24.6 C
Campulung Muscel
10/09/2024

Din cele peste 15 milioane de lei, cât costă construirea din temelii a Pieţei Centrale, Primăria contribuie cu 700.000 lei

Cifrele lucrării aflate pe locul doi în topul celor mai costisitoare investiţii ale lui Liviu Ţâroiu revin pe ordinea de zi a Consiliului Local. Cele peste 15 milioane de lei îi rezervă reconstrucţiei halei Pieţei Centrale poziţia secundă, după blocul social din Grui, care costă, în estimările proiectantului, 20,8 milioane de lei. În ambele situaţii, Liviu Ţâroiu are motiv să se laude că a convins instituţii centrale să-i finanţeze aceste planuri, cel legat de complexul agroalimentar datând din primul mandat al administraţiei liberale. Care l-a pasat dintr-o legislatură într-alta, până a ajuns la primarul PSD, se pare, mai insistent pe la uşile şefilor de la centru. Ministerul Dezvoltării Regionale s-a angajat să achite o parte din nota de plată a celor 50 de apartamente şi anume 16,5 milioane de lei, diferenţa de 4,3 milioane de lei reprezentând obligaţia municipalităţii. În schimb, contribuţia financiară a Primăriei, în cazul investiţiei de modernizare a Pieţei Mari, finanţate de Compania Naţională de Investiţii, nu este atât de împovărătoare precum cea de la blocul social. Studiul de fezabilitate actualizat al unei lucrări despre care se vorbeşte de un deceniu a condus la un cost estimativ de 15 milioane de lei, din care contribuţia locală se cifrează la aproximativ 700.000 lei.    

Valoarea proiectului creşte, de la o lună la alta, cu aproape 85.000 lei. Suplimentul îl plăteşte ministerul            

Materialul pregătit pentru prima întrunire a aleşilor din acest an, care va avea loc joi, 30 ianuarie 2020, le propune să accepte o modificare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei „Construirea Halei Pieţei Centrale în Municipiul Câmpulung”. Indicatori abia aprobaţi, la sfârşitul anului trecut, care, iată, suportă, o nouă corectură. Pe 12 decembrie 2019, cifrele proiectului, după refacerea studiului de fezabilitate, care data din anul 2010, arătau astfel: 15.041.588,50 lei, valoarea totală, din care construcţiile şi montajul, 11.298.172,39 lei. Bugetul de stat urma să suporte 14.343.319,72 lei, iar bugetul local, 698.268,86 lei. Durata de realizare a investiţiei a fost apreciată la 24 de luni, din care 6 luni durează proiectarea şi 18 luni, execuţia construcţiei unei hale noi, în locul celei vechi de 60 de ani.

După o lună şi jumătate, în Consiliul Local ajung alte sume, uşor mărite faţă de cele din decembrie 2019, pe care, în referatul său de aprobare, Liviu Ţâroiu le explică astfel: „(…) Constat că indicatorii tehnico-economici ai investiţiei sunt calculaţi în funcţie de scopul propus, de a se construi o hală nouă a Pieţei Centrale din municipiul Câmpulung, în locul celei existente, din sticlă, hală veche de aproximativ 60 de ani. Este necesară o piaţă modernă, care să prezinte siguranţă şi să corespundă standardelor europene privind această activitate. Studiul de fezabilitate dă o soluţie modernă şi funcţională, conform standardelor privind activitatea de piaţă agro-alimentară, iar indicatorii tehnico-economici sunt oglinda valorică şi economică a acestui studiu.”

Din expozeul scris (de alţii) al primarului nu reiese care este motivul măririi valorii de la o lună la alta, chiar dacă adaosul nu este unul din categoria celor cu care ne-a obişnuit Ţâroiu. 

Cea mai proaspătă formă financiară a proiectului indică un cost total estimat la 15.126.251,26 lei, mai mult cu 84.662,76 lei faţă de cel votat pe 12 decembrie 2019. Valoarea construcţiilor şi montajului, în schimb, rămâne nemodificată, la 11.298.172,39 lei, de unde rezultă că etapa proiectării şi refacerii vechilor documentaţii a ridicat cheltuieli suplimentare. Dar în privinţa cauzei creşterii costurilor vom fi lămuriţi la şedinţa de la mijlocul acestei săptămâni, căreia îi precede relatarea despre Piaţa Centrală. Noul vot cerut Consiliului Local nu aduce modificări nici în ceea ce priveşte partea municipiului, care se menţine la 698.268,86 lei, reprezentând cheltuielile neeligibile, suportate din bugetul local. Se măreşte, însă, cuantumul cheltuielilor eligibile, finanţate din bugetul de stat, cu cei 84.662,76 lei, care sunt trecuţi în contul C.N.I. Finanţarea Companiei Naţionale de Investiţii ajunge la 14.427.982,39 lei.  

Vă amintim că, pe 30 mai 2018, Consiliul Local a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii, pe bază de protocol, a terenului în suprafaţă de 2.870 mp, din totalul de 9.406 mp, în vederea şi pe perioada realizării de către C.N.I. a construirii de la zero a noii hale a Pieţei Centrale. La acel moment, municipalitatea s-a angajat să asigure cheltuielile pentru racordurile la utilităţi (energie electrică, apă, canal, gaze sau alt tip de combustibil utilizat). În plus, autorităţile vor pune la dispoziţie terenul necesar pentru depozitarea şi organizarea şantierului. Totodată, aleşii s-au mai angajat ca, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să-i menţină destinaţia şi să-l întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!