Primăria Câmpulung a plătit lucrări neefectuate la Piaţa Primăriei şi Colegiul Tehnic
De curând, Curtea de Conturi a prezentat raportul privind finanţele publice locale pe anul 2019 la nivelul judeţului Argeş.
Anul trecut, Curtea de Conturi a exercitat controale asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public la 48 de entităţi din judeţul nostru, unităţi administrativ teritoriale şi instituţii publice. În Muscel, au fost verificate conturile de execuţie pe anul 2019 la Primăriile Câmpulung, Boteni, Bughea de Jos, Davideşti, Ţiţeşti şi Valea Mare Pravăţ, dar şi la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, Muzeul Municipal Câmpulung şi Edilul CGA SA Câmpulung.
În afara conturilor de execuţie, auditorii Camerei de Conturi Argeş au mai urmărit legalitatea contractării sau garantării, precum şi a utilizării şi rambursării finanţelor rambursabile la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale; activităţile financiare şi a administrării patrimoniului de către instituţiile publice; controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale de către regiile autonomie de interes local şi societăţi comerciale cu capital integral sau majoritar al unităţilor administrativ-teritoriale.
La Primăria Câmpulung, auditorii au verificat conturile de execuţie bugetară a anului 2019 între 4 martie şi 16 aprilie 2020, la final anunţând ca abateri suma de 681.020, din care 73.495 lei, prejudicii şi 607.525 lei, abateri financiar contabile.
Cea mai mare valoare, de 607.525 lei, a fost reliefată la obiectivul „abateri financiar contabile. Cei care au controlat au menţionat în raport că au fost menţinute nejustificat în debitul contului „Active fixe corporale în curs de execuţie” şi raportate eronat prin situaţiile financiare întocmite la 31 decembrie 2019 lucrări de investiţii finalizate şi recepţionate, concretizate în bunuri de natura construcţiilor, aparţinând domeniului public al Municipiului Câmpulung. În timpul misiunii de audit financiar, angajaţii Primăriei Câmpulung au identificat activele fixe corporale finalizate şi le-au transferat în conturile corespunzătoare, pe baza unor note contabile, abaterea fiind astfel remediată operativ.
Restul sumei, menţionată ca abatere de către auditorii Camerei de Conturi Argeş, de 73.495 lei, a provenit după efectuarea a două plăţi nelegale.
23.109 lei a fost contravaloarea cantităţilor de lucrări acceptate la plată şi decontate, dar neexecutate la obiectivul de investiţie „Modernizare, reabilitare şi recompartimentare interioară a clădirii Colegiului Tehnic Câmpulung”, la care se pun şi majorările de întârziere, de 924 de lei, rezultând, în acest proiect o plată nelegală de 24.033 lei.
Un alt virament în afara legii s-a efectuat pentru „Amenajarea Pieţei Primăriei Câmpulung”, în sumă de 49.462 lei, la fel, pentru lucrări acceptate la plată, decontate, dar neexecutate.
Tot prejudiciul, de 73.495 lei, a fost recuperat pe parcursul acţiunii de verificare.
Fără implicaţii pecuniare, s-au mai constatat nereguli în ceea ce priveşte efectuarea activităţii de audit public intern, care n-a fost organizat în conformitate cu reglementările în vigoare. Astfel, un post prevăzut şi ocupat nu a putut asigura acoperirea integrală, într-o perioadă de trei ani a sferei auditabile identificate la nivelul activităţii proprii a Primăriei şi a entităţilor subordonate, plus că n-a existat o supervizare a misiunilor de audit public intern. În plus, economiştii care au fost în control la Primăria Câmpulung au anunţat că nu a fost făcută, cu respectarea reglementărilor aplicabile în vigoare, inventarierea generală a activelor, datoriilor şi a capitalurilor proprii deţinute de Municipiu Câmpulung la 31 decembrie 2019, adică n-au fost incluse în cadrul operaţiunilor menţionate a tuturor elementelor patrimoniale, şi n-au fost respectate cerinţele legale de derulare a acesteia.
La finalul controlului, auditorii au formulat o opinie contrară, deoarece:
-situaţiile financiare nu au fost întocmite din toate punctele de vedere semnificative în conformitate cu cadrul general de raportare financiară aplicabil în România;
-situaţiile financiare nu prezintă o imagine reală şi fidelă a poziţiei financiare, a performanţei sau a modificării poziţiei financiare a entităţii;
-modul de administrare a patrimoniului public şi privat al Municipiului Câmpulung, precum şi execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli nu respectă principiile legalităţii şi regularităţii, întrucât valoarea cumulată a erorilor şi abaterilor de la legalitate şi regularitate constatate se situează peste pragul de semnificaţie de 2%.
Controlorii au lăsat mai multe recomandări administraţiei locale, printre care să dimensioneze corespunzător compartimentul de audit intern, astfel încât să acopere integral, într-o perioadă de trei ani, activitatea proprie a Primăriei, dar şi celor 21 de entităţi publice subordonate; şi să supună spre analiză şi aprobare Consiliului Local Câmpulung, sub formă de proiect de hotărâre, modificările necesare. Plus că trebuie efectuat, valorificat şi înregistrat în contabilitate rezultatul inventarierii patrimoniului pentru exerciţiul financiar al anului 2020, respectiv prin includerea în cadrul operaţiunilor menţionate a tuturor elementelor patrimoniale aflate în proprietatea municipiului, precum şi prin respectarea cerinţelor legale de derulare a acesteia. Isabela FILIP