11.7 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Singurul control din 2020 al Gărzii de Mediu, la hala cu deşeuri, dispus după ce A.S.C.M. a cerut explicaţii ministrului Mediului

Astăzi, ministrul Mediului îşi anunţase o deplasare la Câmpulung, ca să vadă depozitul de otrăvuri de la ARO, deplasare pe care a amânat-o 

Pandemia a schimbat priorităţile la nivelul întregii ţări, lucru care se resimte şi la Câmpulung, unde grija de a nu ne infecta cu COVID-19 a deturnat atenţia publică de la pericolul din incinta fostei platforme ARO. Însă prezenţa deşeurilor periculoase într-o hală distrusă, prin care bat vântul şi ploaia, reprezintă o ameninţare pentru sănătatea noastră, ale cărei efecte se vor vedea în timp. Primarul Elena Lasconi a anunţat, şi înainte de alegeri, şi după alegeri, că nu-i va slăbi din insistenţe pe oficialii de la centru, până când va vedea incinta golită de stocurile de otrăvuri, abandonate de moldoveanul Vasile Tofan la Câmpulung. După ce câmpulungenii i-au încredinţat funcţia de primar, aceasta a inclus pe agenda de început a mandatului o inspecţie a amplasamentului ticsit de reziduuri toxice. Inspecţie care nu va rămâne fără ecou la nivel central, unde s-au produs schimbări la conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. La începutul lunii noiembrie, Costel Alexe a demisionat din funcţia de ministru, după ce a câştigat conducerea Consiliului Judeţean Iaşi. În prezent, ministerul este condus de Mircea Fechet. Astăzi, la ora 13.30, acesta trebuia să vină la Câmpulung, unde, împreună cu primarul Elena Lasconi, avea programată o discuţie pe tema deşeurilor de la ARO, pe fosta platformă, pe care se află şi depozitul, însă planurile au fost amânate.     

Demersuri la minister a întreprins, de curând, şi Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care, în această toamnă, a reluat corespondenţa cu autorităţile de mediu, cu care s-a aflat în contact în toţi anii, de la înfiinţare. Luna trecută, A.S.C.M. s-a adresat din nou Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a afla noutăţi – dacă le putem numi astfel, în condiţiile în care nu s-a mai întâmplat nimic nou, de mult timp, la hala lăsată baltă, cu deşeuri, cu tot, de patronul firmei Global Eco Center – despre planurile de evacuare a reziduurilor din incinta de pe fosta platformă ARO. Din păcate, răspunsul primit din partea Comisariatului General al Gărzii de Mediu nu împrospătează informaţii deja ştiute, despre starea în care se găseşte imobilul cu geamuri sparte, plin de recipiente corodate, din care substanţele se scurg ori se evaporă. Doar că, de curând, comisarii Gărzii de Mediu au fost trimişi în control pe fosta platformă ARO, după ce A.S.C.M. a solicitat lămuriri ministrului Mediului despre posibilitatea existenţei unui plan de degajare a incintei.

A.S.C.M. mai „trezeşte” autorităţile de mediu, cărora le aminteşte că există la Câmpulung un depozit distrus, plin de otrăvuri     

Pe 9 octombrie, preşedintele A.S.C.M., Ioan Neacşu, a solicitat, în numele colegilor din Asociaţie şi al câmpulungenilor interesaţi de subiectul poluării aerului, apei şi solului, din cauza depozitului distrus în incendiu, amănunte despre planurile de viitor ale Ministerului Mediu. Dacă există. Şi se pare că, deocamdată, nu există. Solicitările înaintate de către Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” instituţiei centrale arată astfel: 

 

„Către Ministerul Mediului 

Stimate domnule ministru,

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, constituită din 90 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, vă înaintează respectuos o solicitare de informare, în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, informare privind stocurile de deşeuri, preponderent periculoase, abandonate de firma Global Eco Center, din Iaşi, pe amplasamentul deţinut la Câmpulung de compania Landmark Management Bucureşti. 

(…) Vă comunicăm că stocarea prelungită a acestor reziduuri toxice într-o hală distrusă, din care se scurg, antrenate de apa ploilor, şi se evaporă, reprezintă un pericol de proporţii pentru sănătatea locuitorilor municipiului şi, în special, a angajaţilor fabricilor de pe fosta platformă ARO şi a locuitorilor străzilor Traian şi Uzina ARO, vecini ai depozitului distrus în incendiul din 2 octombrie 2013. 

Inclusiv instituţia pe care o conduceţi recunoaşte riscul funcţionării în condiţii propice unui alt incendiu şi/sau unei explozii, după cum reiese din conţinutul unui document primit de la Ministerul Mediului de către unul dintre parlamentarii de Argeş: „Acoperişul clădirii prezintă zone cu infiltraţii ale apei provenite din precipitaţii, luminatoarele aferente acoperişului sunt în proporţie de 70% deteriorate prin spargerea geamurilor, făcând posibilă pătrunderea în clădire a apei provenite din intemperii, aceasta acumulându-se şi băltind pe pavimentul din beton al clădirii.”

Asociaţia noastră este încrezătoare că va primi de la dumneavoastră răspunsul la următoarele întrebări:

•Precizaţi, vă rugăm, cantităţile de deşeuri periculoase şi de deşeuri nepericuloase aflate în prezent în spaţiu.

•În ce stare se găseşte imobilul faţă de asigurarea căruia patronul firmei Global Eco Center avea impuse anumite obligaţii (ce obligaţii privind reparaţiile impuse a îndeplinit şi ce nu a îndeplinit din măsurile dispuse de autorităţile de mediu)?

•Câte controale au întreprins comisarii Gărzii de Mediu Argeş, în anul 2019 şi în acest an, la hala cu deşeuri de pe fosta platformă ARO?

•Care este rezultatul acestor controale (măsuri dispuse, cu obligaţii pentru Global Eco Center, termene pentru îndeplinirea lor, sancţiuni)? 

•Ce program de măsuri are Ministerul Mediului pentru evacuarea halei, întrucât este limpede că Global Eco Center nu va îndeplini obligaţia stabilită imediat după incendiul de acum şapte ani, în ce constă acest program, se aplică sau nu se aplică şi cine se face răspunzător de situaţia actuală, permiţându-se existenţa între casele oamenilor a unei „bombe cu ceas”, care poate exploda oricând.”    

Ministerul evită să spună ce se întâmplă cu deşeurile din hala abandonată de patronul de la Iaşi  

Răspunsul primit de la Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu nu transmite decât o singură noutate. Pe 4 noiembrie, la aproape o lună de la înaintarea adresei A.S.C.M., comisarii instituţiei au venit în control la fosta Uzină ARO. Acesta a fost singurul control din 2020 al autorităţilor cu responsabilităţi în domeniu. Aici au constatat că degradarea halei s-a accentuat şi că stocurile găsite cu un an înainte sunt nemişcate. Prin urmare, au mai dat nişte amenzi patronului şi firmei, care pe câmpulungeni nu-i încălzesc cu nimic, ştiind că Global Eco Center este în insolvenţă. Iar palmaresul amenzilor încasate în cei zece ani de activitate câmpulungeană depăşeşte un milion de lei, adăugând şi recenta amendă penală aplicată firmei din Iaşi de către Judecătoria Curtea de Argeş.     

Documentul primit de la Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu evită subiectul care ne interesează cel mai mult: eliberarea depozitului de stocurile aflate într-o continuă şi severă stare de degradare. Tuturor ne este clar că afaceristul Vasile Tofan nu-şi va îndeplini obligaţia de degajare a halei, impusă atât prin Hotărârea Curţii de Apel Piteşti nr.190 din 27 februarie 2019, cât şi prin Hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeş nr.201 din 27 octombrie 2020.

Iată ce a comunicat Ministerul Mediului Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”.

„Conform celor menţionate în Nota de Constatare nr.646N/04.11.2020, la data de 31.10.2020, stocul scriptic total de deşeuri, aflate pe amplasamentul din municipiul Câmpulung Muscel, este de 1.574,64 tone, din care 146,31 tone deşeuri nepericuloase. 

La data de 4.11.2020, ferestrele clădirii sunt prevăzute cu plase din sârmă, deasupra acestora fiind aplicate folii din plastic, având rol de protecţie împotriva intemperiilor. La data controlului, foliile sunt degradate în proporţie de 90%.

Deşeurile periculoase/nepericuloase sunt depozitate în butoaie metalice, butoaie din plastic, cubitainere, big-bag-uri, ambalaje din lemn. Recipientele în care sunt depozitate deşeurile periculoase/nepericuloase sunt parţial inscripţionate cu date privind codul asociat şi tipul deşeului, neputându-se identifica toate tipurile de deşeuri depozitate. De asemenea, şi unele etichete aplicate pe ambalajele deşeurilor depozitate sunt în stare de degradare. 

Pe amplasament au fost efectuate lucrări de înlocuire a geamurilor sparte de la luminatoarele aflate pe acoperişul clădirii, au fost curăţate sistemele de scurgere a apelor pluviale provenite de pe acoperişul clădirii. Nu au fost efectuate reparaţii la structura de rezistenţă a clădirii. 

În anul 2019, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş a efectuat două controale pe amplasamentul din municipiul Câmpulung, strada Traian, nr.223, Parcul Industrial „Câmpulung Industrial Park”, judeţul Argeş, iar, în anul 2020, un control, fiind încheiate acte de control, prin care au fost stabilite măsuri de urgentare a eliminării deşeurilor existente pe amplasament. Au fost aplicate două amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor impuse anterior prin actele de control (…). 

Din informaţiile pe care le deţinem, deşeurile din municipiul Câmpulung (…), ce aparţin SC Global Eco Center SRL, cu sediul în municipiul Iaşi, strada Plopii fără soţ, nr.23, judeţul Iaşi, fac obiectul dosarului penal nr.3125/205/2017, aflat în prezent pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş. În acest dosar penal, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş are calitatea de parte vătămată.”, se precizează în răspunsul comisarului general Marioara Artemis Gătej.

Judecata în dosarul la care se referă aceasta s-a încheiat pe 27 octombrie, când instanţa de la Curtea de Argeş l-a condamnat pe inculpatul Vasile Tofan la pedeapsa de 3 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă. Iar condamnarea pentru Global Eco Center a constat în pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, firma fiind obligată, pentru a doua oară, de o instanţă să golească hala de otrăvuri. 

Latura civilă a litigiului declanşat de o cerere a Ministerului Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, care solicită daune de 2 milioane de lei, a fost disjunsă din dosarul penal. Astfel, s-a constituit pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş un dosar separat, al cărui prim termen a fost fixat pe 15 decembrie. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!