Auditorii Camerei de Conturi Argeş au fost în verificări la Primăria Valea Mare Pravăţ, în toamna anului trecut, între 5 şi 28 octombrie. Au fost verificate conturile de execuţie bugetară ale lui 2019, la activitatea proprie a comunei, dar şi a unităţii subordonate, Şcoala Gimnazială Valea Mare Pravăţ. Aceasta din urmă n-a înregistrat nicio abatere financiară, venituri suplimentare şi prejudicii fiind menţionate în dreptul activităţii Primăriei, în total 92.611 lei.
Localnicii n-au fost taxaţi pentru gunoi
Conform cadrului legal aplicabil, nu au fost stabilite, înregistrate şi urmărite la încasare, drepturile bugetare de natura taxelor speciale de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor solide, care să acopere integral costul efectiv al prestării serviciului de salubritate, pentru întreaga comunitate de la Valea Mare Pravăţ. Creanţele anului 2019, reprezentând taxa de salubritate provenind de la localnici, utilizatorii serviciilor şi nedebitate, au fost identificate a se ridica la suma de 65.555 lei.
Chiriaşii Primăriei n-au fost taxaţi
În 2019, chiriaşii sau concesionarii unor bunuri ale comunei Valea Mare Pravăţ, n-au fost taxaţi pentru folosinţa acestora. Inspectorii fiscali au stabilit că suma datorată de aceştia este de 8.565 lei, la care s-au calculat majorări de întârziere de 1.335 lei, rezultând o creanţă de 9.900 lei.
N-a fost actualizată baza de impozitare a bunurilor imobile
Un al venit suplimentar a fost înregistrat la Valea Mare după ce verificatorii de la Camera de Conturi au constatat că stabilirea impozitului pe clădiri, impozitul pe teren intravilan şi extravilan nu au fost calculate cu respectarea prevederilor în vigoare. Adică, nu au fost luate în considerare valorile impozabile prin Hotărâre de Consiliu Local.
În cazul clădirilor, în loc de 621 lei/metru pătrat figura în programul informatic de impozite şi taxe locale 608 lei/metru pătrat; la terenurile intravilane fâneţe, în loc de 23 lei/hectar era 21 lei/hectar; iar la impozitul pe teren extravilan fâneaţă figura 20 lei/hectar şi trebuia 22 lei/hectar.
Astfel, s-au diminuat veniturile proprii ale Primăriei cu 2.282 lei.
Şapte angajaţi au luat salariu mai mare decât al viceprimarului
Cel mai mare prejudiciu, de 8.821 lei, a provenit după ce şapte angajaţi din aparatul propriu al primarului au primit salarii peste nivelul maxim prevăzut de lege. S-a dovedit că, în luna iunie 2019, au fost stabilite şi plătite angajaţilor în cauză salarii brute care au depăşit indemnizaţia lunară a viceprimarului comunei Valea Mare Pravăţ, urmare a suplimentării salariului de bază lunar cu vouchere de vacanţă. Plata nelegală a constat în drepturile salariale, de 8.058 lei, la care s-au pus majorări de întârziere, de 763 lei.
S-a plătit nelegal creşterea salariilor în construcţii, firmelor care au lucrat în comună
În afara legii au fost făcute plăţi din credite bugetare la articolul „Active nefinanciare”, în sumă de 5.780 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor indirecte şi a profitului majorate contrar prevederilor legale în vigoare, cu referire la ajustarea valorii manoperei generată de necesitarea acoperirii creşterii cheltuielilor salariale din domeniul construcţiilor. Acestea au fost făcute la un număr de patru obiective de investiţii. La cheltuiala nelegală s-au adăugat şi majorări de întârziere, de 273 lei, totalul prejudiciului fiind 6.053 lei.
Fără implicaţii materiale, alte abateri evidenţiate
În timpul controlului, s-a verificat organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern, adică auditul intern. La acest obiectiv au fost menţionate ca deficienţe:
-deşi la nivelul Primăriei Valea Mare Pravăţ a fost elaborat un cod de conduită etică al funcţionarilor publici, acesta nu a fost aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local;
-nu a fost actualizată comisia de disciplină, pentru cercetarea disciplinară prealabilă a angajaţilor pentru cazurile în care se sesizează sau se înregistrează abateri;
-nu a fost constituită în Primărie echipa de gestionare a riscurilor;
-conducătorii compartimentelor nu au desemnat câte un responsabil cu riscurile, care să îi asiste în procesul de administrare a acestora;
-nu a fost elaborat registrul riscurilor la fiecare compartiment funcţional; şi nici un plan de măsuri de reducere a riscurilor;
-nu a fost elaborată, avizată şi aprobată o procedură operaţională referitoare la monitorizarea şi raportarea performanţelor, conţinând şi principalii indicatori de evaluare a performanţei, pentru fiecare obiectiv sau activitate necesară realizării acestuia.
La capitolul „calitatea gestiunii economico-financiare”, auditorii publici externi au menţionat în raportul final că la Valea Mare Pravăţ nu au fost luate măsuri de inventariere a bunurilor aparţinând domeniului public al localităţii, care trebuia publicat în Monitorul Oficial al României. Isabela FILIP