13 C
Campulung Muscel
04/10/2024

Constructorul lui Ţâroiu sabotează siguranţa circulaţiei pe bulevard

Şoferii riscă să cadă în adâncitura dintre asfalt şi pietonalul decopertat    

Temperaturile generoase ale unui decembrie neaşteptat de prietenos cu amatorii de plimbări au împiedicat incidente previzibile în zona Bulevardului „Pardon”. V-am povestit, la timpul respectiv, o întâmplare petrecută în noiembrie, când am avut parte de câteva răbufniri neînsemnate ale iernii, cu un şofer nimerit în adâncitura cauzată de diferenţa de nivel între carosabil şi marginea decopertată de asfalt a bulevardului. Şi cum s-au urnit ceilalţi şoferi blocaţi de autoturismul blocat, la rândul lui, în groapă, împreună cu câţiva trecători săriţi în ajutorul păţitului, să-l scoată din „capcană”. Când iarna va fi iarnă adevărată, cu precipitaţii şi îngheţ, traiectoria maşinilor către adâncitura în care se găseşte bulevardul este lesne de anticipat. A anticipat-o şi primăriţa Elena Lasconi, care i-a trimis, repetat, adrese constructorului George Răuţoiu, dar, până pe 29 decembrie, când a lansat ultima comunicare publică pe acest subiect, n-a avut cu cine se înţelege. La ultima şedinţă a Consiliului Local din 2020, şefa Executivului a prezentat ce opţiuni are pentru a proteja circulaţia rutieră pe lângă un şantier nesecurizat. 

„Eu aş vrea să punem piatră compactată şi nisip pe toată suprafaţa, ca să nu mai fie deloc noroi”

Se îngroaşă teancul de adrese expediate de primarul Elena Lasconi partenerilor lui Liviu Ţâroiu în materie de contracte de lucrări. Din păcate, se îngroaşă fără efect, căci Răuţoiu jr., liderul asocierii de firme ale familiei, alături de mama şi de tata, n-a reacţionat în vreun fel la cerinţele autorităţii contractante, de a securiza zona de lucru, cât durează refacerea proiectului. Pare o ambiţie a patronilor din familia Răuţoiu de a refuza comunicarea cu Elena Lasconi, care i-a deranjat de două ori cu autoritatea funcţiei din care li se adresează. O dată, suspendând o lucrare care avea potenţialul unui rezultat la fel de urât şi superficial precum cel al amenajării Pieţei Primăriei. A doua oară, suspendând şi recepţia investiţiei din Piaţa Primăriei, până la primăvară, răgaz în care constructorul trebuie să remedieze deficienţe grave ale unor construcţii executate cu încălcarea legii. Pe care Ţâroiu le-ar fi acceptat cu ochii închişi şi zâmbetul pe buze, mulţumit de deznodământul unei afaceri de 7,5 milioane de lei, bani proveniţi exclusiv din taxele şi impozitele noastre. 

Moştenind păgubosul contract al Bulevardului „Pardon”, bazat pe un proiect care continuă spoiala mediocră din Piaţa Primăriei, Elena Lasconi a fost nevoită să oprească lucrarea. N-a făcut-o de drag, fiind conştientă că-şi atrage nemulţumirea cetăţenilor la vederea şantierului abandonat. Şi că, din ce trece mai mult timp, oamenii nu mai ridică pretenţii de calitate, ci vor să se facă  oricum, numai să se facă!

Oricum, nu se va face, întrucât: „Vrem să schimbăm proiectul. Vrem să schimbăm lucruri importante în proiect. Nu pentru că aşa ne place nouă, ci pentru că istoria ne va amenda, dacă nu facem ca bulevardul să arate exact ca în străinătate.”, este motivaţia care stă la baza acţiunilor din prezent, insesizabile câmpulungenilor care nu văd altceva decât un front de lucru părăsit. 

Până la aspectul îmbunătăţit al aleii pietonale, trebuie asigurată protecţia şoferilor, care riscă accidente în caz că se apropie de marginea bulevardului, “muşcată” de utilajele de excavare şi aflată sub nivelul spaţiului de rulare a autoturismelor. Elena Lasconi i-a informat pe consilieri şi pe cetăţeni, la ultima dezbatere a aleşilor de anul trecut, că a trimis mai multe adrese firmei Conteh Barengott, asociată la lucrarea de pe bulevard cu Group Concif şi Ratelen Construct, pentru a umple suprafaţa decopertată cu balast compactat. 

„Astăzi (n.r. 29 decembrie), am primit veşti proaste în ceea ce priveşte bulevardul. Eu aş vrea să punem piatră compactată şi nisip pe toată suprafaţa, ca să nu mai fie deloc noroi, dar aş vrea să găsesc o soluţie care să nu aibă costuri sau costurile să fie foarte mici. În cel mai nefericit caz, vom pune de jur împrejur, am făcut inclusiv schiţă, un cofrag, aproape de rădăcinile teilor, şi să punem acolo balast stabilizat, până în „dantelăria” făcută de excavator la asfalt.”, este compromisul la care se gândeşte primăriţa.

Vor fi expertizaţi cei 97 de tei de pe bulevard şi de pe arterele către Primărie  

Din expozeul şefei Executivului am reţinut pregătirea a două schimbări ale proiectului acceptat de Liviu Ţâroiu: reţeaua de canalizare, care, în varianta iniţială, nu se înlocuia, şi arborii ornamentali care străjuiesc bulevardul şi arterele către Primărie. „Tot la începutul lunii viitoare, am cerut o expertiză a teilor, 97 de tei, şi pe bulevard, şi încoace spre Primărie. De asemenea, vreau o expertiză a canalizării, întrucât n-a fost prinsă în proiect. În orice ţară civilizată, când se face un asemenea proiect, ar trebui să fie luate în considerare două conducte de canalizare, una pentru apa menajeră, cealaltă, pentru apa pluvială, şi asta ar însemna costuri foarte mari. Dar trebuie să vedem care este starea canalizării acum. Am tot auzit poveşti, potrivit cărora este bună, dar vreau să-mi arate cineva, prin camere video, printr-o expertiză făcută într-un mod profesionist că aşa stau lucrurile. Vreau să găsim şi o variantă de sponsorizare de piatră, de nisip, sunt detalii la care încă lucrez şi mâine (n.r. 30 decembrie) va trebui să iau o decizie.”, a mai afirmat Elena Lasconi. 

Răuţoiu refuză şi să împrejmuiască zona de lucru 

Opoziţia n-a ratat prilejul de a specula oprirea lucrării de aproape trei luni, răgaz suficient pentru ocheade încruntate aruncate de cetăţeni tabloului jalnic al centrului oraşului. Numai că lumea o bombăne degeaba pe primăriţa care a moştenit un proiect banal şi un constructor cu care nu se poate discuta. Dacă acesta refuză până şi să delimiteze şantierul cu o împrejmuire normală la orice lucrare! „Şi pentru asta am făcut hârtii. De când am intrat în Primărie, cu asta mă ocup, pentru că mă doare cel mai tare treaba cu bulevardul.”, a replicat Elena Lasconi la remarca PSD-istului Constantin Ivan, care pune la îndoială temeinicia motivelor de sistare a investiţiei. „Ce sugeraţi să facem acum? Să nu găsim o soluţie ca să avem un bulevard cum trebuie sau mergem ca până acum? Cu cârpeală, cu noroi, cu mizerie?! Am cerut împrejmuirea lucrării, întrucât nu pot să intervin eu în lucrarea unui constructor, pentru că se ocupă de ea. Eu am cerut-o prin hârtii, sunt acoperită. Dumneavoastră vă certaţi cu mine, dar ar trebui să vă certaţi cu altcineva.”, a mai spus primarul Câmpulungului. 

„Altcineva”, care s-a grăbit să demoleze bulevardul cu două săptămâni înainte de alegeri, îşi apără proiectul subţirel, băgându-i din nou la înaintare pe cei de la Edilul, care l-ar fi asigurat că reţeaua de canalizare este bună. Aceleaşi asigurări ni le-a servit Ţâroiu, care a făcut responsabilă societatea Edilul, şi când a amenajat tronsonul dintre „Bărăţie” şi „Dinicu Golescu”, unde s-a opus înlocuirii conductei, pe motiv că este trainică. Şi de trainică ce este, asfaltul turnat în 2018 este decupat la răstimpuri, din motiv de spargere a conductei! 

Ţâroiu o forţează pe Elena Lasconi să procedeze ca el: să toarne asfalt peste conducte vechi 

Acum, Ţâroiu face la fel: canalizarea este bună, pentru că aşa spune Edilul. „Avem o societate, Edilul, care vă poate da detalii privind canalizarea, care nu are nicio legătură să fie refăcută sau modernizată. Acea canalizare are un metru înălţime. Se poate intra pe ea.”, insistă fostul primar, care a mers permanent pe varianta spoielii la suprafaţă, fără să-i pese de putregaiurile din „adâncuri”. „Am avut discuţii şi cu Edilul – a intervenit Elena Lasconi -, dar n-au putut să-mi demonstreze, aşa cum se face, că acea canalizare este în regulă. Doar pe vorbe. Iar pe vorbe nu accept nicio decizie. Vreau să văd, negru pe alb, expertiză făcută de oameni care sunt specializaţi în acest lucru, că acea canalizare este în regulă.”

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!