27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Musceleanca ucisă în Italia acum doi ani, repatriată şi înmormântată la Vlădeşti

La mai bine de doi ani, trupul unei muscelence ucise în Italia a fost repatriat şi înmormântat creştineşte în localitatea natală. Este vorba despre Nicoleta Căciulă, în vârstă de 46 de ani, din comuna Vlădeşti, găsită moartă, pe 17 iulie 2018, în apartamentul în care locuia, din localitatea Brunico, în Trentino Alto Adige, din Nordul Italiei. La prima vedere, aşa cum au precizat anchetatorii italieni, se părea că femeia ar fi murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu izbucnit în imobilul în care stătea cu chirie. Realitatea a fost, însă, alta, românca a fost ucisă, apoi criminalul a incendiat apartamentul, pentru ca să-şi şteargă urmele.

Trupul neînsufleţit al femeii a fost descoperit de pompieri pe podea, înfăşurat într-o pătură, iar deasupra sa a fost găsit un cablu electric, precizau autorităţile la scurt timp după tragedie, potrivit roitalianul.ro. După efectuarea autopsiei, varianta potrivit căreia românca a murit din cauza fumului inhalat a picat, medicii legişti stabilind că ea a fost ştrangulată, cel mai probabil, cu cablul găsit în locuinţă, pe care criminalul l-a abandonat pe pieptul victimei, după ce i-a luat viaţa. De altfel, în plămânii Nicoletei Căciulă nu a fost găsită nicio urmă de fum, dovadă clară că aceasta a murit înainte ca apartamentul să fie cuprins de flăcări. Musceleanca era, de câţiva ani buni, în Italia şi lucra la o fabrică de prelucrare a lemnului.

Anchetatorii au continuat cercetările până spre sfârşitul anului 2018, descoperind criminalul, nimeni altul decât nepotul victimei, Daniel Lorys Căciulă, atunci în vârstă de 22 se ani, fiul fratelui victimei. Acesta a fost arestat de autorităţile italiene şi şi-a recunoscut fapta. Tânărul este născut în Italia, la San Candido din provincia Bolanzo, dar rezident în aceeaşi localitate cu mătuşa sa. 

Autorităţile au decis să-l aresteze pe Daniel Lorys Căciulă sub acuzaţia de crimă cu premeditare. În timpul interogatoriului, tânărul a recunoscut că el a ucis-o pe musceleancă. Acesta avea probleme cu drogurile, spuneau surse din rândul anchetatorilor, şi îi cerea deseori bani mătuşii sale, sumele fiind din ce în ce mai mari. Femeia şi-a dat seama că este ceva în neregulă şi a refuzat să-i mai dea. La fel s-a întâmplat şi în seara crimei, când nepotul mersese, ca de obicei, să îi ceară mătuşii câţiva euro. Furios că nu a primit suma necesară unei doze, a ştrangulat-o cu cablul şi, pentru a şterge urmele crimei, a incendiat locuinţa. 

La distanţă de doi ani de data nenorocirii, familia, ajutată de comunitatea românească din zona italiană unde a locuit Nicoleta, a reuşit repatrierea trupului şi înhumarea lui. A fost o procedură costisitoare şi greoaie din cauza faptului că procesul prin care urmează să fie pedepsit cel vinovat de moartea femeii este încă în derulare. Astfel, de sâmbătă, 3 octombrie, Nicoleta Căciulă se odihneşte în cimitirul Bisericii Vlădeştii de Sus, păstorită de preotul Ion Fuscel, alături de tatăl şi bunicii ei. „Astăzi (n.r. 3 octombrie), am săvârşit slujba de înmormântare a enoriaşei noastre, Nicoleta Căciulă, decedată în Italia, în luna iulie 2018. Suntem cu toţii îndureraţi, dar mulţumiţi sufleteşte că, după mai bine de doi ani, îşi găseşte odihna veşnică lângă tatăl şi bunicii ei. Dumnezeu să te ierte, suflet minunat.”, a transmis preotul Ion Fuscel. 

Rugăciuni şi slujbă pentru sufletul Nicoletei s-au ţinut şi în Italia, aşa cum a transmis preotul Lucian Milasan, parohul Bisericii Ortodoxe Române „Izvorul Tămăduirii” Bolzano: „Rugăciune de pomenire pentru Nicoleta la Bolzano şi repatrierea trupului neînsufleţit acasă, în România. Cu durere în suflet, am săvârşit, la biserica noastră, slujba de pomenire pentru Nicoleta, una dintre credincioasele noastre, care şi-a pierdut viaţa în condiţii tragice la Brunico (prov. BZ), eveniment punctat pe larg la vremea respectivă de mass-media. După o luptă incredibilă la nivel birocratic, generată de situaţia deosebit de complexă a cazului, dar, mai ales, cu procesul care este încă pe rol, în Tribunal, s-a reuşit repatrierea trupului neînsufleţit în România, unde familia a reuşit, în sfârşit, să facă o înmormântare creştinească. Mulţumesc pe această cale comunităţii noastre româneşti din Bolzano şi Altop Adige care, în urma colectei umanitare, pe care am făcut-o la nivel de parohie, am reuşit să repatriem trupul neînsufleţit şi să acoperim şi alte cheltuieli anexe. Dumnezeu să o ierte pe Nicoleta, să-şi găsească în sfârşit liniştea şi pacea de care avea atâta nevoie, iar cei rămaşi să aibă putere să treacă peste această grea încercare! Preot Lucian Milasan.”

Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!