La recenta şedinţă a Consiliului Local, primarul ne-a luminat ce la serveşte Poliţia Locală cea îndelung hulită de comunitatea pe gâtul căreia a fost îndesată această formă de binefacere cu 37 de inşi salvaţi de munca la patron. Ca o paranteză, în 2010, când erau la modă disponibilizările la stat, „surorile de caritate” liberale, care conduceau Câmpulungul, şi-au făcut o pomană cu cei 22 de votanţi, care încărcau statul de salarii al Administraţiei Pieţelor, transformând serviciul public în SRL. Practic, Piaţa era desprinsă dintre subordonaţii Consiliului Local, care erau peste norma cerută de Boc, şi lăsată să se descurce pe cont propriu, ca societate comercială. La acel moment, aleşii s-au dat de ceasul morţii că nu-şi asumă răspunderea concedierilor, că rămân bieţii oameni pe drumuri, iar bieţii aleşi rămâneau fără un pumn de voturi. Cel care bocea cel mai tare, cu zece rânduri de lacrimi pe obraji, s-a întâmplat să rămână pe dinafara Consiliului. Nu mai este cazul în prezent, unde cei 37, odată desfiinţată Poliţia Locală, şi-ar găsi de muncă şi a doua zi, la nevoia de personal pe care o reclamă angajatorii privaţi din zonă. Dar ce, sunt proşti să se angajeze la privat, când ei sunt învăţaţi la stat cu statul şi cu bani cu ghiotura pentru stat? Şi-ar mai fi o mică dilemă: cine-i angajează auzind că vin de la Primărie? Când, parafrazându-l pe Sergiu Cicu, aflat într-o pasă de sinceritate dureroasă, o oră de muncă pe zi se cheamă deja sclavie.
De ce ţine Liviu Ţâroiu Poliţia Locală, la adresa căreia el însuşi a mârâit, de faţadă, că e supărat, din cauză că agenţii lui torc la căldură, precum cotoii, în loc să prindă navetişti cu pui de câine în sarsanale, azvârliţi pe străzile din Câmpulung? Primarul nostru are un protocol cu doamna Firea, care i-ar transforma pe localii câmpulungeni într-un soi de valeţi ai celor bucureşteni. Altfel spus, dacă Poliţia Locală tot nu dă amenzi, că nu surprinde niciodată nimic, nici pe teren, nici pe camerele video, urmărite de patru perechi de ochi, scăpaţi, pesemne, în Facebook, mai atractiv decât sistemul de monitorizare video municipal, măcar să le împartă pe cele încasate de câmpulungeni în Capitală. Ţâroiu a dezvăluit existenţa acestui protocol cu Primăria Bucureşti în momentul în care adversarul său de la alegerile trecute a povestit public cum un echipaj de la Locală, zelos ce nu s-a văzut, de zici că avea procent din amenda aplicată de colegii bucureşteni unui nefericit din târg, îl hărţuieşte pe cetăţeanul care nu vrea să primească documentul. Şi asta a vrut să ştie de la primar: cum îşi permite Poliţia Locală să deranjeze într-o manieră agasantă, soră cu excesul de autoritate, un câmpulungean, de dragul de a face servicii Poliţiei Locale Bucureşti? Cazul relatat de David în faţa Consiliului nu este singurul, întrucât şi alţi cetăţeni păţiţi în Capitală s-au trezit la uşă cu agenţii de la Câmpulung, care i-au forţat să primească amenzile de la Poliţia Locală Bucureşti.
Însă speţa asupra căreia a insistat povestitorul avea un miez curios, pe care, cel mai probabil, îl va desluşi instanţa de judecată. Adică omul fusese taxat pentru o parcare, sesizarea fiind făcută de altă persoană decât titularul locului de parcare, singurul îndreptăţit să reclame ocuparea lui. O situaţie de care se vor lovi, cu siguranţă, şi ai noştri, anticipează opoziţia, dar pe care Poliţia Locală o va rezolva brici. Până una-alta, rezolvă feţele domneşti de la Capitală, pentru impresionarea cărora, cu eficacitatea intervenţiei, aproape s-au mutat la uşa contravenientului, ca să-i înmâneze ţidula. Ar fi descins la locuinţa acestuia de vreo cinci ori, ca să onoreze parteneriatul cu Bucureştiul, şi, susţine apărătorul cetăţeanului presat să ia hârtia, s-a lăsat cu ameninţări că i-o lipesc pe poartă şi că-i fotografiază proprietatea. Asta pentru că şi amendatul s-a încăpăţânat să nu accepte procesul-verbal.
Ce a deranjat – şi deranjează în continuare – a fost nu atât oficiul făcut de Poliţia noastră, dacă acesta este protocolul, cât sârguinţa excesivă cu care au acţionat făcând oficiul pentru alţii. Persistenţi, nu glumă, când vine vorba despre a face impresie unei Poliţii Locale adevărate cu executarea promptă a comisionului. Felul în care sar pe „infractorul” care le umflă buzunarele şi burta, cu salarii şi normă de hrană. În rest, cei fac localii este legal, căci, vorba lui Ţâroiu, există un „agreement” între noi şi ei şi, în plus, şi Câmpulungul comunică celorlalte Poliţii amenzile aplicate pe teritoriul municipiului, care trebuie aduse la cunoştinţa sancţionaţilor din alte localităţi.
La polul opus acestei speţe, care demonstrează dorinţa izmenelor sparte în fund de la Câmpulung de a se arăta egale forţelor de intervenţie ale Primăriei Bucureşti, care au inclusiv mascaţi în efectivele Poliţiei Locale, stă următoarea situaţie relatată după cea cu amenda, pentru înmânarea căreia mare mirare că nu l-au lăsat pe cetăţean fără uşă la intrare! În fiecare noapte, o cireadă coboară de pe Creţişoara şi parcurge un traseu devenit ritual: de la blocul 17, străbat Emil Gârleanu, coboară pe la Turn şi retur. Proprietarul vacilor, a anunţat Dragoş Nicolae, şeful Localei, a fost sancţionat pentru păşunatul printre betoane cu 4.500 de lei, dar asta nu l-a lecuit de lăsarea bovinelor nesupravegheate, care mai subţiază volumul de muncă al lucrătorilor de la Financiar Urban. Pentru „cowboy-ul” din Creţişoara, cei 4.500 de lei, care ar fi fost plătiţi, echivalau cu un permis de liberă trecere pe străduţele strâmte ale Vişoiului, umplute de balegă. Culmea este, susţine Ionel State, că echipajul de Poliţie Locală se uita ca viţelul la poarta nouă la vacile care îşi făceau ruta zilnică, în căutare de hrană pe la tomberoane. De câte ori s-au înfiinţat, cu gura mare, la poarta văcarului, ca să-i pedepsească recidiva? Or cornutele preumblate printre maşinile în mişcare nu sunt suficient de mobilizatoare precum amenda încasată de unul care şi-a lăsat maşina pe locul de parcare al altuia în Bucureşti?
Primarului i s-a cerut la dezbaterea de la care relatăm aceste cazuri şi necazuri să-i scoată din Primărie pe oamenii de teren şi să-i pună să patruleze pe jos, că tot s-a încălzit timpul. Intuind că mersul pe jos va fi o problemă pentru rubiconzii în uniforme, s-a găsit pe loc soluţia: Poliţia călare! Pe vaci!, a arătat Liviu Ţâroiu cât de serios a primit recomandările de zgâlţâire a serviciului public.