În 2022 se va judeca şi recursul Agenţiei Naţionale de Integritate cu Emil Buşescu, viceprimarul de la Vlădeşti, instalat în funcţie cu mai puţin de un an înainte de încheierea mandatului 2016-2020, la „recomandarea” făcută de naşul său, primarul Cristian Hristu Dică. Mai precis, pe 23 iunie 2022 este fixat primul termen al ripostei A.N.I. faţă de hotărârea Curţii de Apel Piteşti de a-i da câştig de cauză vicelui muscelean. În schimb, cel de-al doilea dosar cu aceleaşi părţi, însă cu poziţii inversate – Buşescu, recurent, după ce a pierdut la Curtea de Apel, A.N.I., intimat -, se va tranşa ceva mai devreme, pe 23 septembrie 2021.
Vicele, în incompatibilitate şi în opinia magistraţilor Curţii de Apel
În 2019, la date diferite, la adresa lui Emil Buşescu, A.N.I. a formulat două acuzaţii: în primăvară, a fost găsit în incompatibilitate, în toamnă, în conflict de interese administrativ. Potrivit primului raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, din 2 aprilie 2019, lui Buşescu i s-a imputat că „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2012-2016), o societate comercială, în cadrul căreia persoana evaluată deţine funcţia de director tehnic, iar soţia acestuia deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a încheiat cu Primăria comunei Vlădeşti un contract de lucrări în valoare de 24.300,59 lei”.
Astfel, consilierul local a încălcat dispoziţiile art. 90, alin. (1) şi (2), din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispoziţiile art. 92, alin. (1), din acelaşi act normativ. Consilierii locali şi judeţeni, care au funcţia de preşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al Consiliului de Administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar la societăţi comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale, nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local, aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Local sau Judeţean ori cu societăţi comerciale înfiinţate de Consiliile Locale sau Consiliile Judeţene respective. Prevederile se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.
După cum era de aşteptat, viceprimarul de la Vlădeşti s-a adresat Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, căreia i-a cerut anularea raportului de evaluare A.N.I. din 2 aprilie 2019. Reclamantul a pierdut această primă dispută cu Agenţia Naţională de Integritate, întrucât la primul termen, din 20 noiembrie 2019, cererea i-a fost respinsă ca neîntemeiată. Ca atare, procesul se mută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, data înfăţişării părţilor în faţa magistraţilor bucureşteni fiind 23 septembrie 2021.
Conflictul de interese a picat
Alt litigiu cu aceleaşi părţi în postura de reclamant şi pârât a fost declanşat de al doilea raport pe 2019 al A.N.I. care îl vizează pe Buşescu, găsit, de data aceasta, în conflict de interese administrativ. Raportul Integrităţii, întocmit pe 25 noiembrie 2019, precizează că „în calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 noiembrie 2016, privind însuşirea contractelor încheiate de primarul comunei Vlădeşti prin achiziţie directă, luând astfel act de încheierea a două contracte încheiate anterior între Primărie şi o societate comercială, în cadrul căreia persoana evaluată deţine funcția de director tehnic, iar soţia, calitatea de asociat unic şi administrator”. Pe 25 iunie 2020, cererea lui Buşescu de anulare şi a acestui raport al Integrităţii a ajuns tot la Curtea de Apel Piteşti, care i-a dat dreptate. Pe 23 iulie 2020, instanţa a anulat raportul A.N.I. privitor la conflictul de interese. Vom vedea ce soluţie va adopta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă recursul, dar abia în vara anului 2022. Magda BĂNCESCU