9.7 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Cu proiect vechi sau nou, lucrarea în Grădina Publică trebuie continuată

Chiar dacă mesajul consilierului Constantin Ivan a fost interpretat greşit de şefa Executivului, pe care, probabil, a deranjat-o să primească sarcini de la înaintaşii responsabili de estetica deplorabilă a oraşului, mai mult ca sigur, altele au fost intenţiile acestuia. Nu să-i scoată ochii primăriţei cu ce nu s-a făcut în patru luni de mandat, ci să-i sugereze îmbunătăţirea pe durata acestui mandat a ceea ce colegul său de partid n-a fost în stare. Senzaţia noastră a fost că Ivan i s-a adresat Elenei Lasconi în ideea că, fiind femeie, înainte de a fi gospodarul oraşului, are un simţ al frumosului treaz în comparaţie cu cel al lui Ţâroiu, „atrofiat” din cauze binecunoscute. Lidera administraţiei publice nu s-ar fi simţit vizată de o eventuală tentă politică a sfaturilor alesului PSD dacă ar fi cunoscut pledoariile sale din trecut, la nivelul Legislativului. Şi anume că, la fiecare hotărâre legată de ADP şi, în special, de subiectul îngrijirii cu delicateţe a vegetaţiei ornamentale, Ivan îndemna la temperarea elanului iresponsabil al drujbiştilor, care măcelăreau brutal coroana arborilor. Aşadar, ce i-a cerut primăriţei săptămâna trecută îi cerea, an de an, şi lui Ţâroiu. Numai că, în legislatura trecută, n-a avut cu cine să discute. 

Lipsa unui peisagist a condus la schimonosirea spaţiului verde  

Devenit consilier al opoziţiei, Constantin Ivan n-a abandonat tema toaletării pomilor din centru şi cartiere, ciuntiţi barbar, în lipsa unui specialist care să supravegheze echipele de la Spaţii Verzi. În 2021, social-democratul a deschis din nou subiectul, cu nădejdea că, de data aceasta, nu-şi răceşte gura de pomană. Lasconi poate să stea liniştită. Intervenţia lui Ivan n-are nicio direcţie personală sau electorală, pentru că ceea ce i-a recomandat ei i-a recomandat şi lui Ţâroiu la fiecare prezentare a programului ADP pe anul în curs. Degeaba, însă.  

De data aceasta, consilierului i-a atras atenţia omiterea cartierului Grui din planurile de plantare de flori cultivate la Sera serviciului public, care are o capacitate de 80.000 de fire. Şi, cu toate acestea, la repartiţia lor pe fiecare cartier câmpulungean, n-au mai ajuns şi pentru Grui. „Asta a fost o chestiune care nu trebuie să vă supere, domnul director.”, a descurajat Ivan un eventual „dat mărunt din buze” al lui Bogdan Pătru. 

Miezul alocuţiunii consilierului PSD l-a constituit, însă, reconstituirea spaţiilor verzi. Atât a celor lăsate aşa cum le-a lăsat natura, să se dezvolte sălbatic, fără retuşuri din partea muncitorilor de la ADP, cât şi a celor rărite prin curăţare sau toaletare într-un hal considerat inacceptabil. „Ca să tai cu drujba toată coroana şi să aştepţi refacerea într-o formă de măturoi… cei care cunosc arta îngrijirii pomilor, nu numai a celor fructiferi, ci şi a celor ornamentali, trebuie să vadă aceste lucruri.”, consideră Ivan.

„Este foarte clar că avem nevoie de un peisagist.”, a intervenit viceprimarul Nicolae Zaharia, informat de colaboratorul Pătru că postul „zace” în organigramă de doi ani, fără a trezi interesul cuiva. 

Tencuiala gardului Grădinii Publice cade numai dacă strănuţi lângă el  

Făcând o comparaţie între cele două orăşele între care se deplasează zilnic, Câmpulung, în care locuieşte, şi Curtea de Argeş, unde îşi desfăşoară activitatea, Ivan a simţit nevoia să accentueze plusul de imagine al localităţii „de serviciu”. La Curtea de Argeş, se simte preocuparea celor care se îngrijesc de arbuştii ornamentali. La Câmpulung, până să ajungem să îngrijim spaţii verzi, trebuie să creăm spaţii verzi. Ivan a reluat şi în acest mandat necesitatea unei acţiuni de replantare a zonelor „descompletate prin tăiere, prin uscare sau prin diferite intervenţii de creare de accese în curţi sau unităţi economice.” „Arătau foarte bine. Nu este timpul pierdut. Suntem într-o reconstrucţie şi avem un exemplu pe care îl aşteptăm cu toţii – Bulevardul „Pardon” – şi trebuie luate în considerare şi aceste zone.”, a adăugat acesta.

Alesul le-a sugerat o sarcină lucrătorilor de la Administraţia Domeniului Public, a căror agendă de intervenţii a fost “uşurată” de îngrijirea Bulevardului „Pardon”: finalizarea investiţiei lăsate baltă de ardelenii de la Grup Corint. „Grădina Publică a fost dată în funcţiune într-o formă nedefinită, ajunsă într-un stadiu al execuţiei de 70-80%, din cauza constructorului care a abandonat. Lucrările în Grădina Publică trebuie reluate de la împrejmuire, unde, din cauza fenomenului de îngheţ-dezgheţ, tencuielile gardului din zidărie au căzut pe jumătate.”  „Opera” restauratorilor care şi-au bătut joc de parcul central este atât de fragilă, încât este de ajuns un strănut al trecătorului ca să se dezintegreze. 

„Nu este o observaţie, ci o chestiune care ne doare şi care trebuie rezolvată. Lăsând la o parte completările cu vegetaţie şi cu pomi.”, a mai spus Constantin Ivan, informând noul Consiliu că, în trecut, el a lansat Executivului o soluţie de plan peisagistic, ignorat „din cauza altor priorităţi”, cum elegant s-a exprimat acesta.  

Ţâroiu insistă să fie continuat proiectul vechi, dacă tot a fost plătit. Lasconi vrea proiect nou  

Primarul Lasconi i-a anunţat pe consilieri că, fără un nou proiect, nu intervine în Parcul „Merci”. „Dacă ne apucăm de Grădina Publică, vom face un proiect. O să vorbim cu arhitecţi. Dacă vorbim despre a planta pomi, arbuşti şi nu ştiu ce, n-o s-o mai facem după ureche. Tocmai de aceea am început profesionist. Am luat analize de la toţi teii, ca să vedem în ce stadiu sunt, care-i treaba, de la rădăcini, din coajă, de peste tot. Am apelat la persoane care ştiu să taie teii, să-i toaleteze. Trebuie să şi tăiem vreo şapte la prima vedere. Ei nu mai pot să fie în aliniament, pentru că sunt bătrâni şi oricum nu sunt coliniari. Îmi doresc foarte mult – şi sper că şi dumneavoastră – să ajungem cu Câmpulung ca un oraş verde, cu cei mai mulţi metri pătraţi de verde pe cap de locuitor. Din Seră vrem să facem profit, pentru că ea consumă foarte mulţi bani în momentul de faţă. Noi putem să punem acolo flori şi să şi vindem. Şi nu numai flori. Trebuie să regândim totul, trebuie să vorbim cu specialişti şi asta facem. Nu sunt poveşti pe care vi le servesc acum, pentru că sunt primar şi dumneavoastră consilieri. Poate să avem la Seră lavandă sau plante specifice zonei montane. Nu trebuie să punem doar panseluţe şi mai nu ştiu ce! Ce mai puneţi acolo, domnul Pătru?”, l-a întrebat primăriţa pe şeful ADP. 

La care Pătru şi-a lămurit şefa, oferindu-i o explicaţie atotcuprinzătoare: „Pe cele pe care le avem prin oraş.” Adică panseluţe. Mai multe feluri de panseluţe, vorba unuia dintre aleşi, mov, galbene, grena. Auzind de alt proiect pentru Grădina Publică, Liviu Ţâroiu, devenit strâns la pungă, de când face opoziţie, a întrebat-o pe Lasconi de ce nu foloseşte proiectul vechi al Grădinii Publice. „Cum să nu! Avem bani să-i întoarcem cu lopata!”, a încheiat destinatara remarcii, care trebuie să continue investiţia neîncheiată din Grădina Publică. Fie cu proiect vechi, fie cu proiect nou, care ar însemna alte costuri. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!