25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Şi, totuşi, Liviu Ţâroiu va dărâma nişte garaje

Magda BĂNCESCU

Anunţul săptămânii trecute, lansat în scop electoral, îl are ca emitent pe Liviu Ţâroiu, care i-a informat pe câmpulungeni că-i permite asociatului Răuţoiu să intre cu muncitorii şi utilajele pe bulevard. Când spunem „bulevard”, ne referim la aleea pietonală mărginită de tei şi gard viu, care, în orice scenariu – şi cu circulaţie, şi fără circulaţie -, va dispărea. Şi teii se vor împuţina, întrucât, dacă se aplică propunerile de sens giratoriu în ambele capete ale bulevardului, pietonalul trebuie scurtat, aşadar, arborii de la margine vor fi tăiaţi. Păcat că regenerarea urbană continuă cu suprimarea verdelui, în favoarea asfaltului şi cimentului, după modelul Grădinii Publice, căsăpite nebuneşte, ca să se vadă oribilele lămpi, plantate din abundenţă. Ca să vedem roz înaintea ochilor, zice arhitecta care a ales modelul bizar şi exagerat de scump, lăfăită cu alegerile şocante într-un buget european care n-a fost să fie. 

Proaspătul comunicat către cetăţeni, nesusţinut în realitate, căci lumea n-a sesizat, deocamdată, vreo mişcare a celor trei constructori de familie, n-a lămurit populaţia nici pe departe cum va fi. Din păcate, proiectul nu ni s-a pus la dispoziţie, ca să vă prezentăm în amănunt investiţia care, oricum, la fel ca „surata” Piaţa Primăriei, nu va arăta ca în schiţe. În cazul bulevardului, chiar e indicat să nu arate ca în reprezentările vizionate la Primărie, care expun o imagine dezamăgitoare din start. Singurele modificări ale pietonalului central faţă de ceea ce avem în prezent sunt: pavele ca în Piaţa Primăriei în locul asfaltului ciuruit, iar, în locul gardului viu, un gard din inox, care te lasă mut cu urâţenia lui. Cică zăbrelele sunt pentru oprirea „caprelor” şi „ţapilor” care sar, ca demenţii, în faţa maşinilor, aşa cum vedeţi şi în prezent, escaladând verdeaţa, de lene să facă doi paşi până la trecerea de pietoni. 

În schiţele arătate presei apar maşini şi pe o parte, şi pe cealaltă a bulevardului, iar, de aici, necesitatea opririi cu ceva a tembelilor care se aruncă înaintea şoferilor. Bănuiala noastră este că nici Negru Vodă, nici Republicii nu vor fi închise şi vă spunem de ce credem asta. Liviu Ţâroiu a spus următorul lucru, care ne-a dat de gândit că vorbele frumoase despre promenadă, despre bistro-uri şi cofetării în aer liber sunt poveşti. Şi anume că va organiza o dezbatere publică având ca temă traficul auto pe bulevard – pe un sens, pe două sensuri sau deloc – şi câmpulungenii să spună cum le convine. Bineînţeles că oamenilor le va conveni cu maşini şi pe o bandă, şi pe cealaltă şi aşa se va face lucrarea. Omul vrea să se plimbe la volan, nu pe jos, şi din comoditate, şi din fudulie, mai ales dacă are ce etala. 

De altfel, cu circulaţie şi maşini parcate în „zona de lucru” a fost executat proiectul, din ce am văzut la Primărie. Şi cu acel gard metalic groaznic, care concurează lampadarele mai potrivite în faţa unui stabiliment olandez. Aşadar, primarul – care va fi – va da vina pe cetăţeni că menţine traficul auto pe centru, pentru care, oricum, n-are alternativă. Se circulă ca la balamuc şi cu centrul deschis, darămite când va fi închis (dar nu va fi, staţi liniştiţi!), se ajunge la bătălii sângeroase pe Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu. 

Nu suntem convinşi că va deveni realitate nici parcarea supraetajată din spatele Clubului ARO, cu toate că este mare nevoie de o amenajare de acest tip, chiar fără restricţionarea şoferilor pe lungimea bulevardului. Dacă prezentarea amenajării centrului a fost sub aşteptări, schiţele fiindu-ne arătate pe sponci, în schimb, proiectul parcării a fost împărtăşit cu generozitate. Arată foarte bine parcarea, şi de sus, şi de jos, şi de la nivelul solului, căci, v-am spus, cei de la Primărie nu s-au zgârcit cu planşele. Faină construcţia, neinspirat amplasamentul. Dacă blochezi spaţiul acesta deschis, care acum arată rău, pentru că e neîngrijit, cu o măgăoaie generatoare de vâjâială continuă… nu vei primi aplauze de la proprietarii de apartamente din vecinătate. 

În schimb, Liviu Ţâroiu a ales foarte bine zona în care va construi a doua parcare supraterană: în spatele fostului Cinematograf „Balada”, unde actuala înlănţuire de magherniţe va dispărea, pentru a face loc unui teren de sport şi unei parcări cu etaj. Iată că avem din nou o campanie cu garaje demolate din gură, în privinţa cărora suntem convinşi că vor fi dărâmate şi în realitate, căci nu s-a plătit proiectul parcării de pomană. Va fi ceva frumos în Vişoi, unde veţi vedea că viaţa merge înainte şi fără garaje. Bravo lui Ţâroiu că demolează şandramalele din cel mai aglomerat cartier al Câmpulungului şi sperăm că ia aceeaşi decizie şi în centru, dacă vrea să facă o lucrare ca lumea. 

Acum că ok-ul a fost dat, este aşteptat constructorul despre care Liviu Ţâroiu crede că şi-a învăţat lecţia cu Piaţa Primăriei şi podul de la Apa Sărată. Păi, dacă nu l-ai speriat cu nimic, n-a învăţat nimic! Noi sperăm că primarul a învăţat lecţia, chiar dacă, la conferinţa de presă, ne-a plictisit din nou cu refrenul imposibilităţii acţionarii în instanţă şi a rezilierii contractului. Lui Dulamă, de la Rucăr, nu i-a fost imposibil să-l dea în judecată şi să-i ceară daune de 800.000 lei. Şi cum i-a deschis procesul, cum s-a prezentat la muncă pârâtul! 

Aşa trebuie să trateze cu el şi Ţâroiu, mai cu seamă că are un as în mânecă. Răuţoiu nu-şi permite să-i fie blocată la achiziţiile publice încă o firmă şi să ajungă muritor de foame, taman acum când plănuieşte să-i facă concurenţă „Ciobănaşului” cu o afacere turistică în aceeaşi zonă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!