26/04/2025

Managerul Spitalului Municipal Câmpulung, dr.Mădălin Iordache: „Spitalele sunt locuri în care trebuie să tratezi nişte bolnavi, nu numai anumiţi bolnavi!”

Spitalul Municipal Câmpulung şi-a redeschis porţile, începând cu data de 8 martie, şi pentru pacienţii non-COVID. Accesul acestora e însă restricţionat, internarea fiind permisă doar după  efectuarea testului RT-PCR. Mai mult decât atât, cazurile uşoare vor fi redirecţionate către medicii de familie, iar în spital vor fi acceptate doar urgenţele reale.

„Nu poţi să-i interzici unui bolnav să intre într-un spital!”

Despre acest subiect a vorbit managerul Spitalului Municipal Câmpulung, medicul Mădălin Iordache, la ultima emisiune „Cu cărţile pe faţă”, difuzată de Muscel TV, punctând faptul că un spital trebuie să fie deschis pentru orice pacient care are, într-adevăr, nevoie de ajutor medical. „Deja a trecut un an, nu ne dăm seama că dracu’ nu e atât de negru şi că virusul ăsta, deşi a devenit din ce în ce mai şmecher, este mai uşor de tratat în situaţia asta, şi dacă nu înţelegem că alte state au făcut-o de la început, că trebuie să trecem peste teama asta – acum avem şi vaccin – , că spitalele sunt nişte locuri în care trebuie să tratezi nişte bolnavi, nu numai anumiţi bolnavi! Bine, dacă nu ăsta e specificul spitalului. Nu poţi să-i interzici unui bolnav să intre într-un spital, dacă are o problemă de sănătate, pe motiv că acolo sunt trataţi alţi bolnavi, pentru că aşa s-a hotărât. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru, acum că se deschide spitalul, este că cei din jur sau din oraşul Câmpulung pot să aleagă. Vor să vină la noi la spital? Da, de data asta pot!”, a precizat medicul Iordache.

Program limitat la Compartimentul Primiri Urgenţe

Toate secţiile Spitalului Municipal Câmpulung vor fi funcţionale, însă, nu va fi chiar aşa de uşor de ajuns acolo pentru pacienţi. În plus, Compartimentul de Primiri Urgenţe va avea un program limitat. „În principiu se vor deschide toate secţiile spitalului, cu amendamentul că pentru Compartimentul de Primiri Urgenţe, din cauza lipsei de personal, nu se vor asigura urgenţe decât în cazul celor venite cu ambulanţa şi nu din cele venite la poarta spitalului cu, să zicem, au, mă doare capul! Dacă, Doamne fereşte, vine un cetăţean cu degetul tăiat el va fi primit pentru primul ajutor, cum până acum nu se întâmpla. Pentru CPU, şi asta a fost înţelegerea cu DSP, până găsim personal, de astăzi (n.r. 4 martie), din fericire, domnul doctor Honorius Stuparu şi doamna doctor Carmen Fătu au fost de acord să revină în cursul dimineţii, adică în intervalul 8.00 – 15.00, se vor primi şi urgenţe non-COVID. În restul timpului, adică după-amiază, în zilele lucrătoare, sâmbăta şi duminica, urgenţe non-COVID nu vom primi din două motive: din cauza lipsei de personal din CPU, iar în al doilea rând din cauza structurii speciale a Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă care, în afară de lipsa de personal, în primul rând medical superior, nu avem decât aceeaşi doi medici care au ţinut spitalul de atâţia ani şi îl ţin în continuare, am beneficiat, să zic iarăşi, între ghilimele, de schiţele celor de la DSP, în sensul că nu s-a dorit împărţirea şi Secţiei de ATI în COVID şi non-COVID, şi păstrarea acestei secţii integral pentru COVID şi amenajarea unor spaţii, dar nu de anestezie şi terapie intensivă, ceea ce se numeşte în ordinul respectiv de terapie intermediară, post-operatorie, adică acele paturi nu pot să asigure îngrijiri de nivel înalt. Evident, dacă e o operaţie de nivel de urgenţă o putem face că nu avem încotro, dar, având în vedere că nu sunt decât şase paturi, ne vom limita la operaţii de mai mică anvergură, în principiu ceea ce cunoaşte populaţia cu anestezie locală şi rahidiană.”, a mai declarat managerul Spitalului Municipal Câmpulung.

Nimeni nu intră fără test RT- PCR negativ

Musai, toate persoanele care ajung la spital trebuie să treacă mai întâi pe la medicul de familie, iar internarea acestora, dacă e cazul, va fi condiţionată de rezultatul testului RT-PCR. „În spitalul nostru, în aripa non-COVID, nu va intra nimeni fără test PCR negativ. Pentru internările programate, rugămintea noastră este să se adreseze medicului de familie care să le elibereze un bilet de trimitere. Ulterior, pentru medicii la care se pot programa în Ambulatoriul de Specialitate, să facă această programare în Ambulatoriu, după care vor fi programaţi la internare. În data respectivă, vor veni dimineaţa, li se recoltează testul PCR, îşi aşteaptă rezultatul testului, într-o zonă tampon, chiar dacă nu au niciun simptom, nu mai vorbim de cei care dezvoltă simptome între timp. În momentul în care testul PCR soseşte, după-amiază, negativ, vor avea acces în aripa non-COVID a spitalului.”, susţine medicul Mădălin Iordache.

Spitalul nu e un loc de promenadă

Există şi riscul ca spitalul să fie închis din nou, dacă politicul îşi bagă coada, iar oamenii nu vor înţelege că unitatea medicală nu e un loc de promenadă. „Pentru ca spitalul să rămână deschis e nevoie doar de două lucruri: păcătoasa asta de voinţă politică, după părerea mea, şi optica nu s-a schimbat, repet, dar şi de înţelegerea oamenilor de a privi spitalul altfel. De a privi spitalul ca un loc în care vii atunci când eşti chemat sau, Doamne-fereşte, ai o nevoie urgentă şi încerci să ai încredere în cel la care ai venit. Dacă venim de la început când vrem, supăraţi, şi cu ce ştim noi că vrem, nu cred că va fi bine.”, a încheiat medicul Iordache. 

10 urgenţe în prima zi de non-COVID a Spitalului Municipal

Andrei Aron, consilierul pe probleme de sănătate al primarului: „În afară de bucuria „animării” spitalului şi revenirea la viaţă a blocului central, pot să vă spun că au fost peste 10 prezentări în urgenţă până la ora actuala (n.r. ora 14.30), în principal, pentru Cardiologie şi Ortopedie. Toate aduse de ambulanţă. Conducerea spitalului supraveghează şi coordonează de aproape activitatea. Ca prim semn, da, oamenii înţeleg importanţa respectării noilor reguli.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!