11.9 C
Campulung Muscel
03/10/2022

Festivalul Covrigilor a adus tradiţia la Lereşti

Timp de două zile, comuna Lereşti a fost în sărbătoare. Duminică, a avut loc celebrarea Centenarului, iar luni, Ziua Comunei şi Festivalul Covrigilor cu Ou. Au fost două zile în care istoria, cultura, voia bună şi tradiţia au fost trăite permanent de către oameni renumiţi ai judeţului, dar şi ai ţării, precum şi de toţi lereştenii. Au fost premiaţi veterani de război, cadre didactice, elevi cu rezultate bune, dar şi cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie. În aceste două zile de sărbătoare, în comuna Lereşti au avut loc activităţi organizate excepţional, unde cu toţii s-au distrat până târziu în noapte, acolo unde surpriza au făcut-o interpreţii invitaţi şi spectacolul de artificii. 

Ziua de luni a început cu slujba de hramul Bisericii „Sfânta Treime” Răceni, din satul Voineşti. După slujbă, la Căminul Cultural din Voineşti a debutat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Covrigilor cu Ou, organizat de Asociaţia Culturală „Alunelul”. După ce juriul a analizat covrigii din concurs şi tot ce ţinea de regulile acestuia, s-au anunţat câştigătorii, pe trei categorii: gospodine, tinere speranţe şi societăţi comerciale. 

La gospodine, locul I a fost luat de Eugenia Dragomirescu, locul II, de Elena Andreescu şi locul III, de Mariana Oancea.

La tinere speranţe, locul I a fost adjudecat de Anda Pahonţu, locul II, de Georgiana Cicu şi locul III, de Geanina Şerbănoiu. 

La societăţi comerciale, locul I a fost câştigat de Power Forever, locul II, de Un băiat şi o fată Câmpulung, locul II, de Alex & Teo Party.

După concurs şi premiere, pe scena amplasată în spatele Căminului Cultural, au urcat oameni de politică şi invitaţi speciali, pentru sesiunea de premii şi alocuţiuni, deschise de primarul Marian Toader. „Cu voia lui Dumnezeu, iată-ne ajunşi astăzi în zi de mare sărbătoare, cu toţii ne-am adunat aici pentru a duce mai departe tradiţiile noastre strămoşeşti. Sub egida Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi a respectului pentru valorile naţionale, Primăria şi Consiliul Local, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Argeş, Consiliul Judeţean, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, am comemorat şi am cinstit cum se cuvine jertfa supremă a celor care au luptat pentru noi. La jumătatea mandatului, de doi ani de când mi-aţi dat votul, pot spune că suntem în grafic cu tot ce a fost propus şi vom merge înainte cu proiecte reuşite.”, a declarat primarul Marian Toader. Tot primarul a mai ţinut să le mulţumească Asociaţiilor „Lereşti Muscel”, „Alunelul”, „Cultul Eroilor”, Comisiei de Cultură, preoţilor din comună şi regizorului şi scenografului Bob Nicolescu.

Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, Emilian Dragnea prefectul Judeţului Argeş, Gheorghe Marin, senator PSD, secretarul de stat la Ministerul Economiei, Constantin Ivan, primarul Liviu Ţâroiu, Diana Eftene, director OFIR Argeş, directorul Centrului Cultural Judeţean Argeş, Araxy Negoşanu, din partea Asociaţiei Comunelor din România,  Vasile Leau, primarul comunei Boteni, Gheorghe Matei, primarul comunei Mihăeşti, fostul primar de la Aninoasa, Ştefan Benonie, precum şi consilieri locali, judeţeni şi preoţi.

 

Toţi aceştia, precum şi primarul Marian Toader şi-au dăruit plachete, diplome şi premii, pentru a marca semnificaţia celor două zile care tocmai s-au consumat. „Este o zi frumoasă, pe care numai dumneavoastră, lereştenii, ştiţi să o faceţi şi cum numai noi, muscelenii, ştim să ne preţuim valorile, să ne luăm de mână şi să lăudăm neamul acesta muscelean. Comuna Lereşti deja înseamnă o capitală cel puţin spirituală pentru judeţul Argeş, în contextul în care, în urmă cu doi ani, aici a luat naştere Festivalul Filmului Românesc. Iată alături de noi nume mari ale scenografiei şi regiei româneşti. De ce la Lereşti? Vă spun eu! Pentru că dumneavoastră ştiţi cum să-i primiţi şi să-i apreciaţi cu adevărat, iar aici cu toţi suntem ca acasă.”, a declarat Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.

Acesta a primit din partea primarului Marian Toader o plachetă de excelenţă, dar a şi oferit acelaşi cadou. Şi prefectul judeţului a fost cadorisit şi invitat să spună câteva cuvinte.  „Sunt extrem de bucuros că sunt alături de dumneavoastră cu o participare atât de selectă. Vă doresc tuturor distracţie plăcută, „La mulţi ani!” şi vă asigur de sprijinul meu şi al întregi echipe, pe mai departe.”, a transmis prefectul Emilian Dragnea, cel care a ţinut să îi şi mulţumească maestrului Dorel Vişan pentru prezenţă.

Senatorul Gheorghe Marin, cel care este cunoscut în comuna Lereşti pentru implicarea şi sprijinul permanente, a fost prezentat cu bucurie de către primarul Toader şi invitat să transmită câteva gânduri. „Vă mulţumesc pentru tot! Mă onorează cu adevărat ceea ce se întâmplă. Cred că, de fiecare dată când am venit aici, am venit cu multă plăcere şi, an de an, această manifestare se dezvoltă şi devine din ce în ce mai puternică şi mai frumoasă. Cu această comună, este adevărat că am avut mereu şi voi avea o legătură frumoasă.”, a transmis senatorul Gheorghe Marin. 

Directorul Centrului Cultural Judeţean Argeş, Araxy Negoşanu, a fost permanent alături de lereşteni la toate manifestările culturale care s-au desfăşurat la nivelul comunei, inclusiv la cele două ediţii ale „Balului gospodarilor” din acest an. Lereştenii o consideră pe Araxy Negoşanu „mama culturii din comună”. „Felicitări întregii echipe din organizare pentru aceste zile de sărbătoare şi pentru tot ce faceţi în această comunitate minunată. Respect pentru valorile naţionale, respect pentru domniile voastre, să aveţi petrecere frumoasă, oameni frumoşi şi gospodari!”, a spus Araxy Negoşanu. 

Asociaţia Culturală „Lereşti Muscel”, condusă de preotul Alexandru Pahonţu, este de fiecare dată în centrul oricărei activităţi, asta datorită implicării şi a ideilor extraordinare ale membrilor asociaţiei, care au ţinut să facă din orice moment, unul important şi plin de religie, istorie şi cultură. Pentru toate acestea, administraţia locală l-a premiat cu o plachetă de excelenţă şi pe preotul Pahonţu, care era vizibil emoţionat.

„Nu pot fi altfel, când am în faţă lereştenii. Vreau să vă spun doar atât: Se întreabă lumea de ce la Lereşti se întâmplă atât de multe lucruri frumoase, iar răspunsul este că lereştenii ştiu să iubească, să ierte şi, mai presus de orice, au o calitate extraordinară, aceea de multă educaţie şi bun simţ.”, a completat părintele Alexandru Pahonţu.

Maestrul Dorel Vişan, cel care nu doar o dată a reuşit să capteze atenţia zecilor de oameni aflaţi la Lereşti, ale cărui cuvinte te fac să înţelegi şi cel mai dificil lucru neînţeles, omul care este cunoscut în România de-a lungul anilor pentru inteligenţa, creativitatea şi talentul său, actorul şi scriitorul român, a fost prezent şi în aceste două zile la Lereşti. Şi nu doar cu numele, ci la absolut toate activităţile care s-au desfăşurat. „Vreau să vă spun că am revenit la Lereşti pentru că îmi face plăcere să vin, să întâlnesc oameni minunaţi şi locuri frumoase, iar dacă mă voi muta aici, domnul primar va avea tot sprijinul meu. Mi-a adus bucurie să vă ştiu că îi mai purtaţi în suflet pe cei care s-au jertfit pentru patria noastră, care au făcut ca astăzi să se întâmple aici toate acestea.”, a transmis Dorel Vişan, după care a recitat o poezie cu un mesaj impresionant. Tot pe scenă a fost prezent şi regizorul Şerban Marinescu, care a fost aplaudat şi i s-a cântat „La mulţi ani”, odată cu ziua sa de naştere, a fost premiat şi, la rândul său, le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a vorbit despre importanţa acestor evenimente.

Program artistic de zile mari

Pe scena amplasată în spatele Căminului Cultural de la Lereşti au urcat atât artişti locali, cât şi naţionali. După alocuţiuni şi premieri, au urmat formaţia Ane Marie Band şi alte tinere talente din comună. După, au urcat orchestra şi soliştii Ansamblului „Doina Argeşului”, Cristina Turcu Preda, Ansamblul „Doruri Muscelene”, Irina Loghin, Dumitru Fărcaş şi Nico. Surpriza serii a fost Cristian Pomohaci, care nu era pe afişul cu interpreţii invitaţi, iar atunci când acesta a urcat pe scenă, oamenii au venit din toate părţile şi s-au înghesuit ca să îl asculte şi să-i dăruiască flori. Chiar dacă este un personaj controversat, oamenii din Lereşti l-au aplaudat la scenă deschisă. 

Undeva într-un colţ, în văzul lumii, bineînţeles, se afla o tablă de dimensiuni destul de mari, pe care oamenii care treceau puteau scrie o amintire sau o părere asupra zilei. Tot la acest eveniment au fost premiaţi veteranii de război, cadrele didactice, elevii cu rezultate foarte bune şi cuplurile care au 50 de ani de căsnicie. Cu acestea vom reveni în ediţiile următoare. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!