27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Coasta Grui, legătura între străzile Richard şi Drăceşti, propusă pentru reabilitare

Deocamdată, Consiliul Local a aprobat întocmirea studiului de fezabilitate, ale cărui costuri trebuie să se regăsească în bugetul pe 2021

 Deocamdată, Consiliul Local a aprobat întocmirea studiului de fezabilitate, ale cărui costuri trebuie să se regăsească în bugetul pe 2021

 

Dacă municipalitatea va găsi sursa de finanţare pentru lucrarea propriu-zisă, Coasta Grui are potenţialul de a deveni cel mai atractiv drum de pe teritoriul Câmpulungului pentru amatorii de mişcare. La fel de puternice sunt argumentele legate de utilitatea lui, în situaţia producerii unei alte alunecări de teren în Mărcuş, putând servi ca arteră de rezervă, pentru deplasarea locuitorilor cartierului cu un sol capricios, afectat de izvoare subterane. Deocamdată, Coasta Grui a făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Local, aprobată pe 25 februarie 2021, hotărâre iniţiată de consilierii grupului POL Câmpulung, Dorin Mirea, Dan Şain şi Octavian Dumitraşcu. La propunerea acestora, votată de colegi, va fi întocmit un studiu de fezabilitate, din care să reiasă soluţia de reabilitare sau de amenajare a acestei străzi. 

Prima iniţiativă de Consiliu, pentru o investiţie propusă de opoziţie, după mandate bune de pauză

Ani la rând, Evenimentul Muscelean a pledat pentru lansarea de iniţiative utile pentru oraş de către consilierii locali care, în mandatele trecute, s-au complăcut să ridice mâna la hotărârile propuse de primar. Ultima dată când un grup politic, component al Legislativului municipal, a convins Executivul să accepte introducerea în bugetul local a unei investiţii noi, în completarea listei anuale a Primăriei, a fost în primăvara anului 2017. Atunci, liberalii i-au sugerat lui Liviu Ţâroiu execuţia unui teren sintetic de fotbal în Câmpulung, iar primarul a fost de acord să insereze această idee în bugetul anului respectiv, cu o alocare de 40.000 de lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic.

Însă, la acel moment, completarea programului de lucrări şi documentaţii propus de Executiv nu s-a făcut prin intermediul unei hotărâri de Consiliu – căci ar fi însemnat un efort prea mare pentru liberali ca să conceapă documentaţia premergătoare -, ci pe bază de propunere, înaintea aprobării bugetului. 

Noul mandat lasă impresia unei atitudini diferite, în sensul constructiv, de vreme ce, după doar patru luni, apar pe ordinea de zi două hotărâri iniţiate de un partid de opoziţie. Primul, pentru care aleşii de la Partidul Oamenilor Liberi au primit reacţii pozitive, inclusiv de la primar, priveşte Coasta Grui, propusă pentru reabilitare. 

„(…) Având în vedere faptul că, la nivelul municipiului Câmpulung, avem în domeniul public strada Coasta Grui, drumul care face legătura între strada Richard şi strada Drăceşti, considerăm că este necesar şi oportun ca acest drum să fie reabilitat. În urma studiului va reieşi dacă este oportun ca acest drum să fie reabilitat pentru trafic pietonal sau pentru trafic auto. Din câte cunoaştem, documentaţia cadastrală a acestui drum nu este efectuată, motiv pentru care este necesar a se lua măsuri pentru înscrierea în evidenţa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.”, este un fragment al argumentaţiei care susţine iniţiativa de Consiliu.

Pentru unul dintre iniţiatori, Dorin Mirea, Coasta Grui este cel mai frumos drum de pe teritoriul municipiului, concurat de cel care coboară de la Măţău la Bilceşti. Motivele de natură estetică sunt dublate de cele de ordin funcţional, care ar salva Mărcuşul în situaţia repetării fenomenului de surpare a Căii Drăceşti, care îngustase calea de legătură cu oraşul la sub un sens de mers.                        

Primarul Elena Lasconi: „Sunt 100% pentru”

Înainte de votul în Consiliul Local, Elena Lasconi a dezvăluit că a aflat despre această rută în timpul unei discuţii purtate cu preşedintele POL Câmpulung. „Sunt mai multe variante, inclusiv varianta pentru mountain-bike, pe care vrem s-o facem aici. Vrem să facem din Câmpulung locul cu cele mai faine rute de mountain-bike din România şi, de ce nu, din Europa. Vrem să avem turişti şi oameni pasionaţi, oameni de bună calitate, care vin pentru ciclism la Câmpulung 8 luni din 12. Sunt 100% de acord să facem ceva cu Coasta Grui, dar trebuie să vedem dacă mergem pe asfalt, pur şi simplu, sau dacă gândim ceva care să aibă coerenţă cu aceste trasee de mountain-bike. Poate că ar trebui să ne aşezăm la masă şi să vorbim despre aceste lucruri, dar important este să dăm drumul la un studiu de fezabilitate. Sunt 100% pentru, dar trebuie să ştiţi mai multe despre ce vreţi să facem.”, a precizat în plen primarul Elena Lasconi, căruia preşedintele de şedinţă, Ionel State, i-a şoptit: „Şi sursa de finanţare”, a şoptit State. Adică iniţiatorii să indice sursa fondurilor pentru execuţia lucrării. 

Sursa de finanţare a documentaţiei tehnico-economice a cărei întocmire a fost încuviinţată de către aleşii municipali o constituie bugetul anului 2021, în care trebuie să se regăsească sumele necesare studiului premergător proiectării şi execuţiei. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!