezastrului, operaţiunea de lichidare a incendiului s-a desfăşurat cu greutate. Forţele de intervenţie au avut o misiune foarte dificilă, în condiţiile în care apa a fost  adusă în zonă prin asamblarea mai multor furtunuri, fiind nevoite să facă faţă prăpădului şi cu lopeţi, greble, mături, sape şi topoare. S-a acţionat şi cu drujbele pentru crearea unor benzi de izolare, prin tăierea copacilor în jurul zonei în care ardea, astfel încât focul să nu se extindă şi să fie limitate proporţiile incendiului. Parcă şi natura a ţinut cu pompierii, vântul fiindu-le, de această dată, un aliat. Un chiştoc de ţigară, rămas aprins şi  aruncat la întâmplare de un trecător nesăbuit, ar fi motivul izbucnirii focului din mijlocul pădurii, dar rămâne ca pompierii să stabilească o cauză exactă. S-a luat în calcul ca focul să fi pornit de la un trăsnet, însă nu s-a găsit niciun indiciu în acest caz. Au fost afectate de incendiu circa 700 mp de vegetaţie forestieră, însă lucrurile puteau sta mult mai rău, cum, de exemplu s-a petrecut în 2007, în pădurea de pe muntele Dracsin. „Incendiul a izbucnit pe UPI şi UA17, în punctul Sturnul, pe o proprietate privată, neadministrată. Au fost făcute mai multe controale de inspectorii noştri, de la Garda Forestieră Argeş, în urmă cu ceva timp, dar proprietarii nu au putut fi identificaţi. La incendiu au intervenit şi cei de la Ocolul Privat Dragoslavele. A fost un incendiu de litieră, într-o pădure de pini. Cel mai probabil, focul s-a aprins de la o ţigară, pentru că nu există traseu turistic.”, a precizat Alin Mihai, inspector şef Garda Forestieră Argeş. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!