Cele mai importante noutăţi din domeniul Învăţământului, transmise de viceprimarul Nicolae Zaharia, în calitate de coordonator al acestui domeniu, privesc intenţiile de investiţii la cele două colegii câmpulungene. Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” intenţionează să acceseze o finanţare pentru reabilitarea internatului şi a bibliotecii şcolii, iar Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” are planuri similare tot pentru internat. Finanţatorul este Compania Naţională de Investiţii, for căruia municipalitatea i-a înaintat mai multe proiecte. Iată că şi cele două licee importante aspiră la fonduri guvernamentale pentru a-şi pune la punct clădiri anexă, care nu pot fi reparate din rezerva locală.
Prima problemă rezolvată la şcoli: centrale termice acolo unde a fost nevoie
Dacă ADP, Edilul şi Piaţa sunt domenii cu care profesorul Nicolae Zaharia se familiarizează, de nevoie, după încredinţarea acestor ingrate sectoare de către primar, în schimb, la Învăţământ, vicele trebuie să se simtă precum „peştele în apă”. Intervalul noiembrie – decembrie a constituit startul discuţiilor cu managerii de şcoli, în vederea înaintării propunerilor de buget. „Dar prioritar a fost momentul redeschiderii şcolilor, consideră Nicolae Zaharia. Era clar că va veni momentul în care copiii se vor reîntoarce la şcoală şi acest lucru s-a întâmplat pe 8 februarie. Înainte am avut câteva întâlniri special pe această temă. În tot acest interval, am avut discuţii legate de pregătirea şcolilor, nu numai din perspectiva contextului pandemic, ci şi de problema căldurii în şcoli. Au apărut anumite probleme, dar au fost rezolvate prin rectificarea bugetară de la sfârşit de an, şi anume montarea unor centrale acolo unde a fost nevoie.”, a afirmat Zaharia.
Personalul unei farmacii din oraş asigură servicii medicale la trei unităţi şcolare
Pandemia a obligat Primăria să asigure şcolilor necesarul de măşti şi dezinfectanţi. Costurile vor fi acoperite printr-un program cu fonduri europene, în valoare de 1.742.000 lei, de care viceprimarul s-a ocupat, fiind depusă în acest moment cererea de finanţare. „De asemenea, Primăria a fost ocupată de asigurarea asistenţei medicale în toate unităţile de învăţământ. Organigrama, în ceea ce priveşte medicina şcolară la nivelul Primăriei, nu acoperea toate unităţile şcolare, motiv pentru care s-a încheiat un contract cu o societate care furnizează servicii medicale de acest gen. Erau deficite la trei şcoli şi acolo s-a asigurat permanenţa asistenţei medicale. Avem 8 ore la Grădiniţa cu program prelungit „Sfântul Nicolae” şi câte 4 ore la Liceul Teoretic „Dan Barbilian” şi la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”.”, personalul fiind asigurat de Farmacia „Victoria”.
În afara proiectului privind achiziţia de măşti şi dezinfectanţi, a fost depus încă unul axat pe dotarea unităţilor şcolare cu tablete, laptop-uri, camere web pentru desfăşurarea în bune condiţii a învăţământului online. Proiectul are o valoare de 6,6 milioane lei, din care contribuţia Primăriei este de 138.000 lei.
Şcolile, ajutate cu procedura de cadastru
Reţeaua şcolară a suferit o modificare, printr-un transfer de trei grupe de grădiniţă de la „Sfântul Nicolae” la Şcoala „C.D. Aricescu” (fostă Nr.2). „Pe segmentul de Învăţământ, Primăria are o preocupare permanentă de a veni în sprijinul tuturor unităţilor de învăţământ. Un alt lucru pe care îl urmărim este legat de sprijinirea şcolilor atunci când depun diverse proiecte prin C.N.I. sau alte tipuri de proiecte.”, a adăugat vicele.
În ideea de a ajuta instituţiile de învăţământ să acceseze fonduri atrase, administraţia şi-a propus efectuarea de cadastre acolo unde aceste formalităţi lipsesc. „Sunt unităţi care nu au cadastru şi, în timpul cel mai scurt, o să avem cadastru la toate unităţile. Este extrem de important, pentru că, în momentul în care vrei să faci o reabilitare pe diverse surse de finanţare, primul lucru de care ai nevoie este cadastrul. Nu toate şcolile din Câmpulung îl au. Sunt două proiecte concrete pe care le sprijinim. Colegiul „Carol I” are depuse două proiecte la Compania Naţională de Investiţii, Colegiul „Dinicu Golescu”, un proiect. Mai sunt câteva proiecte pe care le avem în vedere la Liceul Sportiv.”, a mai precizat Zaharia.
Şcolile, implicate în proiectul de celebrare a 500 de ani de la atestarea primului document în Limba română
Cele două milioane de lei, din cele 12 milioane, care vor ajunge la Câmpulung din fondul de rezervă al Guvernului, vor susţine unul dintre dezideratele prioritare ale autorităţilor: marcarea a 500 de ani de la atestarea primului document în Limba română, Scrisoarea lui Neacşu Lupu de la Câmpulung. „Obiectivul meu prioritar în acest an este de a angrena toate şcolile în ceea ce înseamnă „Câmpulung 2021 – Capitala scrisului românesc”. Este un proiect extrem de important, pe care trebuie să-l abordăm cu maximă seriozitate, pentru că suntem privilegiaţi, suntem contemporani cu acest moment în care se împlineşte o jumătate de mileniu de la primul document scris în Limba română, „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului”.”, a mai precizat viceprimarul Zaharia, în opinia căruia mobilizarea nu se va rezuma la şcoli, căci întreaga comunitate este invitată să susţină proiectul care va avea o componentă importantă cultural-educaţională. Magda BĂNCESCU