23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

17 zimbri au ajuns la Lereşti şi în zona lacului Pecineagu

În perioada noiembrie-decembrie, familiei de zimbri din Munţii Făgăraş li se mai alătură încă 17 exemplare. Aceştia sunt aduşi de către Fundaţia Conservation Carpathia în două zone de reintroducere: lacul Pecineagu şi zona Lereşti.

Începând cu toamna anului trecut, în cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme, fundaţia a început un program amplu de reintroducere a zimbrului în Munţii Făgăraş, după o lipsă de mai bine de 200 de ani. Acţiunea din ultimele săptămâni marchează completarea numărului de zimbri deja aduşi acum un an, cu un număr de 17 zimbri, pe de-o parte în prima zona de reintroducere, lacul Pecineagu (6), şi pe de altă parte în a doua nouă zonă, la Lereşti (11). Pentru a asigura o diversitate genetică sănătoasă, zimbri au venit de la Parcul Natural Vânători Neamţ, Valea Zimbrilor Vama Buzăului, cât şi din rezervaţii din Marea Britanie (EAZA), Suedia (EBCC Scandinavia) şi Germania.

La fel ca anul trecut, zimbri sunt găzduiţi în primele săptămâni într-o zonă de carantină unde vor fi sub supraveghere veterinară, conform cerinţelor legislaţiei în vigoare. Ulterior, zimbri vor fi eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai uşor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetaţie, prădători, etc.). În primăvara anului viitor aceştia vor fi eliberaţi, urmând să se alăture turmei aflate deja în libertate sau să formeze alta nouă.

Primii opt zimbri eliberaţi în Munţii Făgăraş şi primul viţel născut în sălbăticie

Începând cu luna mai a acestui an, opt zimbri, veniţi în toamna lui 2019 în zona Pecineagu, cutreieră deja pădurile Munţilor Făgăraş. Fundaţia Conservation Carpathia realizează acţiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar şi pentru a preveni eventuale apropierile de zonele locuite.

Vestea cea mai bună şi confirmarea faptului că Munţii Făgăraş sunt o casă reală pentru zimbri este prezenţa unui viţel de doar câteva săptămâni, observat de rangerii FCC alături de turmă. Reproducerea în mediul natural şi în liberate este unul dintre dovezile clare ale faptului că programul de reintroducere a zimbrilor merge în direcţia bună şi reprezintă un real succes.

De ce este nevoie de mai multe zone de reintroducere? Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravieţui şi se pot înmulţi în condiţii naturale; conform studiului de fezabilitate realizat de specialiştii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru. Procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa şi migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri. Astfel, primele două zone au fost identificate şi programul de reintroducere este activ, iar fundaţia este în curs de autorizare şi a celei de-a treia zone care va fi populată în cursul anului viitor. Toate aceste acţiuni însă nu ar putea avea loc fără sprijinul şi susţinerea autorităţilor locale din Rucăr, Lereşti şi Nucşoara, autorităţilor regionale relevante Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş şi, nu în ultimul rând, gestionarilor fondurilor cinegetice învecinate. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!