Planurile anunţate recent de doi investitori din Bucureşti şi Brăila, de concesionare pe 49 de ani a terenului de 6.141 de metri pătraţi şi a clădirii fostului Spital Minier, au generat propuneri de investiţii din partea oamenilor locului. Cele două firme care au contactat Primăria Schitu Goleşti au anunţat o dublă intenţie de afacere în domeniul turismului: pensiune sau o tabără pentru copii. Muscelenii, care cunosc nevoile zonei, au plusat cu alte idei, de preferat, puse în practică de autorităţile locale. Aşa cum este un centru de îngrijire a bătrânilor, date fiind locurile extrem de puţine oferite de unitatea de la Rucăr şi azilul privat de la Câmpulung, care nu satisfac nici pe departe numărul solicitărilor. Primarul Tudorel Vasile Miriţă a explicat pentru fiecare opţiunile la îndemâna administraţiei locale pentru complexul de imobile al Spitalului Minier, în privinţa căruia s-au consumat, fără succes, mai multe încercări de valorificare a generosului spaţiu.
Pentru fosta unitate militară de la Lăzăreşti, concesionată în 2012, planurile s-au schimbat de mai multe ori. Construcţia sălii de evenimente s-a oprit acum doi ani, investitorul obţinând şi o scutire de impozit La fosta Unitate Militară Lăzăreşti, de doi ani, investiţia în construcţia unei săli de evenimente s-a oprit
Cele mai multe recomandări lansate Executivului înclină către redarea funcţiunii avute de unitatea spitalicească aflată în prezent într-o evidentă stare de degradare, nemaifiind întreţinută cu deceniile. Unul dintre cei care pledează pentru revenirea la destinaţia iniţială este Gabriel Biţă, care are următoarele sugestii pentru primarul Miriţă: „Referitor la locaţia Spitalului Minier, Primăria şi Consiliul Local nu pot dezvolta un proiect prin fonduri europene pentru redeschiderea spitalului (sau a unui ambulatoriu) sau a unui centru social, la care, cu timpul, să se poată alătura şi oameni de bună credinţă sau firme din comună şi nu numai, pentru îngrijirea bătrânilor fără de ajutor? O idee care să fie în folosul comunităţii şi al unei persoane. De asemenea, pentru locaţia fostei unităţi militare, o idee ar fi să se dezvolte un proiect de tabără de copii pentru recreere şi refacere, cu toate facilităţile şi cu ateliere meşteşugăreşti tradiţionale locale sau judeţene.”
Spre deosebire de Spitalul Minier, a cărui concesionare se încearcă în prima jumătate a anului, dacă tot s-au ivit două firme interesate, fosta bază de la Lăzăreşti face obiectul unui contract vechi de zece ani. Care, însă, nu-şi arată efectele turistice pentru localitate, deoarece investiţia, nefiind finalizată, nu este funcţională nici astăzi. Deşi a trecut un deceniu de când ansamblul de imobile a fost concesionat unui privat cu afaceri în localitate. În urmă cu doi ani, Claudiu Lupaş, reprezentantul firmei care a preluat, terenul şi construcţiile fostei Unităţi Militare Lăzăreşti, i-a anunţat pe aleşii locali ce are de gând cu imobilul. Investiţii, susţinea delegatul firmei Contact Trident SRL, chiar dacă planurile i-au fost date de mai multe ori peste cap, prin ratarea finanţărilor propuse. În primăvara anului 2019, când fostului director al matriţeriei Fontana şi, totodată, reprezentant al Contact Trident, atât în 2012 – anul concesiunii -, cât şi în 2019, i s-a cerut o informare despre stadiul concesiunii fostei U.M. Lăzăreşti, planurile erau următoarele: construcţia unui stadion, a unei tribune de fotbal, a vestiarelor necesare pentru două echipe de fotbal, pentru care Lupaş spunea că aşteaptă o finanţare de aproximativ 50 de milioane de euro.
Planurile privitoare la edificarea stadionului au picat, de vreme ce răspunsul primarului Miriţă la propunerile despre revigorarea celor două clădiri – fostul spital şi fosta unitate militară – punctează alte intenţii ale privatului. „Apreciez ideile, o să ne aplecăm asupra lor, însă trebuie să ţinem seama şi de alte elemente. Spre exemplu, la Spitalul Minier sunt excluse activităţile medicale, de îngrijire sau de Medicină primară. Pentru fosta U.M. există un regim de contract de concesiune din 2011, s-au renovat de către concesionar clădirile administrative, s-a început şi construirea unei săli mari de evenimente, scopul concesiunii fiind cazarea copiilor în tabere de odihnă şi cantonamente pentru sportivi. Din păcate, în ultimii doi ani, nu au mai continuat investiţiile. Investitorul a fost invitat de curând la o discuţie în cadrul Consiliului Local, în care i s-a cerut să continue lucrările şi să asigure punerea în funcţiune a obiectivului concesionat.”, a anunţat Tudorel Vasile Miriţă.
Ca să ajute acest investitor cu planurile blocate, pe 23 februarie 2021, Consiliul Local Schitu Goleşti a aprobat reducerea la plată cu 50% a taxei lunare pe clădiri şi a penalităţilor de întârziere datorate. SC Contact Trident SRL, titularul contractului de concesiune din 2012, va plăti jumătate din valoarea obligaţiilor din 2020.
Oamenii văd mai potrivit un azil de bătrâni în incinta fostului spital
Dacă nu se poate spital sau ambulatoriu, atunci un centru social – insistă Gabriel Biţă – „sau orice altceva care să fie în folosul comunităţii şi al unei persoane. Cu siguranţă, idei sunt, decât că trebuiesc centralizate şi analizate, iar oameni de valoare să dezvolte proiecte, care să atragă fonduri europene. Mulţumesc că acordaţi atenţie. Eu am expus o idee şi sper că nu deranjează, doar aşa putem progresa spre mai bine.”
Tot pentru domeniul social pledează şi Ileana Costea, în eventualitatea repunerii în funcţiune a vechiului spital, completată de Marcela Cimpoca: „Aceleaşi gânduri şi dorinţe mă preocupă de câte ori trec prin faţa fostului Spital Minier, unde, cu câteva zeci de ani în urmă, am fost operată de apendicită şi de polipi. Pe afară este o clădire cu o arhitectură deosebită, un efort trebuie depus şi transformarea într-un edificiu socio-medical de tip azil de bătrâni cred că ar veni în sprijinul comunităţii. Chiar dacă pare un vis greu de realizat, să ne gândim că tineri sunt din ce în ce mai puţini, dar populaţie de vârsta a treia, din ce în ce mai multă.”
Potrivit primarului de la Schitu Goleşti, Primăria nu are de ales în materie de investitori pentru fostul spital, lăsând să se înţeleagă că Primăria nu se poate înhăma la o asemenea sarcină: reabilitare şi întreţinerea unei activităţi sociale derulate în spaţiul respectiv. Cum toate strădaniile de a o transfera cuiva capabil s-o restaureze şi s-o fructifice printr-o afacere medicală nu s-au concretizat, autorităţile au acceptat oferta primită toamna trecută. Prin urmare, au demarat formalităţile de concesionare care, în această lună, vor adăuga studiului de oportunitate caietul de sarcini.
„În ultimii 15 ani, au fost mai multe încercări de a reda clădirii destinaţia iniţială, anume clădire spitalicească, şi aş aminti, spre exemplu, discuţiile cu reprezentanţii MedLife sau concesionarea imobilului către o societate condusă de un reputat medic urolog. Din păcate, timpul şi lipsa de folosinţă şi-au pus amprenta pe acele ziduri, spaţii, iar concluzia este că Spitalul Minier nu mai poate servi desfăşurării unor acte medicale. Cred că acea clădire cu o arhitectură deosebită, care are, totuşi, o structură de rezistenţă solidă, poate fi pusă în valoare.”, a conchis primarul Miriţă.
Magda BĂNCESCU