3.5 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Răgaz pentru garaje de maxim şase luni. Asta da veste pentru finalul de

 

Să îndrăznim să sperăm că 2021 va fi anul când oribilele garaje vor fi trimise în istorie, după „rugina” de la vârful administraţiei, „raşchetată” prin votul de la locale? Îndrăznim, căci de aceea am ales un om care nu se va lăsa şantajat cu şandramaua ticsită de hârburi din trecutul familiei. De unde ne-a venit sau ne-a revenit această idee folosită de electoratul îmbătrânit pentru a face din primar un Grivei ascultător, prin fiecare avertisment de vot împotrivă „dacă te atingi de garajul meu”? Uite că Ţâroiu, care dădea din coadă, slugarnic, la moşnegimea răsculată că rămâne cu amintirile voluminoase pe trotuar, a stat smirnă degeaba în faţa posesorilor de magherniţe, că tot a pierdut alegerile! La ultima şedinţă din an, Executivul obişnuieşte să ceară Legislativului permisiunea de a înnoi actele de închiriere a domeniului public cu firmele şi cetăţenii care ocupă pământul statului. Între aceştia, şi deţinătorii de garaje care, în 2016, au pus umărul vârtos la victoria lui Liviu Ţâroiu. 

Asta se va întâmpla şi la dezbaterea Consiliului Local, programată în această seară: contractele trebuie refăcute şi prelungite, pentru ca Primăria să poată încasa chirie în continuare. Ce ne-a atras atenţia la o ordine de zi monotonă este perioada de prelungire. Nu un an, nu doi ani – confortul oferit de Ţâroiu votantului cu şandrama – ci şase luni! 

Şi Ţâroiu, când a ajuns primar interimar, le-a dat ceva palpitaţii pensionarilor care plătesc chirie pentru garaj doar ca să aibă unde ţine frigiderul primit la nuntă, stabilind perioade mai scurte de închiriere, sub pretextul că plănuieşte ceva cu amenajările ilegale şi monstruoase. Acum, nu ştim dacă minţea sau dacă visa cu ochii deschişi şi se amăgea singur că el chiar va lua o decizie radicală cu garajele. Când el n-a fost în stare să-i trimită pe teren pe trepăduşii din subordine super-plătiţi ca să facă o inventariere corectă a construcţiilor care nu mai adăpostesc maşini, de vreme ce proprietarii au renunţat la ele!

În decembrie 2015, când liberalii rânjeau ipocrit colţii la Ţâroiu, mimând opoziţia, s-a luat o hotărâre iniţiată de vicele interimar Bogdan David. Valabilitatea contractelor de închiriere pentru terenurile municipiului, ocupate de construcţiile provizorii, a fost prelungită numai până la sfârşitul lui septembrie 2016. Chiar dacă, la acel moment, câmpulungenii care au adus ruralul în urban, până la „corcirea” iremediabilă a acestuia, erau ocupaţi cu cârnaţii, toba şi şunculiţa pusă la afumat într-o gheretă între blocuri, au realizat imediat ce li se pregăteşte. 

Prelungire de doar nouă luni?! Păi, ei erau învăţaţi cu termene de trei ani de linişte. În octombrie 2011, se stabilise ca documentele parafate cu Primăria să fie valabile trei ani, până în octombrie 2014. După care a intervenit o prelungire, până la 31 decembrie 2015. După care propun liberalii, hodoronc-tronc, nouă luni! Cu două săptămâni înainte să expire şi cele nouă luni, Liviu Ţâroiu, devenit primar oficial, îi chema pe garajişti la o consfătuite despre viitorul ruginiturilor. „Să nu care cumva să vă luaţi după nebunii de la PNL!”, astfel a sunat şantajul luptătorilor din Rezistenţa garajelor. În absenţa tineretului Câmpulungului, apatic la orice tentativă (după ce că sunt atât de rare) de urnire a bolovanului blocat, vorba unui cetăţean, în anii ’80, pseudo-dezbaterea pe tema garajelor s-a ţinut cu bunicii acestora. La câtă poluare fonică a produs o mână de tătăiţi nervoşi că cel ales n-a făcut public dovada recunoştinţei pentru votul din 5 iunie 2016, asigurându-i că garajele lor sunt în siguranţă, n-ai fi zis că senectutea vine la pachet cu boli, cu dependenţă de medicamente, cu slăbiciune fizică şi psihică. Ca nişte vulcani treziţi din adormire s-a manifestat generaţia de aur, apărătoare a tinichelelor, sosită ghiulea la Primărie ca să desfiinţeze hotărârea aprobată, în toamna lui 2015, de majoritatea liberală a lui David. Atunci, s-a aprins focul revoluţiei garajelor, care a pârjolit scorul PNL-ului, care voia ca, în decursul unui an, titularilor să le fie trimise notificări de ridicare a magherniţelor de pe domeniul public. 

Evident că cel mai şiret dintre primarii pe care i-a avut Câmpulungul a scăldat-o conform instruirii de la şcoala de partid, repetând la răstimpuri: „V-am chemat ca să vă ascultăm.” La vederea mulţimii de participanţi cu tâmplele albite, mirosea de la o poştă a eşec al dialogului purtat de autorităţi cu tabăra „catârilor” căpăţânoşi, pe care, la anii lor, este imposibil să-i faci să accepte o schimbare. O schimbare în bine, de care să se bucure urmaşii lor. Dar cum urmaşii n-au servit dezbaterea, porţia de egoism de care am avut parte de la înţelepţii care or fi fost buni de cumpărat în alte vremuri, înainte să-i sclerozeze abundenţa de show-uri tv cu romance-uri rurale, a fost maximă. Prea puţini dintre cei care au luat cuvântul s-au manifestat ca nişte oameni cu scaun la cap, care au înţeles că este timpul să respingem debandada! Dacă vrem un oraş frumos, dichisit, aerisit, luminos, trebuie să dispară „vagoanele” deprimante dintre blocuri. Ştiau ăştia de la PNL câte aripi de ARO au zburat peste porţile uzinei, ca lumea să aibă cu ce să înşire brâurile de fierărie printre „cutiile de chibrituri” comuniste?

Concluzia unicei dezbateri pe tema garajelor s-a adeverit în cei patru ani care au urmat: primarul = sluga unor şantajişti învăţaţi cu practicile securiste din fostul regim. Nu întâmplător au pronunţat „2020”, în acelaşi context cu garajele, ca un avertisment adresat lui Ţâroiu să stea în banca lui, dacă vrea al doilea mandat. Numai că Ţâroiu a stat preş de pomană, căci voturile a 900 x 2 câmpulungeni (numărul de contracte x numărul minim de votanţi dintr-o familie) n-au avut forţa de a-i asigura încă patru ani în funcţie.   

În septembrie 2016, contractele au fost prelungite până în decembrie 2017, apoi până în decembrie 2018, când Ţâroiu a cedat jelaniei subordonatelor de a nu le mai pune să refacă actele an de an. Aşa că ultima prelungire a fost pe doi ani, termen care expiră în aceste zile. Ce face Elena Lasconi? Le acordă garajiştilor doar şase luni! Contractele se încheie numai până la 30 iunie 2021. 

Probabil că, de data aceasta, se va întâmpla ce am repetat de ni s-a acrit când a ajuns Ţâroiu primar: garajele demolate rapid, în primul an de mandat, ca să ai timp să faci ceva frumos şi civilizat în locul lor. În niciun caz alte construcţii acoperite! 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!