19/04/2025

În cinci luni, au venit la Câmpulung peste 500.000 de euro numai din donaţii. Cu aceşti bani se fac lucrări la Spital şi Policlinică

Cei peste 500.000 de euro, aduşi la Câmpulung, de primarul Elena Lasconi, numai din donaţii, sunt destinaţi exclusiv domeniului medical. Suma va susţine lucrări la Spitalul Municipal şi la Policlinică, unde sunt propuse lucrări de reabilitare. Primele întreprinse de la construcţia clădirii care şochează cu aspectul dezolant la exterior, care se agravează odată pătruns în interior. Binefăcătorilor care au asigurat 150.000 de euro li se alătură primăriţa, care-şi va folosi premiul acordat de Europa FM, pentru a completa investiţia de la Policlinică. La conferinţa de presă, Elena Lasconi a punctat ce a făcut în domeniul Sănătăţii în cele cinci luni de mandat, cu accent pe jumătatea de milion de euro atrasă şi funcţionarea în sistem mixt a Spitalului Municipal.        

Niciun pacient internat după redeschiderea Spitalului nu s-a infectat cu COVID-19

Petiţia iniţiată înainte de a ajunge primar, în scopul redeschiderii Spitalului Câmpulung pentru bolnavii non-COVID, urmată de zeci de cereri către DSP Argeş şi insistenţe la Ministerul Sănătăţii, a avut efect: din 8 martie, cea mai importantă instituţie de sănătate din Nordul judeţului a început să ofere servicii medicale pacienţilor neinfectaţi cu coronavirus. În cele două săptămâni trecute de când Spitalul Municipal funcţionează în sistem mixt nu s-a înregistrat nicio infectare în rândul pacienţilor non-COVID. 

La conferinţa de presă, Elena Lasconi a enumerat proiectele implementate în domeniul Sănătăţii. În primul rând, programările se fac în sistem digitalizat. Oamenii nu se mai înghesuie în faţa Policlinicii, ci primesc SMS cu ora, medicul şi cabinetul la care trebuie să se prezinte. „Am fost în multe dimineţi acolo şi am văzut că stau câte trei-patru oameni în faţă. Vin cu mult timp înainte de programare.”, a constatat aceasta. 

Doar 25 de persoane din cele peste 450 nedeplasabile au vrut să se vaccineze 

În privinţa înfiinţării Centrului de Vaccinare, Lasconi crede că suntem un caz special în ţară, întrucât s-a reuşit acest lucru fără impact bugetar local. Peste 450 de persoane nedeplasabile au fost sunate ca să fie întrebate dacă doresc să li se administreze vaccinul. Doar 25 au răspuns afirmativ. „Am organizat echipe mobile şi i-am vaccinat pe cei care au dorit.”, a mai spus aceasta.

Alt lucru bifat pe partea de Sănătate: protocoale între medicii de familie şi cei din Spital. În baza acestui acord, numai dacă medicul de familie consideră că pacientul trebuie consultat de un coleg din Spital, acesta este direcţionat către unitatea medicală. Aşadar, nu se mai pune problema de buluc la Spital pentru orice. 

Proiect de screening pentru cancerul de col uterin şi tratament precoce

Primăriţa s-a referit la proiectul european cu fonduri P.O.C.A., în derulare, pentru care s-a constituit un parteneriat între Primărie şi Asociaţia Colegiul Pacienţilor, cu scopul de a elabora şi promova o Strategie de optimizare a serviciilor de asistenţă medico-sociale acordate de către unităţile publice din regiunile mai puţin dezvoltate. „Concret, vom identifica nevoile clare ale pacienţilor pentru a îmbunătăţi calitatea serviciului medical.”, şi-a propus Lasconi, împreună cu colaboratorii săi din domeniul medical. „Ce-i mulţumeşte, ce nu-i mulţumeşte, unde sunt timp „morţi”, dacă cumva cuiva îi trece prin cap să ceară pacienţilor o atenţie. Toate detaliile le vom afla după ce vom avea implementat acest proiect.” Tot în implementare şi tot prin P.O.C.A. este şi proiectul de realizare de screening pentru cancerul de col uterin şi tratament precoce, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. 

Pacienţii, testaţi gratuit la internare 

Iar în privinţa proiectelor implementate, lucrurile se prezintă astfel. S-au reorganizat secţiile Spitalului Municipal şi s-au creat circuite sigure, aprobate de DSP, pentru pacienţii non-COVID. „Au fost aprobate atât scriptic, cât şi fizic. În urmă cu două zile, am avut aprobarea, după ce au venit în teren. Cred că suntem o raritate în ţară, pentru că testăm gratuit pacienţii la internare. În majoritatea spitalelor, atunci când un pacient trebuie să se interneze, i se cere rezultatul testului PCR. La noi se face gratuit la internare.”, a anunţat aceasta. 

Creşterea numărului de prize de oxigen pentru pacienţii COVID, cu 60 de prize suplimentare, şi sisteme de monitorizare a oxigenului – siguranţă sunt alte lucruri îndeplinite în domeniul medical în răgazul de cinci luni, cu primar nou, dar şi cu director nou la Spitalul Municipal. „Fiecare medic şi asistent are câte un device, pe care îl poartă ca pe un medalion şi care măsoară exact cantitatea de oxigen. Există un protocol, în baza căruia se aeriseşte încăperea de mai multe ori pe zi… toate lucrurile sunt puse la punct, pentru ca oamenii să nu fie în pericol.”, a adăugat aceasta. 

La începutul lunii ianuarie, ISU Argeş a identificat 11 puncte din plafonul de conformare care n-au fost în regulă. Zece dintre acestea au fost rezolvate, rămânând de autorizat, în scurt timp, etajul I al Spitalului.   

Pediatria Spitalului şi Policlinica, renovate numai cu bani din donaţii  

Discuţiile întreprinse pentru sistemul de sănătate publică au condus la atragerea a peste o jumătate de milion de euro. 354.000 de euro au fost rezultatul campaniei întreprinse de Fundaţia „Primul Bebe”, care a ţinut licitaţiile în scopul reabilitării Secţiei Pediatrie a Spitalului Municipal Câmpulung. 

Alţi 100.000 de euro au binefăcătorul anonim pentru public. „Nu vreau să vă spun încă de la cine i-am primit, sunt în cont, pentru că aş vrea să fac o altă conferinţă de presă, ca să vi-i prezint pe aceşti oameni, cu care vom amenaja întreg parterul Policlinicii. Pentru alţi 50.000 de euro vreau să vă fac altă prezentare, sunt pentru partea de sus a Policlinicii. Cred că doar în acest sistem de donaţii puteam s-o facem, fiind o struţo-cămilă, spaţii închiriate, spaţii cumpărate şi spaţiile noastre. Nu am fi putut în veci, decât dacă am fi cumpărat spaţiile înapoi de la proprietari, să o reabilităm pe fonduri europene, prin Compania Naţională de Investiţii sau orice altă sursă de finanţare.”, a afirmat aceasta.

Lasconi spunea că se gândeşte să folosească în acelaşi scop premiul primit de la Europa FM, „Femei de milioane”, constând într-o lună de spoturi publicitare, pentru promovarea unei cauze sociale, spoturi difuzate de trei ori pe zi. „Îmi doresc, încă mă mai gândesc, dar spre asta înclin foarte tare, să anvelopăm şi să facem exteriorul Policlinicii. Ca să avem o Policlinică de top în Câmpulung.”, a încheiat aceasta. 

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!