6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Elena Lasconi, despre deşeurile de la ARO: „Am credinţa că, până la sfârşitul anului, vom scăpa de ele”

Primarul Elena Lasconi s-a hotărât să ţină promisa conferinţă de presă în ziua în care s-au împlinit cinci luni de la depunerea jurământului. Expozeul său a cuprins un rezumat al celor 152 de zile trecute de la preluarea mandatului. „Am permanent lângă mine, pe birou, broşura din campania electorală. În general, primarii îşi uită promisiunile. Ce vreau să le spun câmpulungenilor este că eu nu îmi uit promisiunile. Cei trei piloni ai mandatului meu, pe care i-am explicat în programul campaniei electorale, au fost reconstrucţia oraşului, atragerea investitorilor şi dezvoltarea turismului.”, a punctat aceasta obiectivele pe care s-a angajat să le pună în practică. 

Candidatul Elena Lasconi a gândit reconstrucţia oraşului prin: curăţenie, infrastructură, sănătate, educaţie, spaţii verzi, patrimoniu, siguranţă şi smart city. La întâlnirea cu jurnaliştii, şefa Executivului a explicat ce acţiuni a gândit pentru fiecare dintre domeniile enumerate. „Infrastructura unui oraş este inima oraşului. Fără infrastructură nu putem avea pretenţia ca investitorii să vină în oraşul nostru. De asemenea, dacă nu îmbunătăţim calitatea vieţii cetăţenilor, nu avem cum să avem bunăstare la Câmpulung.”, a afirmat aceasta. 

În momentul în care vom scăpa de deşeuri, Elena Lasconi va spune public la cine a intervenit 

Primul punct al agendei sale de lucru, care a deschis prezentarea acţiunilor întreprinse în cele cinci luni, îl constituie deşeurile periculoase abandonate în hala incendiată de pe fosta platformă ARO. „Ştiu că, poate, pe mulţi nu-i interesează această problemă, dar acolo este o bombă cu ceas. Am fost de mai multe ori pe platformă, am văzut cum sunt depozitate deşeurile, nimeni nu ştie exact ce este în butoaiele ruginite, unele dintre ele fără capace, şi ce ar putea să se întâmple dacă aceste deşeuri intră în contact unele cu altele. Asta a fost prioritatea zero, deşi nu ţine de Primărie.”, a precizat aceasta. 

Primarul Lasconi spunea că a întocmit sute de hârtii, expediate apoi tuturor instituţiilor care ar putea sprijini municipalitatea. În plus, a luat legătura cu toţi generatorii de deşeuri şi i-a reunit într-o şedinţă, la care au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Mediu, ai Gărzii de Mediu şi secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Raul Pop. „Am credinţa că, până la sfârşitul anului, vom scăpa de ele. Am făcut foarte multe demersuri, unele dintre ele nu pot să le spun public, dar o să vi le spun în momentul în care vom scăpa de ele. Este greu, este complicat, nu numai din punct de vedere juridic, şi există şi foarte multă reticenţă din partea unor oameni care au plătit o dată ca să fie neutralizate deşeurile şi care nu mai pot sau nu mai doresc să plătească din nou ca acestea să fie neutralizate. Plus că unii au venit aici şi n-au reuşit să le identifice.”, a declarat primarul Elena Lasconi.

Subiectul deşeurilor, care a deschis conferinţa de presă, l-a şi încheiat, cu angajamentul primarului de a continua demersurile pentru a scăpa oraşul de reziduurile periculoase de la ARO. „Am certitudinea că ceea ce nu s-a întâmplat de atâţia ani voi face până la sfârşitul anului. Adică vom scăpa de ele.”, a repetat aceasta.     

Ca să nu mai cumpărăm apă îmbuteliată, vom avea cişmele în cartiere   

Legat de acelaşi domeniu al protecţiei mediului, primarul mai spunea că a purtat negocieri cu Financiar Urban pentru menţinerea taxei de salubritate la nivelul de anul trecut. „Nu vrem să creştem preţul gunoiului. Avem probleme cu persoanele juridice care nu-şi declară cantitatea de gunoi. Sunt foarte multe locuri din Câmpulung, pentru care cetăţenii plătesc gunoiul, în care agenţi economici aruncă saci cu resturi. I-am depistat cu bonuri de la anumite restaurante, ştim foarte clar cine sunt cei care aruncă în acele zone. Vom fi cu ochii pe ei! Vom face patrule cu Poliţia Locală şi vom creşte nivelul amenzilor pentru cei care sunt de rea credinţă şi aruncă gunoiul unde le vine la îndemână.”, sunt măsuri anunţate, sperăm şi aplicate, pentru mizeria excesivă de pe spaţiile publice.   

Colectarea selectivă, care ne plasează între ultimele locuri din ţară, a fost declarată o prioritate de către edil. La conferinţa de presă, Elena Lasconi a expus imaginea unui tomberon destinat depozitării gunoiului pe „căprării”. În doi ani, acest tip de containere va fi montat peste tot în oraş. 

În ideea reducerii cantităţii de sticle de plastic provenite de la apa îmbuteliată, pe care lumea o cumpără de la magazin, înlocuind astfel apa de la robinet, primăriţa spunea că va monta în fiecare cartier cişmele cu apă de izvor.  

„Ne dorim să atragem investitori, dar nu orice fel de investitori, ci ne interesează industriile nepoluante, pentru că vrem să transformăm Câmpulungul într-un oraş turistic.”, este alt deziderat legat de curăţenie şi sănătate, prin protecţia mediului. 

La Câmpulung, cele mai multe cereri pentru gaze 

În prima zi de mandat, 19 octombrie 2020, a început mobilizarea pentru sprijinirea câmpulungenilor în procedura de depunere a cererilor pentru branşarea la reţeaua de gaz. Care, fireşte, trebuie introdusă pe foarte multe străzi din Câmpulung. „Visul meu este să nu mai avem nicio stradă în Câmpulung fără gaz. Până în prezent, pe A.N.R.E. s-au depus aproape 700 de cereri, dintre care peste 70% au primit aviz tehnic favorabil din partea A.N.R.E. Nu avem certitudinea că toate cele 70% vor fi şi puse în practică. Înţeleg că sunt discuţii… Distrigaz, Guvern… nu se ştie cum îşi recuperează banii. Cert este că noi suntem premianţi, cel puţin, în judeţul Argeş, în ceea ce priveşte depunerea de cereri.” În afara acestui program, proiectul finanţat din P.O.I.M. înseamnă, în cifre, 44 de străzi, 1.124 de branşamente, 32.407 de metri liniari. Acestora li se alătură cele patru străzi rezolvate cu reţea de gaz prin GAL Câmpulung Muscel.         

„Vrem să avem la Câmpulung cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor”

O documentaţie la care se lucrează în prezent este Strategia de Mediu pentru schema de granturi „Elaborarea planurilor de atenuare şi adaptare la schimbările climaterice în municipalităţi”, prin programul RO – Mediu. „Pentru documentaţii sunt puşi la dispoziţie 125.000 euro şi putem să obţinem finanţări de până la 1 milion de euro, pe care putem să-i folosim pentru anvelopări, pentru a crea spaţii verzi. Am subliniat în Strategia de Mediu că vrem să avem la Câmpulung cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Îmi doresc acest lucru, pentru că vrem să atragem în Câmpulung oameni de calitate, oameni cu putere de cumpărare. Tele-munca nu mai este o chestiune a viitorului, ci una a prezentului. Atunci când îţi propui să te muţi într-un loc, oriunde altundeva, în afară de Bucureşti, Cluj, Oradea, oraşe mari, care sunt sufocate, te gândeşti la următorul lucru: unde îmi duc copilul la şcoală, dacă este aer curat, dacă este verde, dacă am unde să-mi petrec timpul liber ş.a.m.d. Spre asta mă îndrept.”, spunea Elena Lasconi. 

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!