23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

O parte din banii păstraţi în buget, ca să-i fie plătiţi lui Marcel Proca în contul spaţiului din Casa de Cultură, vor fi folosiţi pentru strada Drăceşti

  • Motivul pentru care tranzacţia nu s-a finalizat în acest an îl constituie nişte nereguli în actele deţinute de omul de afaceri  

Banii puşi de-o parte în bugetul lui 2022 pentru cumpărarea părţii private din Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” nu se vor cheltui în acest an, prin urmare, vor fi folosiţi la alte nevoi ale Primăriei ivite la sfârşit de an. La şedinţa ordinară a Consiliului Local ţinută săptămâna trecută, rectificarea de buget aflată pe ordinea de zi a privit şi distribuirea sumei destinate achitării preţului convenit cu omul de afaceri Marcel Proca altor investiţii propuse în această perioadă. Serviciul de Dezvoltare Urbană al Primăriei a solicitat disponibilizarea celor 1.050.000 lei de la achiziţia aripii deţinute de firma afaceristului piteştean şi virarea ei altor obiective. Aşadar, bugetul nu scapă de povara unor cheltuieli uriaşe precum acoperirea preţului acţiunilor răscumpărate de la Financiar Urban şi a celui plătit lui Marcel Proca. Tranzacţia cu Gheorghe Văsâi, în valoare de 3,15 milioane de lei, pentru parchetul de 31% din acţiunile Edilului, se va finaliza în acest an. Însă contractul pentru vânzarea-cumpărarea spaţiului din Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” va fi lăsat pentru la anul, deci, suma necesară achitării preţului se va regăsi şi în bugetul pe 2023.

  • Tranzacţia cu Proca, propusă a fi finalizată în 2022, a picat  

La sfârşitul anului trecut, când s-a aprobat comisia de negociere directă a preţului de achiziţionare, s-a stabilit şi preţul maxim pe care aceasta îl putea oferi în cadrul procedurii de negociere: 217.726 euro, cât rezultase din raportul de evaluare. Două luni mai târziu, când a fost aprobat bugetul acestui an, s-au pus de-o parte 500.000 lei pentru această achiziţie. Pe parcurs, conturându-se intenţia proprietarului de a vinde la preţul dorit de municipalitate – chiar mai puţin decât îşi propusese să ofere -, prin rectificare bugetară a fost asigurat întregul preţ al tranzacţiei, 1.050.000 lei, pentru spaţiul cu suprafaţa construită de 458,37 mp, teren intravilan în suprafaţă indiviză de 200,27 mp şi suprafaţa exclusivă de 6,47 mp.

Primăria Câmpulung a obţinut un preţ cu 60.000 euro mai redus. Evaluarea patronului piteştean se cifra la aproximativ 270.000 euro, iar a Primăriei era de puţin peste 217.000 euro. Negocierea a condus la un cost total de 210.000 euro suportat de bugetul Câmpulungului, pentru întregirea proprietăţii asupra unei clădiri monument istoric. Preţul final a fost acceptat de vânzătoarea – proprietară Tipcomp, prin reprezentantul său, Marcel Proca.

La începutul lunii octombrie, părţile trebuiau să se întâlnească la notar, însă achiziţia a fost contramandată din cauza unor probleme constatate în actele deţinute de vânzător. Se pare că în momentul trecerii spaţiului de la Tiparg la Tipcomp, firmele lui Marcel Proca, n-a fost respectat dreptul de preempţiune al Municipiului Câmpulung, ca deţinător al clădirii Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, care trebuia întrebat cu prioritate dacă este interesat să cumpere. Astfel, tranzacţia a picat până când va fi clarificată această inadvertenţă apărută în documentele societăţii vânzătoare.

  • Mai bine de jumătate din banii păstraţi pentru Casa de Cultură vor fi cheltuiţi în alte scopuri

Nemaiputându-se consuma suma de 1.050.000 lei în acest an, cei de la Investiţii au propus Executivului, iar Executivul, la rândul său, a propus Consiliului Local cheltuirea ei parţială pentru următoarele obiective:

  • 30.000 lei pentru un sistem de gestionare a temperaturii ambientale;
  • 30.000 lei pentru reabilitarea apartamentului nr.2 din strada Costel Constantinescu, nr.8, blocul 4, scara A, parter;
  • 4.000 lei pentru o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, la Primăria Municipiului Câmpulung;
  • 2.600 lei pentru amenajarea spaţiului verde în zona Grădişte;
  • 500.000 lei pentru reabilitarea străzii Drăceşti;
  • 29.620 lei vor fi utilizaţi pentru acoperirea contribuţiei Primăriei la proiectele cu fonduri europene nerambursabile.

Diferenţa de 453.780 lei va majora fondul de rezervă bugetară. În cazul lucrărilor enumerate, spaţiul verde de la Grădişte şi strada Drăceşti, este vorba despre diferenţe ale costurilor angajate de Primărie pentru execuţia investiţiilor respective. Aşadar, 596.220 lei din suma care ar fi trebuit să-i fie achitată firmei lui Proca va fi folosită în acest rest din 2022.

Studiile programate de Primărie pentru anul viitor, sacrificate pentru a rezolva cele două belele  

„Moştenirea” preluată de la administraţiile precedente costă bugetul Câmpulungului 4,2 milioane de lei, bani care, preponderent, au trebuit găsiţi în cursul anului, sacrificându-se alte propuneri ale Executivului. Elena Lasconi spunea la şedinţa de Consiliu că s-a renunţat la mai multe documentaţii care trebuiau pregătite pentru anul viitor, ca să poată fi achitate preţurile celor două tranzacţii şi, în special, cel aferent răscumpărării acţiunilor Edilului, care trebuie încheiată până în luna decembrie.

„Avem două belele care trebuiau rezolvate în ultimii zece ani, dacă nu mai de mult, cum ar fi acţiunile de la Edilul, cum ar fi spaţiul de la Casa de Cultură, care au rămas „în aer”. Gândiţi-vă că asta ar însemna pentru noi o altă povară, de unde o scoatem dacă dumneavoastră ştiţi foarte bine că avem bani în buget doar pentru funcţionarea Primăriei?”, a fost riposta primăriţei la acuzaţiile social-democratului Constantin Ivan privitoare la intenţia municipalităţii de a se împrumuta.

În completarea şefei Executivului, city-managerul Ioana Marcu spunea că: „Anul acesta, am făcut nişte eforturi extraordinare pentru Edilul. Trebuie să continuăm eforturile pentru Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Aceia sunt o poală de bani care ne incapacitează pe alte proiecte pe care le avem în dezvoltare. Studiile costă destul de mult, în paralel, avem deja proiecte cu cofinanţare deja. Din cauză că am făcut aceste eforturi cu Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Edilul, n-o să mai avem bani la anul de ele.”

  • În ’73, Întreprinderea Poligrafică Argeş a obţinut parterul clădirii

Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” a fost construită în anul 1907, prin subscripţie publică, şi a fost sediul Primăriei, până în anul 1968 când, după o nouă împărţire administrativ-teritorială, aceasta a devenit sediul Casei de Cultură. Prin Decizia nr.62/27.02.1973, a fostului Comitet Executiv al Consiliului Popular al judeţului Argeş, s-a transmis o parte din parterul imobilului Întreprinderii Poligrafice Argeş.

Beneficiind de prevederile Legii 15/1990 privind reorganizarea unităţilor de stat în unităţi comerciale şi regii autonome, aceasta a întocmit documentaţia pentru obţinerea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate, din 7 decembrie 1993, în care a fost inclus şi parterul monumentului istoric.

În răstimpul care s-a scurs din anul 2000, zona de tipografie a rămas în continuare în proprietatea privată a SC Tiparg SA, apoi a SC Tipcomp SRL.  Conform documentaţiei cadastrale, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” are o suprafaţă totală construită la sol de 1.112,61 mp şi un regim de înălţime p+1. Din suprafaţa totală a imobilului, proprietatea SC Tipcomp SRL, din Piteşti, a cărei cumpărare se doreşte, constă în: C1, având denumirea generică de tipografie, cu o suprafaţă utilă de 279,44 mp, respectiv suprafaţă construită la sol de 400,54 mp; C2 – grup sanitar, cu o suprafaţă utilă de 31,61 mp, respectiv suprafaţă desfăşurată de 57,83 mp.

Casa de Cultură Câmpulung este încadrată în lista monumentelor istorice din 2015, sub denumirea Clădirea Primăriei, azi, Palatul Culturii – municipiul Câmpulung. Ea este înscrisă şi în Inventarul bunurilor care aparţin domeniul public al municipiului Câmpulung, însuşit de Consiliul Local prin Hotărârea nr.72/23.09.1999.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!